Directeur Kees Wieringa van Museum Kranenburgh stapt alsnog op

kw

Ik heb opstappen wel overwogen’, zei directeur Kees Wieringa van Museum Kranenburgh in Bergen in een interview onder de titel ‘Kranenburgh is geen buurthuis meer’ dat op 24 oktober verscheen in het Noordholland Dagblad. Maar hij dacht niet aan opstappen. Nu wel. Wieringa heeft zijn afscheid aangekondigd, aldus bovenstaand berichtje in NRC. Tot de site van het museum is het nieuws nog niet doorgedrongen.

Zijn positie was onhoudbaar geworden na het interview waarin hij zich onhandig opstelde en forse uitspraken deed over het museum, zichzelf en de rol van de Raad van Toezicht van het museum. Hij eiste een alleenrecht op: ‘Het is zelfs zo dat ik verantwoordelijk ben als de boel instort en niet de raad van toezicht’. Daarmee overspeelde Wieringa bestuurlijk zijn hand. De pianist Wieringa was de verkeerde man op de verkeerde plaats. Achteraf kan alleen maar verbaasd afgevraagd worden waarom hij ooit benoemd werd als museumdirecteur.

Advertentie

7 gedachten over “Directeur Kees Wieringa van Museum Kranenburgh stapt alsnog op

 1. Beste George of wie je ook bent, ik trof je op twitter maar volgens mij is Kees Wiering weggepest door de bestuurders op het gemeentehuis en zijn eigen toezichthouders. Het lijkt er op dat deze directeur het te goed doet voor het dorp Bergen.
  Het is zo jammer want wij hebben in Bergen zo veel moois te bieden en helemaal met die geweldig inspirerende tentoonstellingen in kranenburg. Ik was bij de opening van de tentoonstelling Silence out lout en zag daar hele belangrijke mensen uit de Nederlandse kunstwereld. Daar ging het gerucht al langer dat Kees het werken onmogelijk wordt gemaakt door lokale bestuurders die jaloers zijn op de macht. Dit gaat niet meer goed komen met Kranenburg, als iemand het kon was Kees het wel maar nu hij weg is zal het tot een ruziënd dorpsmuseum vervallen met ruziënde bestuurders en ruziënde burgemeesters. Ik stond vlak achter de burgemeester bij de opening van de tentoonstelling deze zondag en wat stond ze te gniffelen bij de toespraak van de toen nog directeur!
  Bergen zou zich moeten schamen om zo’n man te laten vertrekken.
  Martina de Boer.

  Like

 2. @Martina
  Als er problemen ontstaan dan stappen zeer weinigen naar voren om die op te eisen. Het is nu de gelegenheid om uit te zoeken door wiens toedoen ze zijn ontstaan of onvoldoende zijn beheerst. Niet uit de behoefte om schuldigen aan te wijzen, maar om er van te leren voor de toekomst. Ik hoop dat het goed komt met Kranenburgh. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeenschap om daarvoor te zorgen en met z’n allen de schouders eronder te zetten. Voorbij de persoonlijke verschillen en functies.

  Het opstappen van Kees Wieringa staat niet alleen. Afgelopen weken gingen de volgende directeuren weg: Lorenzo Benedetti (De Appel), Pauline Krikke (Scheepvaartmuseum), Mihnea Mircan (Extracity/Antwerpen) en Diana Wind (Stedelijk Museum Schiedam). Er zijn verschillen in genoemde vijf gevallen, maar ook overeenkomsten. Zoals de commissie-Swaab in haar bevindingen over De Appel opmerkte schort het vaak aan de kwaliteit van het bestuur bij culturele instellingen. Bij Het Nieuwe Instituut bleef de directeur (nog) zitten maar werd door een commissie hetzelfde euvel geconstateerd. Dat is dus de opdracht voor culturele instellingen inclusief Museum Kranenburgh: beter bestuur.

  Like

 3. Ik ben het met George eens dat Wieringa in zijn interview niet handig was, wat boud hier en daar. Mogelijk had hij handiger kunnen zijn tegenover RvT en gemeente. Zijn drive en zelfvertrouwen liepen mogelijk vooruit. Denk wel, met Martina, dat hij een mooi museum/ culturele buitenplaats heeft neergezet. Om hem als ‘een pianist’ weg te zetten, gaat voor mij niet aan. We zullen hem missen.

  Like

 4. Had net zondag middag Kees laten weten dat zn publiek hoofdzakelijk grijs was en daagde hem uit om een radicaler en uitdagender beleid te voeren niet wetende dat de reactionairen hem al in zn nek hijgden de drang naar verrechtsing is groot de frustratie van deze kleine lui dwingt hun om mooie dingen kapot te maken , Kees had het wel goed gezien om voor vernieuwing te kiezen , maar dat wil deze grijze muizen club niet .

  Like

 5. @Joop
  Wat heeft dit met links en rechts te maken? Iemand kan op zoveel aspecten beoordeeld worden. Lorenzo Benedetti (De Appel) werd door kunstenaars gewaardeerd als goede tentoonstellingsmaker en bezielende, visionaire theoreticus, maar daarmee was hij nog geen goede directeur. Een goede directeur moet het zakelijke en artistieke combineren om te kunnen slagen.

  Like

 6. KRANENBURGH-ondertitel-NL-zwart

  KRANENBURGH – Directeur-bestuurder

  GEPLAATST OP 17/12/2015 | PARTTIME
  Vacature | Organisatie: KRANENBURGH, culturele buitenplaats in Bergen | Functie: Directeur-bestuurder | Plaats: Bergen NH | Omvang: 32 uur | Sluitingsdatum: 24/01/2016

  In KRANENBURGH, culturele buitenplaats in Bergen ontmoeten kunst, cultuur en natuur elkaar op de grens van het kunstenaarsdorp, het bos, de duinen en de zee. Het rijke kunstverleden van Bergen met de Bergense School als startpunt wordt hier gekoppeld aan hedendaagse kunstuitingen. KRANENBURGH is gehuisvest in een bijzondere combinatie van historische villa en eigentijdse nieuwbouw en beschikt over een boeiende collectie kunst- en cultuurhistorische objecten.

  In KRANENBURGH dat in november 2013 zijn deuren opende zijn het voormalig Museum Kranenburgh, KunstenaarsCentrum Bergen (KCB), Museum Het Sterkenhuis, de Kunstuitleen, het VVV en o.a. de collecties van het Noord-Hollands Kunstencentrum (NHKC) samengebracht.

  Dankzij landelijk aansprekende tentoonstellingen met veel bezoekers is KRANENBURGH inmiddels succesvol op de kaart gezet. Nu breekt een fase aan van consolidatie: in programmering en bereik, beheer en behoud, financieel en in de ontwikkeling van de organisatie.

  Wegens vertrek van de huidige directeur-bestuurder zijn wij per 1 april 2016 op zoek naar een:

  Directeur-bestuurder

  (32 uur)

  Functie
  U bent verantwoordelijk voor het beleid van KRANENBURGH, de vertaling in deelplannen en de consistente uitvoering ervan. Het Bedrijfsplan 2013-2016 is hierin leidend. Ook maakt u een nieuw bedrijfsplan voor de periode 2017 – 2020.

  U stuurt de professionele organisatie van KRANENBURGH aan. Deze telt 8 betaalde medewerkers en een in de afgelopen drie jaar sterk gegroeid aantal vrijwilligers van 250. U leidt het managementteam en samen met de MT-leden en de financieel medewerker bewaakt u de afgesproken budgetten.

  U onderhoudt intensieve contacten met de belangrijke partners van KRANENBURGH, zowel intern (Vrienden, de KRANENBURGH Kring en de Kraanvogels) als extern: Gemeente Bergen, andere gemeenten in de regio, Provincie Noord-Holland, musea en andere culturele instellingen, sponsoren en fondsen.

  Een belangrijk onderdeel van uw werk is fondsenwerving en het bewerkstelligen van groei op dit punt. De fondsenwerving betreft zowel particulieren en partijen in de regio Bergen als provinciale en landelijke partijen.

  Profiel

  inspirerend leider met managementkwaliteiten
  goede sociale en communicatieve vaardigheden
  cultureel ondernemer die plezier heeft in het aan KRANENBURGH binden van partijen
  gevoel voor lokale verhoudingen
  omgevingsbewust, resultaatgericht, analytisch en met reflecterend vermogen
  inhoudelijke kennis van en een warm hart voor kunst en cultuur, gericht op kwaliteit
  een groot netwerk in de culturele wereld
  ervaring in leidinggevende functies, bij voorkeur in culturele/museale organisaties met (veel) vrijwilligers. Het credo daarbij is: We doen het samen en afspraak is afspraak
  aantoonbare ervaring met en inzicht in het functioneren van een bestuurlijke omgeving
  academisch werk- en denkniveau
  Arbeidsvoorwaarden
  Wij bieden een contract voor 32 uur per week. In eerste instantie voor de periode van 1 jaar, daarna is verlenging mogelijk. De hoogte van het salaris is, afhankelijk van ervaring, schaal 13/14 van de Museum-CAO.

  Procedure
  De wervingsprocedure bestaat uit een kennismakingsronde op 11 en 12 februari 2016 van 18.00 – 21.00 uur, waarin kandidaten zich gedurende 10 minuten presenteren voor een brede selectiecommissie. Voor de hieruit geselecteerde kandidaten is een eerste gespreksronde gepland op 16 en 17 februari en een tweede gespreksronde op 22 februari. We hopen de procedure voor 1 maart af te ronden. Locatie van alle rondes is KRANENBURGH. We streven naar een benoeming ingaande op 1 april 2016.

  Informatie en aanmelding
  Voor verdere vragen over de functie kunt u terecht bij Rob Berends, lid van de Raad van Toezicht, tel. 06-30391504. Stuur uw motivatie en cv uiterlijk 24 januari 2016 naar: rvt@kranenburgh.nl.

  http://www.kranenburgh.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.