In de nasleep van ‘Parijs’ wordt België neergezet als mislukte staat

Update 22 maart 2016: Vier maanden na de aanslagen in Parijs die vanuit het Brusselse Molenbeek werden voorbereid en het daarna maandenlang onderduiken van hoofdverdachte Salah Abdeslam in die wijk heeft de Belgische politie vanochtend opnieuw geen nieuwe aanslagen kunnen voorkomen. Dat gebrek aan een doelmatige aanpak van Belgische politie en politiek is verontrustend. Het baart zorgen. Ook vanwege de Europese instellingen die in Brussel gevestigd zijn en de politieke leiders die er herhaaldelijk vergaderen. Onvermijdelijk nadert het moment dat de Belgische federale politiek door andere landen onder curatele wordt gesteld. België begint wat de veiligheidspolitiek betreft steeds meer trekken van een mislukte staat te vertonen. Die situatie kunnen de andere EU-lidstaten niet laten voortbestaan. Wanneer grijpen ze in? 

Een neveneffect van de aanslagen in Parijs is de aandacht voor Molenbeek. En voor de Belgische staat dat in een artikel van Tim King voor Politico.eu een mislukte staat worden genoemd. A failed state. Dat soort meningsvorming die duidelijk uitgesproken wordt bepaalt steeds meer de beeldvorming over België. Iedereen kan de basale feiten weten over de ‘architectuur’ van de Belgische veiligheidsstructuur. Brussel kent om ‘communitaire’ en partijpolitieke redenen 19 burgemeesters en 6 politiedistricten. Dat bevordert de eenheid en samenwerking niet. Belgische veiligheidsdiensten zijn onderbemenst en slecht georganiseerd en vormen een gevaar voor andere Europese landen. In dat vacuüm kunnen moslim-extremisten zich verschuilen.

Wat Nederlanders allang wisten en waarop sommige Belgen pochen namelijk dat hun land een mislukte staat is die met elastiekjes en touwtjes bij elkaar wordt gehouden door de Rode Duivels, het koningshuis, de eet- en stripcultuur, drie landstalen, vier landsdelen, ontelbare bestuurslagen en commissie, een gemoedelijk savoir vivre en een onbestemd belgicisme met brede marges voor iedereen keert zich nu tegen België. Omdat het niet meer bij de nieuwe tijd van ernst en handelen past, en een gevaar voor andere landen oplevert. Des te schrijnender omdat Brussel de zetel is van de EU die ook steeds meer als mislukt project wordt voorgesteld. Weliswaar blijft marcheren, maar evenals België toch achter de feiten aanloopt. Gaan Europese leiders er stevig bij de Belgische federale regering op aandringen dat ze hun veiligheidsstructuur moeten hervormen en veel serieuzer dan nu moeten opvatten? Het lijkt onvermijdelijk. Voor België is het speelkwartier voorgoed voorbij.

5 gedachten over “In de nasleep van ‘Parijs’ wordt België neergezet als mislukte staat

 1. Niet alleen de zuiderburen. De enorme bedragen die via QE-programma’s van de ECB worden uitgezet in Europa en het vermogen van garant staande burgers aantasten, verliezen mede daarom aan effectiviteit en waarde naast de schade aan de geloofwaardigheid van het Europese project.
  Aan de andere kant, waar zou Europa hebben gestaan zonder QE-programma’s? Waarschijnlijk nog Meer politiek ‘los zand’, hogere staatsschulden en hogere werkloosheid. Geld is in de politiek een open zenuw en zonder of te weinig staan dan ook politici betrekkelijk machteloos.

  Like

 2. @Raymond
  Ik ben ook bang dat België snel moet hervormen. Straks komt Straatsburg weer in zich als hoofdzetel van de EU.

  @King Billy
  Het gaat om meer dan economie, het gaat om veiligheid. De geldverruimingsprogramma’s hebben vele tegenstanders, zoals de pensioenfondsen en landen als Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Finland.

  Like

 3. Belgische humor is ongeëvenaard. Het dreigingsniveau is vanochtend in Brussel opgeschaald van 3 naar 4, maar het CrisisCentrum Belgium heeft nog geen infographic voor niveau 4. Dus volstaat het met het plaatsen van een infographic over niveau 3 en de mededeling dat er aan een infographic van dreigingsniveau 4 gewerkt wordt. Lachen of huilen? Een serieuze organisatie of amateurisme? Een echte staat of een staat die doet alsof het een staat is?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.