Morele leegte van de politieke partijen aan de hand van de reactie op het doodvonnis voor Saoedische dichter Ashraf Fayadh

peti

Waar gaat naïviteit over in waakzaamheid, tolerantie in zelfbescherming, verontwaardiging in handelen? De scheidslijn tussen recht en onrecht is vaak niet te zien. Of er wordt weggekeken, vooral in de extra gevoelige en extra beschermde sector van de religie. De vinger aan de pols en juist reageren is een helse opgave voor politici die steeds meer zweren bij regelgeving en machtsuitoefening, en steeds minder hebben met moraliteit en maatschappelijke waarden. In een NRC-artikel zet Gabriël van den Brink dat op een rijtje. Een uitwerking van onderstaande video. Hij concludeert dat de politieke klasse zich buitenspel zet en vervreemdt van de burgers. En uiteindelijk teruggefloten zal worden. Is dat wensdenken dat een beetje gedateerd aandoet? Want hoe en wanneer morele en maatschappelijke waarden weer terug komen in de politiek is onduidelijk.

Dat de petitie ‘Oproep: geen Saoedisch doodvonnis voor dichter Ashraf Fayadh’ geschreven moet worden is er een voorbeeld van dat de Nederlandse politiek verstrikt is geraakt in regelgeving en machtsuitoefening, en zich weinig aantrekt van moraliteit (de reactie op het doodvonnis van een dichter in Saoedi-Arabië omwille van zijn poëzie) en de maatschappelijke waarden (de bezorgdheid van de Nederlanders over dit doodvonnis en de reactie daarop). De Nederlandse politieke partijen redeneren in elkaar, handelsbelangen, wapenverkoop, machtspolitiek in het Midden-Oosten en het goed houden van de verstandhouding met autoritaire regimes. De petitie verdient het om getekend te worden, maar is aan het verkeerde adres gericht en legt het verkeerde accent. Het kabinet-Rutte zou als vanzelfsprekend gehoor dienen te geven aan morele en maatschappelijke waarden die in de Nederlandse samenleving leven. Dat dat niet gebeurt is de andere schande. De onze.

Foto: Schermafbeelding van petitie ‘Oproep: geen Saoedisch doodvonnis voor dichter Ashraf Fayadh’. Tekenen kan hier.

4 gedachten over “Morele leegte van de politieke partijen aan de hand van de reactie op het doodvonnis voor Saoedische dichter Ashraf Fayadh

 1. Antwoorden van de minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over de veroordeling van een in Saoedi-Arabië ter dood veroordeelde Palestijn.
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2015D47914&did=2015D47914

  Vraag 1
  Kent u het bericht ‘HRW condemns Saudi death sentence for Palestinian poet’?

  Antwoord
  Ja.

  Vraag 2
  Is het waar dat de Palestijnse poëet ter dood is veroordeeld vanwege godslastering? Welke feiten zijn u hierover bekend?

  Vraag 3
  Deelt u de opvatting van Human Rights Watch dat de veroordeling van de Palestijnse poëet strijdig is met internationaal aanvaarde juridische standaarden en dat hij onmiddellijk vrijgelaten dient te worden? Indien neen, waarom niet?

  Antwoord
  Naar verluidt is de Palestijnse poëet, Ashraf Fayadh, ter dood veroordeeld wegens blasfemie. In mei 2014 was hij eerder al veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en 800 stokslagen. In deze eerdere veroordeling werd de aanklacht op blasfemie verworpen, waardoor de straf lager lag. Onduidelijk is waarom de zaak precies is herzien. Nederland probeert via verschillende bronnen te achterhalen wat de precieze stand van zaken is. Op blasfemie staat in Saoedi-Arabië de doodstraf. Ashraf Fayadh kan zelf nog wel in hoger beroep gaan.

  Vraag 4
  Bent u bereidt aan te dringen op vrijlating bij de Saudische autoriteiten?

  Antwoord
  Het kabinet zet zich al jarenlang in voor wereldwijde afschaffing van de doodstraf, en is geschokt over het nieuws van deze vermeende opgelegde straf. Het is in eerste instantie aan de veroordeelde zelf om in beroep te gaan tegen dit vonnis. Het kabinet zal de ontwikkelingen nauwgezet blijven volgen, en zal in nauw overleg met andere EU-lidstaten bekijken wat de meest effectieve reactie is om dit aan de kaak te stellen.

  Like

 2. Oproep: geen Saoedisch doodvonnis voor dichter Ashraf Fayadh
  http://www.petities24.com/a/131654

  Deze zondag om 14u: actie in de Antwerpse have
  Kom zondag naar de Antwerpse haven voor de veroordeelde dichter Ashraf Fayadh

  Dichters en kunstenaars gaan zondag in de Antwerpse haven aandacht vragen voor het Saoedische doodvonnis tegen de dichter Ashraf Fayadh wegens ‘geloofsafval’ en ‘destructieve gedachten’. Zij zullen de verzen van de dichter in meerdere talen over de dokken en het water laten waaien, omkaderd door dans en muziek. Er zal een persoonlijke boodschap van Ashraf Fayadh zijn.

  Het Saoedische regime velt vonnissen die aan IS herinneren: onthoofding, kruisiging, steniging en geseling. Volgens Amnesty International zijn dit jaar al 175 mensen terechtgesteld. Beleidsmensen in het Westen kijken weg. Ook in Antwerpen, waar captains of industry in de haven zaken willen doen met meer dan dubieuze Saoedische investeerders.
  Tegelijk groeit een golf van solidariteit met de dichter. 60 Europese mensenrechten- en kunstenorganisaties eisen de vrijlating, honderdduizenden tekenden petities. Door die druk groeit de hoop voor Ashraf Fayadh.

  De petitie op initiatief van PEN-Vlaanderen, De Groene Waterman, Red de cultuur! en mensen van Hart boven Hard verzamelde in Vlaamse cultuurmiddens 1500 handtekeningen.
  Dit collectief heet zondag iedereen welkom: Kom met een persoonlijke boodschap, een (kinder-)tekening, een kerstwens.. We zullen die aan Ashraf en zijn familie bezorgen.

  Afspraak: 20 december om 14 u aan het water, aan het einde van de Zoutestraat, vlakbij de oude dorpskern van Berendrecht.

  Deelnemende kunstenaars: Joke van Leeuwen, Charles Ducal, Maud Vanhauwaert, Fatena Al-Ghorra, Sven Cooremans, Taha Adnan, Ingrid Vander Veken, Bernard van Lent, Bart Vonck, Didi de Paris, Bart Stein, Sandrine Wouters, Annmarie Sauer, Dirk Tuypens ,Geert Briers, Karel Sergen, Sven Peeters, Sarah Demul, Dimitri Bontenakel en anderen. Ook de ambassadeur van Palestina zal aanwezig zijn.

  Namens de initiatiefnemers

  Sven Cooremans (Pen Vlaanderen), Robrecht Vanderbeeken (De Groene Waterman), Fatena Al-Ghorra en Lieve Franssen
  ‪#‎freefayadh

  https://www.facebook.com/events/917366731646611/

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/12/16/poetische-actie-tegen-doodsvonnis-dichter-ashraf-fayadh

  Like

 3. This article was published by Al Jazeera America on December 3. Al Jazeera’s headquarters in Qatar appear to have blocked the article outside of the United States because it is critical of an ally of Qatar, so we are making it available here to international readers. Read our accompanying piece, Al Jazeera Blocks Anti-Saudi Arabia Article.
  https://theintercept.com/2015/12/18/heres-the-al-jazeera-article-on-saudi-arabia-you-cant-read-outside-the-u-s/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.