George Knight

Debat tussen links en rechts

Schermutselingen in Oekraïense parlement dienen voorstanders associatie-overeenkomst

with 4 comments

Het grootste volledig in Europa gelegen land is Oekraïne. Een bananenrepubliek. Volgens jaaroverzicht 2014 van Transparency International het meest corrupte land van Europa. Dat vertaalt zich in onfrisse taferelen in het parlement. Een parlementariër van het blok van de president pakt de premier tussen de benen en sleept hem weg van het spreekgestoelte. Waarna anderen de premier te hulp schieten en weer anderen daar weer op reageren. Het is beschamend, laat de hervormers in de kou staan en speelt de tegenstanders van Oekraïne in de kaart. Hoewel ze de kaarten zelf gestoken hebben. Het wachten is op een tweede Maidan-opstand die politici en oligarchen oude Sovjet-stijl aan de kant zet. Vooralsnog hebben ze het nog voor het zeggen.

Zoals The Washington Post in een artikel zegt ondermijnen deze schermutselingen in het parlement de inspanningen voor echte democratie. De EU en VS doen hun uiterste best om de Oekraïense regering op het goede spoor te krijgen omdat ze geen mislukte staat aan de oostgrens van de EU wensen, maar als de president en premier zo eigengereid voortgaan met het vooropstellen van hun eigenbelang boven dat van het land en de bevolking, dan wordt het een lange, moeizame strijd. Nog steeds heeft een politieke en economische elite Oekraïne gekaapt en volgt het land een zwalkende koers. Keer op keer maken Amerikanen en Europeanen duidelijk dat het zo niet langer kan. Maar de oude machten laten zich nog niet vervangen.

Nederland heeft een bijzondere verantwoordelijkheid gekregen door het referendum over de associatie-overeenkomst van Oekraïne met de EU dat op 6 april 2016 wordt gehouden. Omdat het niet bindend is het kabinet niet verplicht een geldige uitspraak te volgen. Het referendum gaat over de integratie van Oekraïne in de EU, maar de feiten daarover worden verschillend uitgelegd. In hoofdlijnen zijn er twee soorten reacties die min of meer gelijk oplopen met steun voor de EU en die niets met Oekraïne of Oost-Europa te maken hebben. Tegenstanders beweren dat een associatie-overeenkomst van Oekraïne automatisch leidt tot lidmaatschap van dat land van de EU. Voorstanders koppelen associatie en lidmaatschap los en beweren dat er geen enkele formele grond is om te veronderstellen dat een associatie-overeenkomst meer is dan dat.

Geven de schermutselingen in het parlement en de voortgaande corruptie op hoog niveau nou de voor-of de tegenstanders de sterkste argumenten in handen bij de campagne voor het referendum? Het lijkt erop dat dit de tegenstanders dient, maar bij een verdieping van de Nederlandse publieke opinie door een herwaardering van de feiten waaronder de tekst van de associatie-overeenkomst zou het gebrek aan democratie zoals zich dat nu in Oekraïne aftekent wel eens de voorstanders wind in de zeilen kunnen geven. Want wat zich nu afspeelt in het Oekraïense parlement en in het openbaar bestuur maakt duidelijk dat dit land nog lang niet voldoet aan de normen voor EU-lidmaatschap. Degenen die het smalle pad bewandelen dat zegt dat een associatie-overeenkomst niet tot lidmaatschap leidt, maar de EU wel een stok achter de deur geeft om Oekraïne hervormingen af te dwingen krijgen door de schermutselingen de sterkste argumenten in handen.

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik onderschrijf de interpretatie van Andreas Umland op Facebook.

  While today’s brawl in Ukraine’s parliament is not exactly a sign of political maturity, it also signals the following: Contrary to what is often believed in the West, Ukraine’s domestic conflicts are not centered around national identity, state language, geopolitical orientation, and inter-ethnic tensions. As far as I could figure, the few remaining ultra-nationalists in Ukraine’s parliament were either not involved in the brawl, or did not play a critical role. (Two former radical nationalists, Andriy Parubiy and Boryslav Bereza, seemed to play a calming rather than instigating role in the brawl.) That was also not a fight between “pro-Western” and “pro-Russian” MPs. The major questions in Ukraine today are (and arguably always were) different: economic transformation, fight against corruption, limiting oligarchic influence, public administration reform etc. The stakes are high, the sums are large, the state is fragile, the future is uncertain… – a situation different from that in most Western countries. Ukraine is within a revolution. As long as nobody is hurt, it may as well proceed this way.

  Like

  Arnaud Insinger

  12 december 2015 at 14:31

 2. @Arnaud
  Mee eens. Het grote gevecht in Oekraïne gaat op dit moment over economische verandering, terugdringen van corruptie en macht van oligarchen en de hervormingen van de publieke sector. Waarmee niet gezegd is dat actoren in dit machtsspel niet gestuurd worden door externe landen.

  Ik taxeer de omstandigheden alleen als unieker in dan Andreas Umland. In mijn ogen bestaat het gevaar dat bij ontbrekende voortgang het geloof in een goede afloop snel verloopt en de jongere generatie in opstand komt. De Oekraïense elite zou zich daarom beter moeten realiseren dat het nu moet doorpakken nu het nog kan. Putin ziet dit gestoethaspel met genoegen aan. Porosjenko blijft hangen in eigenbelang en weigert zijn zakelijke belangen te ontmantelen of de openbare aanklager Viktor Sjokin die alle corruptie-onderzoeken tegenhoudt te ontslaan.

  Ook goedwillende critici die Oekraïne een sterke positie binnen Europa toewensen constateren dat de hervormingen veel te langzaam gaan om die naam te hebben. De jongere generatie die in februari op het Maidan-plein stond en daarna in vrijwilligersbataljons diende en zo het land redde omdat het leger er niets van bakte verliest het geduld. Porosjenko dreigt een tweede Joesjtsjenko te worden die beter de schijn van hervorming dan die hervorming zelf vormgeeft. En nogmaals, Oekraïne heeft nu de kans en moet die niet verspelen door zich te laten leiden door Russische machinaties en/of ingebakken Sovjet-denken. Parlementariërs gedragen zich als kleuters en dienen hun land niet, maar staan vooral op de rem. Laten we zorgen dat die voeten van de rem gaan.

  Like

  George Knight

  12 december 2015 at 15:30

 3. Het gevecht om de Ukraine is onderdeel van het VS streven naar wereldheerschappij.
  De EU is daarbij alleen een pion.
  Ik verwacht dat het referendum afwijzend zal zijn, waarna de Haagse bende dat referendum aan z’n laars zal lappen, tegelijk de volgende nagel in de EU doodskist slaand.
  Kijk maar eens bij Joop naar de Timmerfrans jammerklacht, en hoe de man daar wordt afgedroogd.
  Overigens strekt Europa zich uit tot het Ural gebergte, daardoor is het Europese deel van Rusland het grootste land van Europa.

  Like

  jelle vd wal

  12 december 2015 at 19:01

 4. @Jelle
  Omdat de Russische Federatie niet geheel in Europa ligt is het niet het grootste volledig in Europa gelegen land.

  U doet de meerderheid van de Oekraïense bevolking die liever westwaarts dan oostwaarts kijkt tekort. Die bevolking is meer dan een pion en heeft een eigen wil. Die bevolking heeft het recht om over de eigen toekomst te beslissen. De Russische Federatie verhindert dat en gunt Oekraïne geen adempauze. En door allerlei machinaties blokkeert de Oekraïense politieke leiding om weer andere redenen de volwassenwording van de Oekraïense democratie.

  De observatie dat de VS naar wereldheerschappij streven is in tegenspraak met allerlei ontwikkelingen. Zoals de opkomst van China, de relatieve afwaardering van het Westen en de terughoudende buitenlandse politiek van de regering-Obama. Eerder de tegenovergestelde kritiek is leidend, namelijk dat de VS de agressieve opstelling van de Russische Federatie in Oost-Europa onvoldoende en niet passend beantwoorden en daarbij zelfs verdrachtsrechtelijke verplichtingen niet nakomen.

  Like

  George Knight

  12 december 2015 at 19:18


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: