Turkije, Rusland en de NAVO. McInerney wint de vorige oorlog met een analyse over de koude oorlog

maxresdefault

Gretchen Carlson spreekt met Luitenant Generaal b.d. Thomas G. McInerney. Vaste commentator van Fox News. Aannames onderbouwen het gesprek. McInerney geeft een parodie op een Amerikaanse militair en grijpt terug naar de verhoudingen zoals hij die in de koude oorlog kende als bevelhebber in Alaska die zaken kon doen met de Sovjets. Maar de Russische Federatie is geen Sovjet-Unie, en Turkije is geen VS. En 1989 is geen 2015. Vooral in de oorlog in Syrië zijn de verhoudingen tussen landen beweeglijker, lopen in elkaar over door dubbele agenda’s en wordt er op vele borden tegelijk geschaakt door de vele belangen en strijdgroepen. 

McInerney meent dat de Turken een fout maakten door het Russische vliegtuig dat zich volgens opgave van de Turken 17 seconden in Turks luchtruim bevond neer te schieten. Dat is nog maar de vraag. Hij vergeet de voorgeschiedenis te noemen van herhaalde schendingen van het Turks luchtruim door Russische vliegtuigen en de Turkse waarschuwingen aan het adres van de Russen dat niet meer te doen. Of president Erdogan is gekend in het neerschieten is onduidelijk. Waarschijnlijk had de krijgsmacht een mandaat om te handelen vanwege het precedent. Dat maakt alle verdachtmakingen over islamitische intenties van Erdogan zinloos en zelfs kwaadaardig. Daarbij is juist het leger als vanouds de verdediger van het Turkse secularisme wat de analyse van McInerney nog onlogischer maakt. Ook vergeet hij de Turkse afhankelijkheid van Russisch gas.

Daarbij vergeet McInerney het doel van de missie van het Russische vliegtuig, namelijk het bombarderen van Turkmeense rebellen bij de Turks-Syrische grens wat in Turkije uiterst gevoelig ligt. Het Russische vliegtuig opereerde niet in een gebied dat werd gecontroleerd door IS, maar door een tegenstander van IS en de Syrische regering. Het neerschieten van het Russische vliegtuig door de Turkse luchtmacht ontmaskert niet voor het eerst de claim van het Kremlin dat het vecht tegen IS. De Russen vechten nauwelijks tegen IS, maar vooral tegen de directe tegenstanders in West-Syrië van president Assad. Dat is niet IS. Sowieso is de inzet van buitenlandse vliegtuigen in Syrië en Irak militair niet beslissend. Ze kunnen de strijd hooguit vertragen of: verlengen. Die inzet dient vooral politieke belangen van politieke leiders vanwege hun binnenlandse belangen.

Foto: Still uit Dr. Strangelove (1964) van Stanley Kubrick. Met George Scott als Generaal ‘Buck’ Turgidson.

Advertentie

8 gedachten over “Turkije, Rusland en de NAVO. McInerney wint de vorige oorlog met een analyse over de koude oorlog

 1. Er blijft voor de Russen niets anders over dan de gaskraan naar Turkije dicht te draaien, en de groeten te doen aan het westen met daarbij de boodschap ” het ontstaan van de ISIS is veroorzaakt door jullie, dus los het probleem dan ook zelf op.
  Roberto

  Like

 2. Erdogan is een beetje in het nauw, ook al met de door Koerden gedomineerde provincie Mardin. Turkije heeft jihadisten op doorreis naar Syrië alsmede daarmee samenhangende wapensmokkel zacht behandeld. Maar jaren van Turkse steun aan fundamentalistische groepen in Syrië dreigen voor Turkije voor niets te zijn geweest door veranderende verhoudingen, onder andere met hun regionale tegenhanger Iran en de vanwege IS afgenomen interesse van het Westen Assad als hun voornaamste vijand te zien. Het zal niet alleen om deze redenen de eerste keer zijn dat Turkije aan de verkeerde kant staat.

  Like

 3. @Roberto
  Het zou kunnen dat de Russen de gaskraan naar Turkije dichtdraaien. Probleem is alleen dat het economisch slecht gaat in de Russische Federatie en dat land zich dat niet kan veroorloven. Logischer lijkt daarom dat de Russen een hogere prijs vragen. Zoals het schrappen van een voorlopige korting van 10,25%. Maar dat zet de Turken weer aan om elders gas in te kopen, zoals in Azerbeidjan.

  Wie IS precies heeft laten ontstaan is voer voor analisten en historici. Niemand weet het op dit moment exact. Zeker is dat de Amerikanen door hun domme ontmanteling van het Baath-regime van Saddam Hussein er onbewust aan mee hebben geholpen. Het regime van de Syrische president Assad heeft er bewust aan meegeholpen om zich te kunnen profileren als geloofwaardig alternatief. En het Rusland van Putin levert de meeste strijders aan IS door de nietsontziende politiek in de Kaukasus, in republieken als Tsjetsjenië en Dagestan, en het sinds twee maanden bestrijden van de tegenstanders van IS. Velen zijn medeplichtig.

  Like

 4. Mogelijk wil Turkije aantonen een volwaardig NAVO-lid te zijn dat klaar is voor de Derde Wereldoorlog annex lidmaatschap van de EU. Het land schijnt samen te werken met de Turkmenen in Syrië, een aparte rebellengroep, dat is onderbelicht, die blijkbaar een verkorte versie van (dan wel helemaal niet) de Conventie van Genève aanhangt door op parachutisten te schieten.

  Like

 5. “I heard similar warnings two or three times a week, on every flight I took for the past month.
  “What was different this time is that the Turkish officer was shouting and seemed tense, while the warnings were much calmer in previous times… this is why I knew something was going to happen,” he added.

  http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2015/11/25/-I-knew-it-was-going-to-happen-MEA-pilot-recalls-downing-of-Russian-jet.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.