Referendum over associatie-overeenkomst met Oekraïne op zoek naar nuance

rp

Gisteren werd de Oekraïense president Petro Porosjenko op staatsbezoek ontvangen in Den Haag door premier Mark Rutte. Van de weeromstuit sprong Rutte in de campagne-stand. Zijn eerdere afstandelijkheid over het raadgevend referendum dat Nederland wacht op 6 april 2016 wisselde hij in voor een pleidooi voor associatie met Oekraïne. Het Nederlandse kabinet dat de overeenkomst al geratificeerd heeft en af heeft laten kondigen in het Staatsblad benadrukte bij monde van buitenlandminister Bert Koenders dat het zich het recht voorbehoudt de uitslag naast zich neer te leggen. Het is immers een niet-bindend, raadgevend referendum.

Porosjenko meent dat het referendum over de associatie-overeenkomst van de EU met Oekraïne koren op de molen van president Putin is. Zoals bekend voert het Kremlin een beleid dat er alles aan doet om de EU te verzwakken en steun geeft aan organisaties die daaraan dienstbaar zijn. Zoals extreem-linkse en -rechtse politieke partijen zoals Front National of Jobbik die als zand in de machine van de EU opereren en daartoe geld van het Kremlin krijgen. De nieuwssite GeenStijl dat deelnam aan de campagne GeenPeil en graag tegen gevestigde machten aanschopt werd er door sommigen ook van beschuldigd Putin te dienen. Op het artikel ‘Porosjenko: GeenPeil ‘koren op molen Poetin’’ antwoordde ik met volgende reactie (27-11-15 | 11:19):

President Porosjenko heeft gelijk. Of het nou wel of niet zo bedoeld is door de initiatiefnemers, het referendum speelt president Putin in de kaart. Ik vermoed trouwens dat ze het niet zo bedoelden, maar wel de strekking van hun actie onvoldoende overzien hebben. Of het mogelijk wel overzien hebben, maar als razende reporters vol bravoure het risico nemen dat ze meer overhoop halen dan ze zelf beseften.

Er past trouwens een onderscheid tussen GeenStijl en Thierry Baudet. De laatste heeft de eerste op dit spoor gezet. GS hobbelt mee.

Want GeenStijl moet als poot van TMG (De Telegraaf) constant aan de weg blijven timmeren om zich commercieel waar te maken. Net winstgevend of zelfs net verliesgevend -daarover verschillen de verklaringen van TMG- moet GS de vlucht naar voren nemen om zichzelf waar te maken. Ten koste van alles wat zich voordoet. Thierry Baudet probeert zich te profileren als conservatieve denker. Beide grepen het referendum aan ter eigen profilering. Daar is niets mis mee, maar het is jammer dat GeenStijl en Baudet dat niet gewoon toe willen geven en met ingewikkelde verhalen over democratie, invloedssferen en Rusland hun ware bedoelingen verhullen. Echte mannen zijn oprecht en komen eerlijk voor hun motivatie uit.

Inhoudelijk was de campagne van GeenPeil gebaseerd op verkeerde aannames waarvan het vanaf het begin duidelijk was dat ze niet klopten. Zoals het idee van een Russische invloedssfeer waarin Oekraïne zou liggen en waaraan het niet zou mogen of kunnen tornen. Klinkklare onzin. Een land van meer dan 40 miljoen inwoners wordt op deze manier mentaal aan een ander land overgeleverd. Wat zouden Nederlanders ervan vinden als andere landen zeiden dat ze zich in een Duitse invloedssfeer bevinden en dat Den Haag maar moet doen wat Berlijn over Nederland beslist? Net als de Oekraïners zouden Nederlanders een dikke middelvinger laten zien.

En een associatie-overeenkomst is geen lidmaatschap. De EU heeft vele associatie-overeenkomsten met vele landen, maar dat leidt niet automatisch tot een lidmaatschap van de EU zoals GeenPeil suggereerde. Zo’n houding van wantrouwen toont ook weinig zelfvertrouwen. Want Oekraïne kan nooit lid worden van de EU als de Nederlanders daar niet mee instemmen. En als ze het een slecht idee vinden dan blokkeren ze een aanvraag voor lidmaatschap. Maar met een associatie-overeenkomst heeft dat niks te maken.

Ik ben trouwens -zoals de kaarten nu liggen- voor een associatie-overeenkomst van de EU met Oekraïne, maar fel tegen een EU-lidmaatschap van Oekraïne. Want ik ben van mening dat de EU zich eerst moet hervormen door verdieping, dan naar verbreding te streven.

Foto: ‘Dutch Prime Minister Mark Rutte (R) receives Ukrainian President Petro Poroshenko at his official residence Catshuis in The Hague, the Netherlands, on November 26, 2015. AFP PHOTO / ANP / JERRY LAMPEN’

Advertentie

9 gedachten over “Referendum over associatie-overeenkomst met Oekraïne op zoek naar nuance

 1. En een associatie-overeenkomst is geen lidmaatschap
  ==============================
  Is dat zo?

  Of is het de bedoeling dat we dit geloven dat het zo is?
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Wie zich wenst te baseren op de feiten kan concluderen dat een associatie-overeenkomst geen lidmaatschap is. Vanwaar het wantrouwen dat het anders zou zijn? Kun je dat omschrijven, want ik ben benieuwd waar het vandaan komt.

  Like

 3. Wel George , kijk eens naar de definitie van “associatie”, daar kan je veel kanten mee op.
  Ik ontzeg de Oekrainse bevolking niet het recht om daar over te beslissen, maar of het verstandig is dat is een tweede..
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Mee eens. Het probleem dat zich aandient is dat de Nederlandse bevolking zich moet gaan uitspreken over een onderwerp waarvoor het zich niet bijster veel interesseert en waarvan het veel kaas gegeten heeft.

  Like

 5. George, maar de associatie-overeenkomst houdt wel in dat men er met hervormingen moet gaan beginnen.
  Dus dat het uiteindelijk iets anders wordt ligt dan wel voor de hand, zie het als een ballotage commissie, als men aan de eisen voldoet kan men toetreden, en het stukje mensenrechten is natuurlijk ook een eis waar je vraagtekens bij kunt zetten, blijft allen over dat ze toe kunnen treden tot de firma list en bedrog en dan is het over met het kleine beetje macht wat de erkenden nog hebben.
  Roberto

  Like

 6. @Roberto
  Exact, de EU als ballotage commissie. Ik zie geen bezwaar om eisen te stellen over mensenrechten. Het grote plaatje is uiteraard dat de EU zichzelf ook hervormt. Maar Oekraïne heeft nog heel wat te winnen voordat het op het niveau van de EU zit.

  Like

 7. 2015Z23126
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2015Z23126&did=2015D46875

  Vragen van de leden Van Klaveren en Bontes (beiden Groep Bontes/Van Klaveren) aan de minister-president over de uitlating van de president van Oekraïne met betrekking tot het aanstaande referendum over het associatieverdrag (Ingezonden 1 december 2015)

  1
  Bent u bekend met het bericht ‘De president van Oekraïne legt uit hoe het werkt in Nederland’? 1)

  2
  Hoe duidt u de woorden “This referendum does not stop the association agreement” van president Porosjenko?

  3
  Kunt aangeven waarom u op geen enkele wijze een reactie gaf op de uitlating van president Porosjenko?

  4
  Deelt u de analyse van president Porosjenko met betrekking tot het referendum?

  5
  Zo ja, kunt u aangeven wat dan de meerwaarde van het instrument is? Zo neen, wat is de reden geweest van diens uitlating en op welke wijze gaat u dit misverstand rechtzetten?

  1) http://www.forumvoordemocratie.nl/de-president-van-de-oekraine-legt-uit-hoe-het-werkt-in-nederland/

  Like

 8. Pingback: Initiatiefnemers Oekraïne-referendum vallen door de mand. Het gaat om centen, marketing en profilering. Niet om democratie | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.