Om het vluchtelingenbeleid hetzelfde te laten blijven dient het te veranderen

De reactie van de politiek op de massale en waarschijnlijk georkestreerde aanrandingen door Noord-Afrikaanse en Arabische migranten op oudejaarsavond in Keulen en andere Duitse en Zwitserse steden is veelzeggend. En voorspelbaar. Het zou liggen aan de leiding van de politie. Intussen komen allerlei doofpot-affaires naar buiten waarbij migranten betrokken waren en die om politieke redenen onder de pet werden gehouden terwijl er zelfs berichten naar de media gingen dat alles goed was gegaan. Zoals gebeurde in Keulen. Maar ook in Zweden waar jeugdige vluchtelingen in 2014 en 2015 jonge meisjes lastigvielen op een Jeugdfestival. En ook voor Nederland is het wachten op weggestuurde korpsleiders en onthullingen van doofpot-affaires waarbij om politieke redenen de betrokkenheid van vluchtelingen werd verzwegen.

Typisch voor die kanteling in iets wat lijkt op nieuwe openheid is een bericht in AD over die Zweedse zwijgcultuur: ‘Dit is een pijnlijk punt. Soms durven we niet te zeggen hoe de vork in de steel zit, omdat we denken dat dat de (extreemrechtse) Zweden Democraten in de kaart zal spelen”, aldus politiechef Peter Ågren tegen de krant Dagens Nyheter.’ De Zweedse premier Stefan Löfven zegt dat ontoelaatbaar te vinden.

Maar is het niet te simpel om de politie de schuld te geven en zo de verantwoordelijkheid af te schuiven? Verschillende politiemensen uit Keulen wezen er al op dat de politie tijdens oudejaarsavond onderbezet was omdat het veel mensen moest leveren voor de grensbewaking in Beieren. Wat echt alleen door toedoen van de politiek gebeurde. Daarom was de politie niet op sterkte en was dat een van de redenen voor het optreden van de aanrandingen door Arabieren en Noord-Afrikaanse migranten in vele Duitse steden waar de politie onderbezet was, en niet voldoende op kon treden om de veiligheid op straat te garanderen. Het is ook een feit dat de Keulse korpsleiding niet optimaal functioneerde, zoals Arnold Plickert voorzichtig suggereert.

Hoe verder? Er spelen belangen, principes, waarnemingen en belevingen door elkaar die vaak tegenstrijdig zijn. Essentieel is om in de EU-lidstaten draagvlak te blijven houden voor een humaan vluchtelingenbeleid. Want zonder dat gaan andere waarden die theoretisch wellicht voorrang hebben straks ook verloren. Daar helpt geen ethiek aan. De vijand van goed is beter. Daartoe moeten de politieke leiders beredeneerd vanuit de fysieke opnamecapaciteit, de mentale bereidheid van autochtonen én al gevestigde kwetsbare allochtonen om inwijkelingen op te nemen, het tempo van absorptie en de handhaving van culturele waarden snel grenzen stellen aan de instroom van nieuwe vluchtelingen. Met nieuw realisme. Om het vluchtelingenbeleid hetzelfde te kunnen laten blijven dient het snel te veranderen. Daartoe moet de politiek als de wiedeweerga veranderen.

Advertentie

14 gedachten over “Om het vluchtelingenbeleid hetzelfde te laten blijven dient het te veranderen

 1. De burgemeesters van de tien politie-eenheden in het land eisen dat de Tweede Kamer een deel van de bezuinigingen bij de politie terugdraait. Als minister Ard van der Steur (Veiligheid) of het parlement dat niet wil, mag de minister zelf aan de burgers uitleggen waarom bijvoorbeeld grote evenementen niet meer mogelijk zijn.
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/burgemeesters-geen-geld-voor-veiligheid-bij.9511520.lynkx

  Like

 2. Rutgers, het kenniscentrum seksualiteit, pleit voor het geven van voorlichting of cursussen in asielzoekerscentra over seksualiteit. ,,Het lijkt ons van belang om daar direct mee te beginnen wanneer iemand zich voor het eerst in de Nederlandse samenleving gaat begeven.’’

  Keulen
  De woordvoerster van Rutgers reageert hiermee op de gebeurtenissen rond de jaarwisseling in Keulen. ,,Het is überhaupt van belang om aandacht te besteden aan onze moraal; dat wij staan voor gelijkwaardigheid en respectvolle omgang met elkaar. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor vluchtelingen.’’

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/seksuele-voorlichting-voor-asielzoekers.9511312.lynkx

  Like

 3. Ik zie het ernstiger, de normen bepaald door de allochtonen veranderen ook de autochtone bevolking, voor zover nog werkzaam bij de overheid, want ook dat verandert snel. We bezien bijvoorbeeld hoe buitenlanders juist vanwege hun zwakke positie een voorkeur hebben zich in hun carrière aan de kant van de wet te positioneren, waardoor niets meer voor de hand ligt en alles justitieel beredeneerd moet worden. Rechtsgevoel verdwijnt. Dit is Nederland, maar niet alleen. Nederlanders die zo hechten aan het geschreven woord, de letter, zo was het al met de Bijbel waar ze dientengevolge helemaal niet meer in geloven, leven in de waan dat onze zogenaamde ‘rechtstaat’ oppermachtig is. Ze zijn daarin naïever dan in hun toenmalige geloof in God. Gevaarlijker ook, en onbetrouwbaarder. Dit valt me ineens toch al op. We zien hoe snel wetten kunnen wijzigen (daar zijn ook al wetten voor, dat te vereenvoudigen), ze zijn onderhevig aan experimenten. Dat is toegenomen met de EU die leeft tussen twee werelden waarvan men veronderstelt dat het geld de verbinding daartussen vormt: dat is het inwezen van corruptie die alle menselijke verhoudingen kenmerkt.

  Like

 4. TPO vertaalt de getuigenis van de Duitse ex-politieman Nick Hein:
  http://nieuws.tpo.nl/2016/01/11/ex-politieman-uit-keulen-schrijft-van-zich-af-op-facebook-en-gaat-viraal/

  ‘Maar mijn vraag is: hoe kan een asielzoeker, terwijl hij nog in de asielprocedure zit, gewoon misdaden plegen zonder dat hij ook maar een moment angst hoeft te hebben om het land te worden uitgezet? Het antwoord daarop is eenvoudig. In artikel 53 van de Verblijfswet staat dat verwijdering van vreemdelingen alleen kan als het gaat om ernstige gevallen. Dit betekent dat alle misdaden waarvoor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar of minder wordt opgelegd de asielprocedure niet kunnen beïnvloeden. Het Federaal Bureau voor Migratie en Vluchtelingen kent onafhankelijk van de begane misdaden wel of geen asiel toe. Tot op de dag van vandaag is dit voor mij ongelofelijk. (…)

  Maar als wij onze democratie, onze verlichte normen en waarden, het maatschappelijke middenveld en het belangrijkste, onze grondwet willen behouden, dan moet het schenden van deze beginselen onmiddellijk worden bestraft en moeten er consequenties zijn voor het asielproces. Anders maken ze onze rechtstaat volledig belachelijk.’

  Like

 5. We moeten ophouden naïef te zijn, zegt Hafid Bouazza. De aanrandingen in Keulen hebben wél alles met de islam te maken. ‘Want dat is niet alleen een religie, maar ook een cultuur, een geheel van opvattingen en gedragingen. En volgens de islam is de vrouw het bezit van de man.’
  http://bit.ly/1mVJIYk

  Like

 6. Wat weet Hafid Bouazza nou eigenlijk. De aanrandingen door westerse mannen hebben toch niets met de Islam te maken? En ten tweede herhaal ik nog maar eens wat ik in een eerdere post schreef. Wat is daar nu precies gebeurt op dat plein tijdens de jaarwisseling. Van het geschetste scenario zijn geen filmbeelden. Van de filmbeelden die er wel zijn vooraf aan het gebeuren zien we dat zich veel mannelijke allochtonen op het plein elkaar met vuurwerk bestoken. Een plek waar ik in ieder geval niet zou willen zijn. Maar binnen een paar dagen duiken er ineens honderden aangiftes van aanranding en beroving op van vrouwen die daar dus zijn geweest. We weten niet eens of die aangiftes betrouwbaar zijn want ze zijn nog niet eens allemaal onderzocht. En dan hebben we ook nog met een liegend politieapparaat te maken dat meteen naar buiten brengt dat het een rustige jaarwisseling betrof om daarna via anonieme agenten te horen dat zich daar een ware veldslag heeft afgespeeld met in de hoofdrol een acteur die daar ter plekke in zijn functie als portier van een hotel het leven van menig meisje heeft gered. Hafid Bouazza maar ook de Rutgersstichting raad ik aan eens maar eens af te wachten tot echt duidelijk is wat er op dat plein is gebeurd.

  Like

 7. @Guess Who
  Het gaat Hafid Bouazza niet uitsluitend om Keulen of de andere Duitse, Zweedse of Zwitserse steden waar rond Oud en Nieuw op grote schaal onregelmatigheden voorkwamen waarbij volgens talloze getuigenissen van slachtoffers, maar ook van de politie, de daders afkomstig waren uit islamitische landen. Bouazza wijst op de kenmerken van de islam waarmee hij als Marokkaan mee is opgegroeid en geeft daar zijn mening over.

  De korpsleiding van Keulen loog zoals dat ook in Stockholm gebeurde. Om politieke redenen werden de daders niet bij naam genoemd of werden hun daden verdonkeremaand. De gewone agenten kwamen daarop met informatie naar buiten die de leugens van de korpsleiding doorprikte. Ze voelden zich belasterd en in de steek gelaten door de politiek. Wat die agenten zeggen maakt een betrouwbare en consistente indruk en wordt achteraf bevestigd door de korpsleiding en niet tegengesproken door politieke verantwoordelijken.

  Je betoog komt neer op het opnieuw openen van de doofpot en verbaast me daarom in hoge mate. Je tegengestelde mening staat haaks op de nieuwe openheid en is daarom hoogst origineel te noemen. Uiteraard moeten we wachten op alle details, maar als iets duidelijk maakt is dat er redelijke consensus bestaat over de feiten die niet worden betwijfeld.

  Je opinie dat de aangiftes van de vrouwen niet betrouwbaar zouden zijn vat ik maar op als een foute stap in je altijd aanwezige redelijkheid. Want het geeft de vrouwen een trap na. Dat verdienen ze niet. Ik geef liever die asielzoekers die misbruik maken van de Duitse gastvrijheid een trap. Als het volgens de wet kan liefst de Middellandse Zee over.

  Like

 8. ‘De aanrandingen in Keulen hebben wél alles met de islam te maken.’ zegt Hafid Bouazza. Dat moet eerst maar eens onderzocht worden zeg ik dan, temeer omdat aanrandingen ook door blanke ongelovige westerse mannen worden gepleegd. Als de daders in beschonken toestand waren is het aannemelijker te stellen dat de aanrandingen in Keulen met alcohol te maken hebben.

  Het is een bekend gegeven dat een zeker deel van aangiftes van aanranding van vrouwen vals zijn. Bij minderjarige meisjes tot 18 jaar is na onderzoek gebleken dat 20 procent vals was. Daarom ga ik er bij voorbaat niet vanuit dat al die aangiftes kloppen, dat moet onderzocht worden. En dat zeg ik omdat ik het aantal aangiftes bijzonder hoog vindt. Aannemelijk is dat die vrouwen in gezelschap waren en dan zou ik graag het gezelschap dat dan getuige moet zijn geweest van dit gebeuren eens in de media zien verschijnen. Of vriendjes die hun vrouwen hebben moeten beschermen tegen de daders, die zou ik ook wel eens hun verhaal willen horen vertellen. Verder wil ik ook graag filmbeelden van de bewakingscamera die daar vast en zeker zijn en wil ik opnames van omstanders die daar met hun mobietjes hebben staan te filmen. Dat ik hier naar vraag lijkt me niet een vreemd verzoek toch? Het is niet mijn bedoeling om vrouwen nog een trap na te geven, en dat doe ik ook niet, maar ik probeer alles in het juiste perspectief te zien.

  Like

 9. @Guess Who
  De tamelijk eensluidende getuigenissen van vele partijen en betrokkenen laten geen twijfel over het profiel van de daders. Complicatie is dat asielzoekers die naar Europa komen zich vaak anders voordoen dan ze zijn. Zo is het profijtelijk om zich voor te doen als Syriër omdat daarvoor soepele voorwaarden gelden. Een Marokkaan of Algerijn die zich zo voordoet komt waarschijnlijk niet in alle gevallen door de screening van de politie, maar een Libanees of Jordaniër wel omdat zij de Syrische cultuur beter kennen. Etc.

  Aangiftes van berovingen of seksueel geweld moeten uiteraard zorgvuldig bekeken worden. De Keulse politie en die van andere steden zal waarschijnlijk geen nieuwe fouten meer willen maken en dat zorgvuldig bekijken. Er is een onderzoek gestart om oproepen op sociale media om naar Keulen te komen te onderzoeken. En zo de netwerken en groepen in kaart te brengen. Reken maar dat het BKA daar nu met inzet van veel personeel druk mee bezig is. Om er bij voorbaat van uit te gaan dat de aangiftes vals zijn wat suggereert dat de vrouwen bijbedoelingen hebben vind ik de omgekeerde wereld.

  Like

 10. Ik vraag me af wie er van uit gaat dat die aangiftes vals zijn. Ik lees alleen dat aangiftes onderzocht moeten worden omdat is gebleken dat aangiftes ook vals kunnen zijn. Daarom worden aangiftes nu eenmaal onderzocht op betrouwbaarheid. Daar kan ik ook niks aan doen, maar is gewoon de realiteit. Als er een aangifte tegen jou is heb je denk ik graag dat die op betrouwbaarheid onderzocht wordt.

  Like

 11. @Guess Who
  Ik kan je niet meer volgen. Je zei eerder ‘dat een zeker deel van aangiftes van aanranding van vrouwen vals zijn’ en nu vraag je je af wie er vanuit gaat dat die aangiftes vals zijn. Wat beweer je nou eigenlijk?

  Uiteraard moeten aangiftes bij de politie over een aanranding of beroving onderbouwd zijn. Ze zullen ook niet allemaal in behandeling worden genomen als die onderbouwing ontbreekt en de details te vaag zijn. Maar waarom dat in het geval Keulen anders zou zijn ontgaat me. Massahysterie of politiek activisme? Dan worden de vrouwen nogmaals aangerand. Deze keer in hun goede naam.

  Voor je informatie uit een NRC-column van Jutta Chorus in de krant van 11 januari:
  ‘De vrouw van de Syrische leraar is 29 jaar en draagt sinds Kerstmis geen hoofddoek meer. „Ik ben nu Nederlander”, zegt ze. Ze draagt weer hakken en eyeliner boven haar ogen. In haar lange, bruine haar een roze band. Ik bezocht de leraar en zijn vrouw in hun tijdelijke huis in Friesland. Ik liet ze de open brief zien van de Syrische vluchtelingen die aan de Duitse regering schreven dat in Keulen niet het ‘ware Syrische volk’ had geopereerd.
  De leraar grijnst en citeert een spreekwoord in het plat-Arabisch: „Ga naar een plaats waar je niemand kent, dan kun je je slecht gedragen.”
  „Bij ons in Damascus gebeurt dat de hele tijd”, zegt zijn vrouw. „Neem als vrouw nooit de stadsbus. Je komt er beurs uit.”

  Like

 12. @George Knight, je neemt steeds een loopje met mijn beweringen. Dat klopt niet. Dan kan ik je niet meer serieus nemen. Ik sluit hierbij deze uitwisseling af.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.