Enschede geeft FC Twente garantstelling van 32 miljoen. Is dat in proportie?

Update 9 april 2019: De raad van Enschede scheldt een lening van 14 miljoen euro aan FC Twente kwijt. Het argument van de Enschedese wethouder Eelco Eerenberg (D66) van Financiën is dat de gemeente wel moet bijspringen omdat het verlies anders nog groter wordt. Zo loopt het college weer met open ogen de fuik in.

Update 28 juni 2018: Bij de gemeente heeft Twente al een lening van 17 miljoen lopen en Enschede staat ook al voor 8,4 miljoen garant. Bij een bankroet van de club moet de stad dus 25,4 miljoen afschrijven. Dit roept de vraag op hoe verantwoord de garantiestelling was ‘met de kennis van toen’. Volgens een bericht in Tubantia dreigt de club nu met het aanvragen van het faillissement als het gemeentebestuur geen nieuwe garantstelling van 7 miljoen euro wil afgeven. De gemeentepolitiek reageert hier afwijzend op. Een en ander roept vooral vragen op waarom het toenmalige college aan een commerciële voetbalclub een garantie en lening van tientallen miljoenen afgaf. Is het onderhand geen tijd voor een gemeentelijke raadsenquête die reconstrueert hoe de lokale politiek van Enschede in het dossier FC Twente zo heeft kunnen ontsporen?

De Enschedese gemeenteraad stemde deze zomer in met het voorstel van het college over een ‘Geactualiseerd cultuurplan in uitvoering’ om door aanpassingen 1,2 miljoen euro te bezuinigen op de Openbare Bibliotheek en Museum Twense Welle, en te bezuinigen op de grote podia in Hengelo en Enschede. Dit staat in contrast met de steun in de vorm van een garantstelling van 32 miljoen euro voor de professionele voetbalclub FC Twente. De wethouder Financiën laat zich chanteren en praat trots over zijn clubliefde. Na hem de zondvloed, hij schuift de problemen door naar zijn opvolgers. Zoals zijn voorgangers de problemen doorschoven naar hem. Het wordt er nog eens extra potsierlijk op doordat de voorstemmers zich beroepen op zakelijkheid en het aftimmeren van de voorwaarden, maar verder de fuik van onzakelijkheid en emotie inzwemmen.

Professioneel voetbal wordt als uitlaatklep getolereerd voor fanatieke supporters die voetbal nodig hebben om stoom af te blazen en door identificatie ermee een identiteit op te bouwen. Dat is niet verboden, maar het maakt verschil of de samenleving dat juichend omarmt of met misnoegen accepteert. Zoals de politiek sinds 2010 de kunsten in de hoek heeft getrapt. Het professionele voetbal is als globaliserende bedrijfstak waar miljoenen omgaan steeds meer los komen te staan van de wereld van de gewone mensen.  Feitelijk is het voetbal deze supporters ontstolen en zoeken ze iets wat allang niet meer bestaat. Voetbal verbindt bij uitzondering en verdeelt met regelmaat. Het is beter om dat toe te geven dan het betaald voetbal anders voor te blijven stellen dan het is. Omdat de gemeenteraad van Enschede daarin meegaat speelt het een kwalijke rol.

Toen de Enschedese raad haar besluit nam was het ervan op de hoogte dat FC Twente voor drie seizoenen werd uitgesloten om deel te nemen aan Europese competities vanwege contracten met Doyen Sports. Onder een vorig bestuur maakte de club met deze investeringsmaatschappij verboden afspraken. De New York Times besteedde op 15 december in een achtergrondartikel aandacht aan de Portugese website Football Leaks dat met meerdere onthullingen kwam over de vermenging van professionele voetbalclubs met Doyen Sports, waaronder ook een overkomst met FC Twente. Wegens een deal van 5 miljoen euro trad FC Twente-voorzitter Aldo van der Laan in november af. Het gaat om TPO (Third Party Ownership), ofwel de handel in spelers via een club die eigendom van een derde partij zijn. Sinds kort is die praktijk verboden door de FIFA. Die handel in spelers liep niet altijd gelijk op met het sportieve belang van de club. Een verhaal over emoties, regionale trots, clubliefde, een garantstelling van 17 miljoen als chantagemiddel en de angst voor voetbalsupporters.

Advertentie

10 gedachten over “Enschede geeft FC Twente garantstelling van 32 miljoen. Is dat in proportie?

 1. Ik denk dat de gemeente de uitstaande lening van 17 000 000 veilig wil stellen. In die zin vind ik de garantstelling in proportie. Alles valt of staat met de voorwaarden die aan de garantstelling verbonden zijn. Het zou fijn zijn als die allemaal openbaar worden gemaakt.

  Like

 2. Want wat zijn de verschillen en of overeenkomsten tussen de voorwaarden die investeringsmaatschappij Doyen stelde aan de club en die de gemeente Enschede nu aan de garantiestelling verbindt? Dat zou ik als ingezetene van Enschede graag willen weten.

  Like

 3. @Kees Hont
  Mij ontgaat het waarom de garantstelling van 17 miljoen euro vervangen moet worden door een garantstelling van 32 miljoen euro door de gemeente Enschede. Hoe kan het dat in het door en door commerciële betaald voetbal de gemeenschap de verliezen moet saneren en private partijen of spelers er met de winst vandoor gaan? Anders gezegd, waarom kent het betaald voetbal zelf geen garantiefonds voor clubs in financiële problemen? De vanzelfsprekendheid van de raadsleden die menen dat zij de enige redder van ‘hun’ lokale of regionale voetbalclub zijn noem ik buiten proportie. En daarbij is in mijn ogen ook de hoogte van het bedrag niet in proportie tot de grootte van Enschede.

  Like

 4. @ George, die 17 miljoen betreft een uitstaande lening van de gemeente aan de club. Door de garantstelling van 32 miljoen kan die lening nu worden terugbetaald aan de gemeente. Maar m.i had het nooit zo ver mogen komen. Laat idd de clubs zelf een garantiefonds in het leven roepen.

  Like

 5. @Kees Hont
  Ja, je hebt gelijk. Ik zie in de omzetting op zijn best vestzak-broekzak. Maar vooral merkwaardig financieel gegoochel dat alleen goed gaat als het goed gaat. Maar wat als het misgaat? Een dikke portie wensdenken dus door financiële amateurs voor deze profclub. Voor anderen die de details willen weten:
  http://www.tubantia.nl/sport/fc-twente/gemeente-enschede-reikt-fc-twente-de-hand-met-garantstelling-32-miljoen-euro-1.5494472

  Like

 6. @George, ik probeer een voorstelling te maken wat de gevolgen zouden kunnen zijn wanneer de club degradeert naar de onbeduidende eerste divisie. Ze staan nu op de voorlaatste plaats. De marktwaarde van spelers zal kelderen. De club zal minder aantrekkelijk zijn voor sponsoren. Enfin … de tijd zal het leren.

  Like

 7. @Kees
  Ja, degradatie is een mogelijkheid. De beste (duurste) spelers moeten verkocht worden. Blijft er dan genoeg clubliefde en regionale trots bij de spelers over? Of hebben ze dat nooit gehad? Daarom verbaast me de garantstelling van 32 miljoen euro door de gemeente Enschede ook. Beseft het college wel voldoende wat het zich op de nek haalt? Ik betwijfel het.

  Like

 8. @George, daarom ben ik zo benieuwd naar de voorwaarden. Ik lees dat er 21 voorwaarden aan de garantstelling verbonden zijn. Enkele daarvan halen de openbaarheid. Het merendeel blijft uit zicht. In ieder geval eist de gemeente Enschede dat ‘de schuld die de club heeft in het stadion, 17 miljoen euro, het eerst wordt afgelost en daarnaast moet er in het volgende voetbalseizoen bijna 7 miljoen euro op een begroting van bijna 40 miljoen bezuinigd worden.’

  Like

 9. Pingback: Utrecht vertraagt vinden bestemming Oud Amelisweerd en krijgt daarop kritiek. Terwijl het gericht moet investeren in cultuur | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.