Munda de la Marre op de Krim op zoek naar Natalia Poklonskaya. In een reisbijlage bij NRC verwoordt ze het standpunt van het Kremlin

prokuror_01

Munda de la Marre-van Langen is volgens haar LinkedIn-account op dit moment ‘Onderwijsontwikkelaar’ bij de Haagse Hogeschool. Ze is tevens ‘Hogeschooldocent Levensbeschouwing en Diversiteit‘ geweest en geeft training in onder meer ‘Deep Democracy (Deep democracy is een manier van besluiten nemen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit)’. Munda lijkt een vrouw van de wereld aan wie geen knollen voor citroenen verkocht kunnen worden. Ze leert studenten zelfs om citroenen en knollen te onderscheiden. Dat schept verwachtingen over haar autonomie en intellectueel gehalte.

Munda de la Marre levert sinds 2011 ook bijdragen voor reisbijlagen die in een commerciële bijlage bij NRC verschijnen. De inhoud ervan valt niet onder verantwoordelijkheid van NRC Handelsblad, zo wordt expliciet vermeld in de laatste editie ‘Bijzondere Reizen’ ter promotie van de Vakantiebeurs voor bijzondere reizen die deze maand in Amsterdam en Maastricht wordt gehouden.

Munda wist zoals uit de tekst ‘Interview met drie wereldreizigers’ in de reisbijlage blijkt zelfs met de in 1989 gestorven auteur van reisverhalen Bruce Chatwin in gesprek te komen. Via een medium. ‘Chatwin’: ‘Wel, u vraagt me dit op een maandagmorgen via een slechte verbinding. Uw medium stottert bovendien, zodat ik haar niet goed kan verstaan.’ Munda de la Marre schuwt in haar teksten de verdichting niet en kan fictie en non-fictie onmerkbaar in elkaar laten overlopen.

Munda schreef ook een artikel ‘Vakantie op de Krim; Op zoek naar Natalia’ over Natalia Poklonskaya die begon als Oekraïens procureur, maar in maart 2014 niet trouw bleef aan de regering in Kiev. De Oekraïense overheid is daarop een strafzaak tegen haar begonnen en heeft haar ontdaan van haar ambtelijke rang. Marc Jansen liet gisteren in een reactie op het artikel van Munda in een tweet weten dat Poklonskaya controversieel is omdat ze de oorspronkelijke bewoners van de Krim, de Krimtataren van extremisme beschuldigt. Munda verzwijgt dat en legt Natalia en anderen die ze op haar reis naar de Krim tegenkomt van alles in de mond.

Ze beeldt de Oekraïners af als ‘fascisten‘, Putin als ‘de man die stabiliteit garandeert in Rusland’, de Russen als ‘de authentieke bewoners van de Krim’ en ziet de Maidan-opstand niet als revolutie, maar als ‘coupe’ (!). Ze volgt het standpunt van het Kremlin over de in VN-resolutie 68/262 veroordeelde Russische annexatie van de Krim.

Het is onduidelijk in opdracht van welke reisorganisatie Munda de la Marre dit artikel schreef. Dat wordt niet vermeld. Voor een HBO-docent aan wie enig gezond verstand toegemeten zou moeten kunnen worden is het onduidelijk waarom ze het Russische standpunt en de misleidingen van de Russische propaganda volgt. Voor iemand die coach is in ‘Deep Democracy’ zou meer intellectuele autonomie, distantie en wijsheid verwacht kunnen worden. Ook haar werkgever de Haagse Hogeschool moet zich achter te oren krabben wie het eigenlijk in huis heeft.

De Nederlandse overheid ontraadt in navolging van besluitvorming in de EU in een reisadvies het reizen naar de Krim. Wat het belang is van een artikel over reizen naar de Krim in een commerciële reisbijlage is daarom de vraag. Zoals vermeld valt deze bijlage niet onder verantwoordelijkheid van NRC, maar als lezer werkt het verwarrend om zo’n tendentieus artikel van Munda de la Marre in de dikke zaterdagkrant te vinden.

Foto: Natalia Poklonskaya has faced beatings, attempted bombings and continued threats, but manages to keep perspective: ‘My looks have never been an obstacle. I hope they deceive my enemies.’’, 2014. Natalia Poklonskaya is op 12 mei 2014 op de sanctielijst van de EU geplaatst (nr.12).

Advertentie

5 gedachten over “Munda de la Marre op de Krim op zoek naar Natalia Poklonskaya. In een reisbijlage bij NRC verwoordt ze het standpunt van het Kremlin

 1. @Andreas
  Ja, de macht van trollen reikt ver. Hun voorgevormde meningen rollen de trollenfabrieken uit.

  Over het formaat van Munda de la Marre tast ik in het duister. Ik begrijp werkelijk niet hoe zij een ondubbelzinnige Russische interpretatie over Oekraïne, de Krim en de Russische Federatie zonder enige kritische reflectie daarop meent te kunnen verenigen met haar positie als docent bij de Haagse Hogeschool en haar coaching-activiteiten over democratie en besluitvorming, die toch een onafhankelijke, objectiverende opstelling over de wereld en de politiek met zich meebrengen. Denkt Munda de la Marre straffeloos te kunnen schnabbelen en vakantie van het denken te kunnen nemen in een afgesplitste versie van haarzelf die het niet zo nauw neemt met de waarheid en maar wat aanrommelt?

  En NRC-ombudsman Sjoerd de Jong zal hierover ook wel weer vragen te beantwoorden krijgen. Want hoewel de krant bij voorbaat zegt geen redactionele verantwoordelijkheid te nemen voor deze commerciële bijlage over bijzondere reizen waarin het artikel van Munda de la Marre verscheen kan het toch opgevat worden als een indirect commentaar op en terechtwijzing van de eigen redacteuren Hubert Smeets en Juurd Eijsvoogel of de vaste medewerker Laura Starink.

  Like

 2. Er is een verband tussen Munda de la Marre en de pro-Kremlin activist Ab Gietelink. Dat verklaart mogelijk de inhoud van het artikel van Munda de la Marre. Wie weet is Gietelink zelfs betrokken geweest bij het schrijven ervan. Of vallen identiteiten samen. Maar zelfs dat verklaart nog niet de plaatsing van het artikel ‘Vakantie op de Krim; Op zoek naar Natalia’ in genoemde commerciële reisbijlage bij NRC. (Met dank aan Arnaud Insinger).
  http://www.abgietelink.nl/munda/mun1.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.