Onmacht over de eigen woonomgeving omdat overheden niet communiceren

media_xl_3346517

Update 28 december: Het YouTube-filmpje is door de gebruiker binnen 24 uur verwijderd. De reden is gissen. 

Een bericht op YouTube. Syrische vluchtelingen zouden ergens in Zuid-Holland buren terroriseren. Account  ‘R Thomasson‘ zegt: ‘De Kerstmaaltijd in het filmpje wordt benut onder onophoudelijke terreur van Syrische asielzoekers die, via de COA, naast ons kwamen wonen.’ En: ‘De kerstavondmaaltijd met traditioneel zelfgemaakte Servetknuddels, rollade en zuurkool werd benut onder onophoudelijke pompen van gas in ons huis. Het valt niet na te gaan wat er waar van is. Maar de machteloze woede is voelbaar. Het doet pijn.

Ikzelf woon in een complex van acht sociale huurwoningen waarvan er nu twee door geassimileerde Arabische huishoudens worden bewoond. Geen centje pijn, we praten met en eten bij elkaar. Maar in januari wordt er zonder overleg met de huidige bewoners en met oprekken van de bezettingsnorm een kinderrijke Palestijnse familie uit Damascus geplaatst. Geen maatwerk van gemeente en woningbouwvereniging. Waarom niet? Iedereen voelt zich machteloos. De twee Arabische huishoudens nog het meest. Dat lijkt de sfeer van 2016: met de overheid is geen gesprek meer mogelijk en brieven worden niet beantwoord. De autistische overheid regeert. Ik kan er jammergenoeg niet meer van maken. Inspraak over de eigen woonomgeving is afgeschaft.

Foto: ‘Vluchteling houdt voorrangspositie op woningmarkt in Amsterdam’, Het Parool.

12 gedachten over “Onmacht over de eigen woonomgeving omdat overheden niet communiceren

 1. Al die ver-van-mijn-bed democraten dachten natuurlijk dat ze ergens allemaal samen in een woonwagenkamp in het verre ‘uitgestrekte oosten’ van Drenthe gingen wonen.

  Like

 2. Nee, dat is ook zo, zij zelf hebben van begin af aan hun eigen isolement uitverkozen. Daarom zijn ze zo ambitieus.

  Like

 3. Het heeft ook wel wat weg van een overval-tactiek. Gewoon iedereen voor een zogenaamd voldongen feit plaatsen en hopen dat de mensen zich hier bij neerleggen. Het werkt heel goed, althans voor de bestuurders.

  Like

 4. @John en Raymond
  Het is een overval-tactiek. Als men contact opneemt met de woningbouwvereniging om in gesprek te willen gaan, dan wordt er gezegd: 1) had eerder contact opgenomen; 2) maar natuurlijk kon dat niet omdat we u niet geïnformeerd hebben; 3) feitelijk hoeven we u niet te informeren; 4) daarom kunnen we nu niets meer veranderen; 5) maar u hebt inhoudelijk een punt.

  Daarbij wordt door de politiek gezegd dat de instroom van vluchtelingen niet ten koste gaat van de voorzieningen en niet van invloed is op de wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Dat is een aantoonbare leugen die door bijna niemand in de politiek, de media of opinie-leiders wordt doorgeprikt. Waarom niet?

  Het is naar mijn idee niet zo dat Nederlanders iets zouden hebben tegen vluchtelingen. Op een kleine minderheid na. Het gaat om wat anders. Ze ergeren zich aan de overheden en uitvoeringsinstanties die liegen, niet willen communiceren, zich autistisch opstellen, onzorgvuldig opereren en geen maatwerk bieden.

  De kreet van de afgelopen maanden is dat de Nederlanders angst hebben. Ik zou die kreet willen amenderen voor een wijziging: de overheden hebben angst voor de Nederlanders. En kruipen daarom in hun schulp. Ik heb er geen goed woord voor over. Mijn vertrouwen in de politiek dat al behoorlijk laag was, is nog verder gedaald. Kan het tot onder nul dalen?

  Like

 5. @Guess Who
  Om maatwerk te verrichten. Bijvoorbeeld om te kijken of iemand een medische indicatie heeft. En -in dit geval- om te vermijden dat een cultureel-sjiitische Syriër naast een soennitische Syriër komt te wonen. Daarom. Rekening houden met dit soort omstandigheden is voor alle betrokkenen logisch, noodzakelijk en voordelig.

  Like

 6. George Knight, ik begrijp niet waarom vermeden moet worden dat een cultureel-sjiitische Syrier naast een soennitische Syrier komt te wonen. De voor u ogenschijnlijke logica die u ziet ontgaat me eerlijk gezegd.

  Like

 7. @Guess Who
  Het kan dat u de logica ontgaat. Wat me trouwens verbaast. Het gaat erom dat de toewijzing van sociale huurwoningen zo is dat betrokken huurders er optimaal wooncomfort bij hebben. Zodat ook de instanties er optimaal profijt bij hebben als de huurders goed met elkaar omgaan. Maatwerk dus. En omdat Nederland een redelijk land is met overwegend redelijke mensen moet dat haalbaar zijn.

  Like

 8. George Knight, u bent van mening dat vermeden moet worden dat sjiieten en soennieten buren worden. Zij kunnen niet goed met elkaar omgaan waardoor er van optimaal woongenot geen sprake kan zijn. Het recht om dat te vinden heeft u. Maar ik ben blij dat de instanties uw mening niet als leidraad nemen.

  Like

 9. @Guess Who
  Waaruit u concludeert dat de instanties geen rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van huurders van sociale woningen is me een raadsel. Dat is overigens breder dan een religieus of cultureel verschil, of een mening. Dat laatste is niet waarom het gaat. Want instanties houden rekening met persoonlijke omstandigheden omdat dat ook in hun belang is. Zelfs in voornoemd geval is dat inmiddels gebeurd.

  Like

 10. @Guess Who
  Dank u. Ik was minder betrokken dan anderen. Het is denk ik geen kwestie van boffen, maar van rationalisatie en weging van aspecten. Gelukkig is inspraak dus niet in alle gevallen afgeschaft. Dat is voor mij het meest positieve aan zo’n kwestie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.