Migranten in Italië eisen draadloze Wi-Fi en schoonmaker. Absurd?

lo

Een merkwaardig bericht op TheLocal.it. 24 Afrikaanse migranten die sinds afgelopen zomer gehuisvest zijn in het Noord-Italiaanse Cerevano zijn in opstand gekomen. Ze eisen draadloze Wi-Fi en een schoonmaker. Ze willen naar huis kunnen Skypen. Uit protest blokkeerden ze wegen in het dorp en stortten vuilnis op de hoofdweg. Het is een bericht dat absurd oogt en ontregelt. Wat moeten we ervan vinden in alle redelijkheid, realisme en compassie zonder hard te oordelen? Zijn draadloze Wi-Fi en een schoonmaker een mensenrecht?

De actie speelt iedereen in de kaart. Partijleider Matteo Salvini van het rechts-nationalistische Lega Nord stelde als grap voor om de centrumlinkse voorzitter Laura Boldrini van de Kamer van Afgevaardigden de boel op te laten ruimen. Maar het verkleint ook het draagvlak voor het vluchtelingenbeleid van de EU dat niet daadkrachtig is, weinig voortgang maakt en onvoldoende onderscheid maakt tussen vluchtelingen en economische migranten. De laatsten zouden worden uitgezet, maar dat gebeurt slechts mondjesmaat. Tevens geeft het voorstanders van open grenzen argumenten in handen om migranten niet te detineren in centra. Dat zou onmenselijk zijn. Het is een dankbaar onderwerp voor het bevestigen van de eigen beeldvorming.

Foto: Schermafbeelding van FB-bericht ‘Refugees in Italy revolt over lack of Wi-Fi’, 22 december 2015

4 gedachten over “Migranten in Italië eisen draadloze Wi-Fi en schoonmaker. Absurd?

 1. Het is in zoverre waarschijnlijk een mensenrecht omdat voor de groep immigranten ongeveer de enige manier is om contact te krijgen en te behouden met familie en vrienden.

  Like

 2. De foto en het bijschrijft intrigeerde me. Ik ben op zoek gegaan naar de herkomst van de foto.

  Het is een stockfoto van Alberto Pizzoli met het bijschrift:
  Migrants stand at the Cara Mineo, a hosting centre for asylum seekers, where about 3,200 migrants from North Africa, Ivory Coast, Pakistan, Syria, Afghanistan and other countries are staying in Mineo in the the province of Catania in Sicily on April 21, 2015, three days after a migrant boat capsized in the Mediterranean’s deadliest disaster in decades. Only 28 people, including the two arrested men, survived the disaster on April 19, 2015 in which 800 people are feared to have drowned. Some of the survivors, who hailed from Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritrea and Bangladesh, were recovering at the holding Cara Mineo centre. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

  De mensen op de foto hebben dus niets uitstaande met de mensen uit het artikel. Maar ze zijn wel zwart.

  Ik denk ook niet dat deze 24 mensen een schoonmaker eisen maar dat er iets ontbreekt in de hulp die ze aangeboden wordt. Misschien iets dat noodzakelijk is wanneer je met 24 mensen in een huis woont. Dat het afval wat vaker opgehaald wordt bijvoorbeeld. Bedenk eens waarom ze uit protest ‘emptie their rubbish in the street’?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.