Porosjenko: ‘België laatste land dat associatieverdrag ratificeert’. Wat is de positie van Nederland?

pp

Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko in bovenstaande tweet hebben alle EU-lidstaten het associatieverdrag met Oekraïne geratificeerd. België zou het laatste land geweest zijn. De Griekse president moet het nog formaliseren. Hier is een overzicht. Maar zoals bekend vindt in Nederland een raadgevend referendum plaats op 6 april 2016. Op 7 april 2015 keurden Eerste en Tweede Kamer het associatieverdrag goed en op 8 juli 2015 gaf de koning er zijn goedkeuring aan waarna het in het Staatsblad verscheen.

Opmerkelijk is dat Porosjenko gelijk en ongelijk heeft. Het tekent de lastige positie van Nederland. Alleen over Nederland bestaat onduidelijkheid of het het associatieverdrag heeft geratificeerd. Want de werking van het verdrag is opgeschort. Maar geen enkele uitslag verplicht de regering om een wet of verdrag in te trekken. Dat wordt actueel als de verslechterde veiligheidssituatie daarvoor argumenten geeft. Vraag blijft dus of ondanks het Nederlandse referendum het associatieverdrag met Oekraïne op 1 januari 2016 in werking kan treden.

iu

Foto 1: Tweet van de Oekraïense president Petro Porosjenko, 20 november 2015.

Foto 2: Schermafbeelding van bericht van Interfax-Ukraine, 20 november 2015.

7 gedachten over “Porosjenko: ‘België laatste land dat associatieverdrag ratificeert’. Wat is de positie van Nederland?

 1. @Raymond
  Ik vermoed dat een referendum over de zomertijd meer mensen interesseert en op de been brengt. Ik ben trouwens tegen. Ik bedoel, tegen de zomertijd.

  Like

 2. Brussels, 24 November 2015. In an agreement signed today, the EU, the Republic of Moldova and Ukraine have decided to strengthen their border cooperation. The agreement foresees an enhanced mandate which consolidates the Memorandum of Understanding establishing the European Commission Border Assistance Mission to the Republic of Moldova and to Ukraine (EUBAM), as well as its extension for additional 24 months.
  http://eeas.europa.eu/delegations/ukraine/press_corner/all_news/news/2015/2015_11_25_1_en.htm

  Like

 3. 2015Z23126
  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2015Z23126&did=2015D46875

  Vragen van de leden Van Klaveren en Bontes (beiden Groep Bontes/Van Klaveren) aan de minister-president over de uitlating van de president van Oekraïne met betrekking tot het aanstaande referendum over het associatieverdrag (Ingezonden 1 december 2015)

  1
  Bent u bekend met het bericht ‘De president van Oekraïne legt uit hoe het werkt in Nederland’? 1)

  2
  Hoe duidt u de woorden “This referendum does not stop the association agreement” van president Porosjenko?

  3
  Kunt aangeven waarom u op geen enkele wijze een reactie gaf op de uitlating van president Porosjenko?

  4
  Deelt u de analyse van president Porosjenko met betrekking tot het referendum?

  5
  Zo ja, kunt u aangeven wat dan de meerwaarde van het instrument is? Zo neen, wat is de reden geweest van diens uitlating en op welke wijze gaat u dit misverstand rechtzetten?

  1) http://www.forumvoordemocratie.nl/de-president-van-de-oekraine-legt-uit-hoe-het-werkt-in-nederland/

  Like

 4. Het is inderdaad goed dat er voor gestemd word.niet iedereen is met zen reet in de boter geboren en heeft alles wat ze moeten hebben.alle mensen verdienen een veilig en goed land stel voor dat je kinderen in okraiiene wonen wat zou je dan doen het zou erg stom zijn tegen te stemmen want daar gaat rusland de vruchten van plukken stem voor zoals het zou moeten zijn en wees solidair want tegen stemmen gaat enorm veel crisis meebrengen let maar is goed op

  Like

 5. Europa moet okraiiene helpen de mensen van syrie komen hier ook aan blijf maar we helpen je wel.in okraiiene leven kleine baby s in armoede zonder eten.okraiiene kan enkel een goed land worden als wij solidair zijn.wij zijn toch geen beesten wij zijn mensen ge moest uw schamen als je tegen zou stemmen.okraiiene is een mooi land maar de mensheid heeft geen kansen zoals ons.nederland belgie is ook corupt ma die doen het op een ondoorzichte manier een goed loon ma alles afgeven belastingen boetes ma de mens ziet het niet nederland net hetzelfde corupt alles afpakken van de mensen werken voor te betalen daarvoor zijn we een rijk land stelen van de zelfstandige en de werk mens.als je een mens bent met een hart stem je voor en laat je poetin ni de kansen de e u kapot te maken

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.