Het Roekenbosch: bestuurlijke onzorgvuldigheid bij AZC Blitterswijck

Het is opzet van parkbestuur, COA en gemeente dat in vakantiepark Het Roekenbosch (Roompot Vakaties) in het Limburgse Blitterswijck (gemeente Venray) 750 asielzoekers voor vijf jaar worden ondergebracht. Het definitieve besluit is nog niet genomen. Opvallend is dat de eigenaren die hun huisjes op het park hebben niet zijn geïnformeerd, laat staan op een mening is gevraagd. Dat is procedureel onzorgvuldig omdat dit statutair niet klopt. De vraag is of het bestuur van het park, te weten Roompot Vakanties of de eigenaren het laatste woord hebben. Op een steunpagina wordt de kritiek gebundeld. De teneur is: we worden overvallen.

Zoals ook in het Drentse Oranje bleek met een vakantiepark van ondernemer Hennie van der Most dat hij verhuurt aan het COA loopt het commerciële belang van de verhuurder niet altijd gelijk op met het belang van de bewoners. Begrijpelijk dat het COA graag zaken doet met ondernemers, en ondernemers met het COA. Als dit ten koste gaat van bestuurlijke zorgvuldigheid en transparant bestuur dan vergroot deze slinkse manier van handelen waarbij burgers bewust worden gepasseerd het vertrouwen in het openbaar bestuur niet.

Advertentie

4 gedachten over “Het Roekenbosch: bestuurlijke onzorgvuldigheid bij AZC Blitterswijck

 1. Men maakt gebruik van de overvaltactiek. Kwestie van voldongen feiten. Het past in de trend dat inspraak steeds meer tot een ritueel verwordt. Eigenlijk hebben de bestuurders schijt aan onze opvatting en zitten ze er alleen voor hun eigen ijdelheid. Tenminste dat is mijn mening. Misschien vergis ik me en valt het in de praktijk mee en valt dit onder de uitzonderingen op de regel.

  Like

 2. in de statuten staat vermeld dat uiteindelijk de eigenaren het met een meerderheid van 2/3 stemmen. dan nog zijn er mogelijkheden daar het bestuur niet correct heeft gehandeld etc.tevens is het grondstuk van het Roekebosch opgedeeld in een pacht gedeelte van de gemeente en een koperseigendom stuk wat alles nog lastiger maakt

  Like

 3. @Raymond
  Ja, inspraak in Nederland betekent in de meeste gevallen dat de besluitvorming al heeft plaatsgevonden voordat de burgers bij het kruisje mogen tekenen. Maar da’s dus geen werkelijke machtsdeling of overleg, maar eerder een satire op machtsdeling of overleg. Ik vermoed dat de meeste bestuurders het vooral heel makkelijk vinden om het onderling en achter de schermen te regelen. Dat de burgers maar als lastig worden bevonden omdat ze niet vooraf de vaste regels volgen.

  @roekenbosch2017
  Ok, bedankt. Dat lijkt dus vooral te zeggen dat Roompot Vakanties voor de eigen beurt heeft gesproken. Mij verbaast het dat het bestuur blijkbaar had gedacht dit onderhands te kunnen regelen. Niet dus. Succes gewenst.

  Like

 4. Inwoners uit Blitterswijck en Meerlo hadden een uitnodiging ontvangen. Belangrijkste mededeling was dat het nog niet zeker is dat de vluchtelingen daadwerkelijk naar Blitterswijck komen. De vereniging van eigenaren van ’t Roekenbosch moet nog een besluit hierover nemen. Hierbij kwam ook het bericht dat eigenaren hierdoor een forse winststijging zouden kunnen zien.

  Verder dient de gemeenteraad van Venray nog een definitief besluit te nemen. Vertegenwoordigers van de gemeente Venray gaven aan dat het aantal van 750 vluchtelingen niet naar beneden kan worden bijgesteld omdat dit dan niet rendeert voor de huisjeseigenaren.
  http://www.reindonk.nl/azc-informatiemarkt-blitterswijck/nieuws/item?793804

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.