Rommeltje in Almelose politiek. Procesbegeleider Franken ontkent: het is het buitenbeeld

Almelo heeft een gemeenteraad met 35 leden die 15 fracties vormen: CDA (7 zetels), LAS (6 zetels), PvdA (3 zetels), SP (3 zetels), VVD (3 zetels), D66 (2 zetels), ChristenUnie (2 zetels), Gerritsen/Isendoorn (2 zetels), Lijst Çete (1 zetel), PVA (1 zetel), Almelo Centraal (1 zetel), Leefbaar Almelo (1 zetel), GroenLinks (1 zetel), Partij Pro Almelo (1 zetel) en Bolhuis (1 zetel). Het college verkeert sinds vorige maand in crisis ‘nadat twee van de vijf wethouders opstapten en collegepartij D66 zich opsplitste’ aldus een bericht op RTV Oost.

Er komt in Almelo een minderheidscollege van CDA, PvdA en SP. Met 13 zetels zijn dat er 5 te weinig voor een meerderheid. Zodat het gemeentebestuur democratische legitimatie mist. Ex-raadslid van het CDA en ‘procesbegeleider collegevorming’ Rob Franken is het niet eens met de constatering dat het een rommeltje is in de Almelose politiek. Zijn antwoord is te veelzeggend en representatief voor de partijpolitiek om niet te citeren: ‘Ja, dat is het buitenbeeld. En ik moet eerlijk bekennen, voordat ik aan dit proces begon had ik dat beeld ook een beetje. Wat moet je nou met 15 fracties en dan zoveel eenmansfracties? Maar ik kijk er echt fundamenteel anders naar. En vanavond in het debat was het te merken.’ Het buitenbeeld of de waarheid?

Maar al te vaak zeggen politici dat burgers het verkeerd begrijpen als deze een andere mening hebben. Politici geven grif toe dat ze verkeerd communiceren of verkeerd begrepen worden, maar bijten nog liever hun tong af dan toe te geven dat ze er inhoudelijk naast zitten of met elkaar een rommeltje van maken. Tekenend is dat in Almelo zelfs de ‘procesbegeleider collegevorming’ een defensieve houding aanneemt door de partijpolitiek in bescherming te nemen. Franken beseft zelf niet deel van het probleem te zijn. Het geeft te denken dat juist hij de oplossing moet brengen. Verhelderend voor de eenzijdige blik van de partijpolitiek op de samenleving. 

2 gedachten over “Rommeltje in Almelose politiek. Procesbegeleider Franken ontkent: het is het buitenbeeld

  1. Maar George, jij bent zelf voorstander van het opheffen van partijen en voortaan stemmen op personen. Dan krijg je toch precies hetzelfde chaotische beeld?

    Like

  2. @Joke
    Ik ben voorstander van het terugdringen van de macht van politieke partijen in het openbaar bestuur. En een geleidelijke overgang naar machtsdeling met de burger. Het zou kunnen dat de chaos dan even groot is. Laten we daarom maar eens gaan experimenteren met burgerinspraak om dat uit te vinden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.