George Knight

Debat tussen links en rechts

Het vermijden van de valkuil van verdeeldheid met Nederlandse moslims

with 2 comments

DB

Aldus de bekentenis van ISIS-spion ‘Abu Khaled’ in een artikel voor The Daily Beast. Michael Weiss sprak hem in Istanboel. Het citaat volgt op een alinea waarin wordt beweerd dat de toestroom van buitenlandse strijders die zich bij ISIS aansluiten stagneert. Van 3000 tot zo’n 60 per dag. Dat is de ‘shortfall’ van de verminderde aantrekkingskracht van ISIS die in een voordeel wordt omgebogen. De strijders moeten in hun eigen landen verzet plegen. Slapende cellen die in opdracht in actie komen. Het concept doet denken aan de koude oorlog.

Wie hebben hier voordeel van? Dat zijn vooral degenen die waarschuwen voor de dreiging van terrorisme dat vanuit Syrië door het commando van ISIS wordt aangestuurd. Zoals gebeurde bij de recente aanslagen in Parijs die door ISIS werden gecoördineerd. Maar omdat iedere in Europa verblijvende moslim tot zo’n slapende cel kan behoren, wordt zo iedereen verdacht gemaakt. Dat kan leiden tot verdachtmakingen van alle moslims en zelfs tot een heksenjacht. Dat dient het doel dat ISIS voor ogen staat: alle moslims in het eigen kamp trekken.

De remedie is eenvoudig. Europese moslims moeten zich uitspreken en duidelijk afstand nemen van ISIS om niet in de hoek te worden gezet. De (voormalige) aanhanger van de Moslimbroederschap en jongerenimam Yassin Elforkani vindt dat moslims partij moeten kiezen en niet langer kunnen volhouden dat terreur niets met het islamitische geloof te maken heeft. Wat hij zegt is vanzelfsprekend, maar wordt bijzonder omdat het als een bijzonder verfrissend geluid wordt opgevat. Terwijl het vooral de verstoorde relatie met de islam tekent, maar ook het gebrek aan lef en duidelijkheid vanuit de islam: ”De keiharde realiteit is dat de aanslagplegers hun daden theologisch legitimeren. We kunnen er niet omheen. We kunnen niet blijven zeggen: dit heeft niets met de islam te maken.’ Het Parool vat een interview uit De Volkskrant samen in een bericht. De twijfel over achtergrond en affiliatie van Elforkani maakt inzichtelijk hoe lastig het is om boodschap en boodschapper op juiste waarde te schatten. Zodat zelfs een voorman van de ‘gematigde islam’ al bevraagd wordt op loyaliteit.

Toch moet zonder directe inmenging van de overheid ingezet worden op het ontstaan van een Europese (of Nederlandse) islam die geworteld is in Europese waarden en niet in de landen van herkomst of conservatieve opvattingen van de oriëntaalse islam. Daarin lopen trouwens religie, cultuur en identiteit door elkaar heen. Het is een kwestie van gelijk oversteken. Wachten op elkaar zoals de afgelopen 15 jaar gebeurde heeft geen zin. Dan gaan ontwikkelingen te langzaam. Goedwillende moslims moeten weten dat ze voor 100% geaccepteerd worden als ‘echte’ Nederlander en dat hun huidskleur of religie geen vragen mag oproepen. Daarnaar vragen is ongepast en onbeschaafd. Tegelijk moeten deze moslims de Nederlandse rechtsstaat erkennen als het hoogste gezag zoals dat voor alle Nederlanders geldt en moeten ze dat in het publieke debat verduidelijken.

Foto: Schermafbeelding van deel artikel ‘Confessions of an ISIS Spy’ in The Daily Beast, 15 november 2015.

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Evengoed heeft IS onder ‘afvallige gelovigen’ vele vijanden. Shi’ieten weten daar alles van voorzover ze het kunnen navertellen. Overigens moet IS met welgevallige ogen naar de Europese populisten kijken. Ongeacht of deze populisten ter rechter- of linkerzijde staan.

  Like

  King Billy

  16 november 2015 at 13:32

 2. Trouwens, het zou een misverstand en een verregaand simplisme zijn om alle ‘buitenlanders’, ‘vluchtelingen’ of ‘allochtonen’ die zich in Nederland bevinden als religieus of islamitisch te beschouwen. Dat zijn ze bij lange na niet. Bij emancipatie hoort ook de houding van de Nederlandse samenleving om niet bij voorbaat aan te nemen dat iemand religieus is. Zelfs als de migrant dat in het land van herkomst nog wel aangaf te zijn. In een land als Nederland waar de meerderheid aangeeft niet religieus te zijn en zeker niet belijdend religieus, moet zo’n open houding te realiseren zijn.
  http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=37944&D1=6-10&D2=29-40&VW=T

  Bij Nederland hoort ook de open houding om iemand niet op te sluiten in een religie, levenshouding of etniciteit. Daarom werken ongetwijfeld goedbedoelde oproepen als ‘Bidden voor Parijs’ ook zo stigmatiserend en contra-emancipatoir omdat ze alles in een religieus domein trekken. Dat geeft een onvolledig beeld.

  Kortom, de uitdaging is om allen in Nederland die zich willen laten inspireren door de islam of welke religie dan ook (zoals de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster) zonder voorbehoud als volwaardig te accepteren, zonder mensen bij voorbaat en zonder te kijken naar de individuele achtergrond als religieus te rubriceren vanwege een groepsachtergrond. Individuen kunnen zich daar immers van losgemaakt hebben zonder dat ze dat om sociale of financiële redenen in het openbaar kunnen toegeven.

  Like

  George Knight

  16 november 2015 at 15:19


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: