George Knight

Debat tussen links en rechts

Westfries Museum presenteert schema van betrokkenen bij kunstdiefstal

with 14 comments

De Telegraaf bericht over de diefstal van 24 schilderijen en 70 stuks zilverwerk op 9/10 januari 2005 in het Westfries Museum te Hoorn. Directeur Ad Geerdink zoekt de publiciteit. In een verklaring op de site van het museum zegt hij: ‘Maar alle pogingen om de geroofde 17e eeuwse schilderijen naar Hoorn terug te krijgen zijn gestrand. Contacten met de huidige bezitters van de roofkunst en diplomatieke inspanningen tot op het hoogste niveau hebben tot niets geleid. Omdat de collectie aan anderen dreigt te worden verkocht en in steeds slechtere staat verkeert, zoekt Hoorn nu de (internationale) publiciteit.’ Complicatie voor een oplossing lijkt dat degenen die de werken nu in bezit hebben de waarde te hoog inschatten. Ze gaan aan van een waarde van 50 miljoen euro en rekenen op een vindersloon van 5 miljoen euro, terwijl volgens het Westfries Museum de waarde maximaal 1,3 miljoen euro is, en waarschijnlijk 500.000 euro.

Het museum verklaart over een onderzoek van de specialist in kunstcriminaliteit Arthur Brand: ‘Inmiddels zijn er zeer serieuze signalen dat de huidige bezitters van de roofkunst deze proberen te verkopen aan anderen. Uit nader onderzoek van Brand wordt duidelijk dat er achter het vrijwilligersbataljon nog andere hooggeplaatste personen schuil gaan. De gestolen kunst is een speelbal in een ondoorzichtig politiek krachtenveld in Oekraïne, waarin sprake is van een interne strijd om de macht, vriendjespolitiek en corruptie.’

In onderstaand schema noemt het museum ook het voormalige hoofd van de geheime dienst SBU (van 24 februari 2014 tot 18 juni 2015) Valentin Nalivaisjenko die als bondgenoot van de Kievse burgemeester Vitali Klitsjko en parlementslid voor diens partij ‘Stoot’ om politieke redenen en affiliatie met oligarch Dmitro Firtash ontslagen werd door president Porosjenko. Hier wordt toegelicht wie wie is. Firtash die naar Oostenrijk is uitgeweken en door de VS op de hielen wordt gezeten wordt er ook van beticht de huidige premier Arseni Jatsenjoek aan te sturen. In een bericht op Facebook verklaart genoemde tussenpersoon Boris Humeniuk vandaag dat voor hem Nalivaisjenko een onbekende is. Kortom, er is nog veel onduidelijk over dit schema.

Betrokkenen

Foto: Schema van het netwerk van ‘betrokkenen‘ bij de diefstal volgens het Westfries Museum.

Advertenties

14 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vreemde kronkels in de verslaggeving over de diefstal: ‘While the paintings were valued at 10 million euros when they were stolen, Brand said that judging by the state of one of the paintings, the collection was now worth 500,000 euros at most.
  https://uk.news.yahoo.com/stolen-dutch-art-found-ukraine-risks-being-sold-170232470.html#HB75wP2

  George Knight

  7 december 2015 at 19:56

 2. Bijschrift bij het schema schept nu wat verwarring.
  Er waren ooit in 2005 dieven in Hoorn.
  Toen doken de schilderijen (maar niet het zilver) op in Oost-Oekraïne in het huis van (ongetwijfeld) een vermogende (ex-)Regionaal.
  Dat werd door OUN (v/h Battalion Azov) ontdekt, waarna Борис ГУМЕНЮК zich meldde met dat verhaal en een verzoek/eis tot vindersloon in Kiev.

  Hoe nu dat West-Friese schema de diefstal uitlegt is onhelder.
  Je ziet hier de mensen waarmee kennelijk is onderhandeld, nadat ze ‘in bezit van’ de stukken waren gekomen.

  Merkwaardig dat het 8-Uur Journaal het had over ‘rebellen’ die de kunst in handen hadden.
  Ik heb, behalve een nogal forse eis en dreiging met eigenhandige verkoop (kansloze actie), nog geen echte misdaad zien langskomen en al helemaal geen woord gehoord over de corruptionair/heler die de stukken bijna 10 jaar bij zich gehad moet hebben.

  Arnaud Insinger

  7 december 2015 at 21:07

 3. @Arnaud
  Ja, de reconstructie is pover. Nergens wordt duidelijk of inzichtelijk gemaakt dat de dieven uit 2005 dezelfden zijn die nu de schilderijen in bezit hebben. Zoals je zegt, wat bedoelt het Westfries Museum precies met ‘betrokkenen’? Hebben de milities die in 2005 nog niet in de huidige vorm bestonden en een geheime dienst die nog werd aangestuurd door het Kremlin de kunst geroofd in Hoorn? Hoe is de overdracht van de dieven naar de huidige bezitters verlopen? Is mogelijk de Russische of Servische maffia betrokken? We weten het niet of hebben nog geen begin van een idee wat er aan de hand is. Arthur Brand heeft ongetwijfeld goed werk verricht, maar uit de uitlatingen die hij heeft gedaan valt te concluderen dat hij het plaatje nog lang niet rond heeft.

  Allerlei stereotyperingen worden van stal gehaald door sommige Nederlandse media. Nieuwsuur had het vanavond bij dit onderwerp al over neonazi’s als daders. Vreemd en voorbarig. De nuance in de duiding en in de feiten is zoek. Bij dit onderwerp sturen de media de journalistieke code waar ze anders zo fanatiek aan hechten blijkbaar even op vakantie. Sommige Nederlandse media vertellen zelfs dat de SBU actief betrokken is. Of gaat het toch wellicht om losse individuen die ooit ergens aan verbonden waren? Media zien hun kans schoon om een verband te leggen met de associatie-overeenkomst. Alsof in Nederland of westerse landen niet exact hetzelfde gebeurt. Denk aan de helingszaak van Robert Noordman in Limburg in 1987.

  Enfin, eerst maar eens de feiten boven water krijgen. Want één bron die een klein stukje van het hele verhaal gereconstrueerd heeft blijft wat mager om er al te veel conclusies aan te verbinden. Maar een spannend verhaal is het wel. Na de MH17 wordt Nederland voor de tweede keer direct met de Russisch-Oekraïense oorlog geconfronteerd.

  George Knight

  7 december 2015 at 22:52

 4. Geloof me – het is dwaasheid! 1.batalon OUN is niet gerelateerd aan Tyagnibok – dat is een ander nationalistische organisatie. Met de partij OUN ze conflict relaties. 2. Borys Humenyuk – niet de bataljonscommandant van de OUN en nooit geweest. Het is eenvoudig intendant 3. symboliek van militaire eenheden die je kunt kopen. Deze symboliek handel gewetenloze soldaten. 4 collectie schilderijen gestolen 10 jaar geleden. Schilderijen hebben lang uitverkochte één voor één. Dit is een tactiek van criminelen. De soldaten in de handen waarschijnlijk 1 foto. Ze besloten om geld in op deze. Misschien – ze zijn geen soldaten. Het is heel vreemd – een Europees land verzoekt om het onderzoek van de misdaad aan een individu. Deze man is als een avonturier. Hij weet niet waar de foto's. Herhaalt dubieuze informatie uit de pers. Kunt zoeken naar schilderijen moeten professionalam- Interpol doen.

  Barbara

  8 december 2015 at 11:27

 5. Barbara, kan je het origineel van je reactie sturen? Of aan mij rechtstreeks, s.v.p.

  Arnaud Insinger

  8 december 2015 at 11:42

 6. George Knight

  8 december 2015 at 12:35

 7. […] Gestolen schilderijen van het West Fries museum blijken in Oekraine te zijn en die willen 5 miljoen…. Dus maken ze bekend welke werken het zijn en wie ze heeft. Minister Koenders zal diplomatieke druk opvoeren om de werken zo spoedig mogelijk terug te krijgen. […]

 8. Brand proceeded next to accuse Nalyvaichenko, the former SBU chief: “Nalyvaychenko’s fault is not 100 percent. His name was mentioned two times. But he is also responsible because he was head of the Security Service of Ukraine when his people were involved in the scheme.”

  Nalyvaichenko, who was fired by President Petro Poroshenko as SBU chief in July, denied all of the accusations.

  “That is complete nonsense. I’m appealing to Interpol and Dutch law enforcement agencies and asking (them) to lead the investigation at a legislative level and find out who is truly guilty,” he told the Kyiv Post.
  http://www.kyivpost.com/article/content/ukraine-politics/ukraine-defense-unit-suspected-in-case-of-stolen-dutch-art-work-403880.html

  George Knight

  10 december 2015 at 12:38

 9. It’s not easy for Kiev to do anything, though. Ukraine is now a country full of weapons, and these guns are in the hands of radical groups that don’t have much respect for authority. The government is careful about cracking down on the nationalist volunteers: They were instrumental in overthrowing Yanukovych, and they could be dangerous if provoked.
  http://www.bloombergview.com/articles/2015-12-09/stolen-art-hampers-ukraine-s-eu-progress

  George Knight

  10 december 2015 at 12:44

 10. Oekraïne worstelt met een zware erfenis. Als Rusland de opstand in het Donbas niet had gesteund en bewapend waren er geen vrijwilligersbataljons geweest. Dan hadden er nu niet zoveel mannen met wapens in Oekraïne rondgelopen en had Porosjenko een grote kopzorg minder gehad. Hoe hij moet omgaan met populistische partijen? Wat dat betreft kan hij van Europa waarlijk niks leren. De situatie in Oekraïne is uniek, wankel en ingewikkeld. Alles op één hoop gooien en met een saus van fascisme overgieten, verheldert niets. Het maakt de Oekraïners boos en kopschuw. Nederlandse media dienen zich beter te informeren. Verder is de afpersing gewoon een zaak voor de Oekraïense politie en justitie.
  https://laurastarink.wordpress.com/2015/12/10/kanttekeningen-bij-een-oekraiense-kunstroof/

  George Knight

  10 december 2015 at 15:11

 11. Deze week bracht het Westfries Museum in Hoorn naar buiten dat de gestolen schilderijen in handen zijn van Oekraïense milities. De extreemrechtse partij Svoboda zou met de roof te maken hebben. Trouw ging de betrokken partijen in Oekraïne langs. Volgens hen ligt het allemaal net even anders.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/4206286/2015/12/12/Kunstrover-woedend-Collectie-nu-juist-in-gevaar.dhtml

  George Knight

  12 december 2015 at 15:17

 12. Uit het pro-Kremlin Oriental Review:
  This case includes one interesting detail. When Valentin Nalyvaichenko, then the head of the Security Service of Ukraine (SBU), was in the process of being appointed the ambassador to the US in the spring of 2009, the Ukrainians decided to probe the attitude of the US State Department. Washington’s answer shocked Kiev – American officials informed them that they possessed reliable data indicating that Nalyvaichenko had committed serious violations of Finnish law when he worked at the Ukrainian embassy in Helsinki.
  http://orientalreview.org/2015/01/28/ukraine-is-plundering-its-own-museums-on-the-way-to-europe/

  George Knight

  13 december 2015 at 00:03

 13. George Knight

  13 december 2015 at 13:11

 14. There is no doubt that this “paintings scandal” is very beneficial for Russia. Right away two foreign diplomats confirmed unofficially that, according to their information, Moscow has been actively stirring up the scandal behind the scenes in Dutch media. But Moscow’s possible involvement in the affair still has to be proven. Unfortunately, the version that someone tried to benefit from the “spin” surrounding previously stolen valuables cannot be discounted either.
  http://euromaidanpress.com/2015/12/17/stolen-paintings-ukraine-the-netherlands-and-the-truth/

  George Knight

  17 december 2015 at 13:55


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: