Syrische oppositie: Russische bombardementen in Ariha met 18 burgerslachtoffers

In een bericht zegt The Washington Post dat de melding van de Syrische oppositie dat Russische vliegtuigen vandaag 18 burgers hebben gedood in Ariha in de provincie Idlib in Noord-Syrië geloofwaardig is. Mede door de getuigenis van medewerkers van persbureau AP. Andere berichten spreken zelfs over 40 doden.

De actie staat in contrast met de belofte van het Kremlin dat het zich in de luchtoorlog voortaan uitsluitend richt op het bestrijden van IS. Ariha is niet onder controle van IS. Strijdende partijen als de Russische Federatie of Turkije zijn onbetrouwbaar omdat ze het één zeggen voor consumptie in westerse hoofdsteden, maar het ander doen. Eigenlijk is dat ook wel bekend, maar het ontaardt in wegkijken en toedekken als het dient als onderdeel van een schijnconstructie vol loze beloften, afspraken en leugens. Het tast iedereen aan.

Met boeven kan men boeven vangen, maar het heeft een prijs zoals vandaag in Ariha blijkt. Door zaken te doen met boeven ontstaat het risico dat men de ene terreur buitensluit en de andere terreur binnenhaalt. Alle beleidsmakers, analisten, opinieleiders en politici zouden zich nog eens goed achter beide oren moeten krabben voordat ze in het openbaar pleiten voor samenwerking met de Russische krijgsmacht waarvan het weet dat het niet in staat is tot het uitvoeren van precisiebombardementen. En dat burgerslachtoffers daarom onvermijdelijk zijn. Niet als gevolg van het invoeren van foute coördinaten, maar door technisch onvermogen.

Samenwerking met autoritaire regimes tast westerse geloofwaardigheid en moraliteit aan die door zwalkend en niet daadkrachtig buitenlands beleid toch al zo onder druk staat. Westerse landen moeten oppassen niet door de bodem te zakken van hun eigen normen en waarden die in het Midden-Oosten toch al zijn gedaald tot het minimum. Ze zouden zich beter zelf wapenen met hun inlichtingennetwerk en superieure militaire materiaal waarbij ze landen als de Russische Federatie en Turkije niet nodig hebben. Wat ontbreekt is de wil.

8 gedachten over “Syrische oppositie: Russische bombardementen in Ariha met 18 burgerslachtoffers

 1. Merkel erkent dat de EU-landen feitelijk al in het krijt staan bij Turkije. Het land heeft zich aanzienlijke financiële inspanningen moeten getroosten om 2,5 miljoen Syriërs op te vangen en verdient daarom ondersteuning, vindt de bondskanselier.
  http://fd.nl/economie-politiek/1129258/groep-eu-landen-wil-400-000-vluchtelingen-uit-turkije-opnemen

  Wordt de opvang van Syriërs tegenwoordig exclusief als een zaak van de EU beschouwd? Waarom zou dat zo zijn? Dus niet Azië, maar Europa moet Aziaten opvangen. Dat de Turken ondersteuning verdienen lijkt duidelijk, maar dat de EU daarmee in het krijt staat bij Turkije lijkt een vreemde kronkel.

  Waar zijn bij de opvang van vluchtelingen de VS die grotendeels de chaos in het Midden-Oosten hebben veroorzaakt? Waar zijn de rijke Arabische oliestaten die hun grenzen zo goed als gesloten houden voor de Syrische vluchtelingen? Waar is de Russische Federatie die door het steunen van het regime van Assad de strijd verlengt en door bombardementen de vluchtelingenstroom doet groeien?

  Waarom zou juist de EU in het krijt staan bij een land als Turkije bij de opvang van vluchtelingen? Waar is die zogenaamde extra verplichting voor de EU op gebaseerd? Waarom wordt het debat over de vluchtelingencrisis in veel gevallen zo weinig zuiver gevoerd? Syrië is toch geen exclusief Europees probleem?

  Like

 2. De Russen moeten nu natuurlijk op meerdere gevaren letten als ze tussen de Turken en Turkmenen met hun luchtafweer door moeten bombarderen.

  Like

 3. Wordt de opvang van Syriërs tegenwoordig exclusief als een zaak van de EU beschouwd? Waarom zou dat zo zijn?
  ======================================
  Daat behoef je geen intellectueel voor te zijn om dat antwoord te weten,om het met twee woorden te zeggen “het Westen”.
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Ik ben geen intellectueel en weet het antwoord niet. Leg me eens uit waarom de EU exclusief verantwoordelijk zou zijn voor de fouten van velen. Waaronder dus Amerikanen, Russen, Turken, Qatari en Saoedie’s.

  Like

 5. Inmiddels heeft Obama Turkije opdracht gegeven de grens met Syrië helemaal af te sluiten, omdat duidelijk werd bij te veel mensen dat IS-strijders voornamelijk hierlangs Europa binnenkomen, als Turkije naast dat het olie koopt van IS en verschillende andere extreme groeperingen steunt IS al niet direct steunt met bijvoorbeeld wapenleveranties (die bestemd zouden zijn voor de ‘Turkmenen’), hetgeen te rapporteren journalisten voor opgesloten werden.

  Like

 6. In ieder geval is duidelijk dat NAVO-lid Turkije partner is in de Syrische burgeroorlog waarin het volledig zijn eigenbelang nastreeft. Het lichaam van een van de doodgeschoten Russische piloten waarvoor de Turkse president Erdogan aan Rusland weigerde zijn verontschuldigingen aan te bieden, werd ineens teruggevonden en terug aan de Russen overhandigd, het was blijkbaar geen al te gevaarlijke operatie voor de Turken het terug te vinden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.