Burgerinitiatief ‘Farao der Nederlanden’ van Arjen Lubach in Tweede Kamer

Gisteren bood Arjen Lubach zijn burgerinitiatief aan aan de Tweede Kamer. De programmamaker wil de eerste ‘Farao der Nederlanden’ worden en startte daarom dit burgerinitiatief waarvoor hij de benodigde 40.000 handtekeningen verzamelde. Nu bericht. Prins Willem Frederik heeft zichzelf 200 jaar geleden uitgeroepen tot koning van Nederland en op de troon geplaatst. En da’s de monarchie waaraan Nederland tot op de dag van vandaag vastzit. Wat Willem Frederik in 1815 deed, waarom zou dat Arjen Lubach niet lukken in 2015?

Uit hun reacties blijkt dat de kamerleden niet precies weten hoe serieus ze dit burgerinitiatief moeten nemen. Dat maakt het ongrijpbaar en sterk. Desgevraagd verschuilen ze zich achter de procedure die nu eenmaal gevolgd moet worden. Afwijzen oogt humorloos en niet ‘in touch‘ met het hedendaagse levensgevoel, maar omarmen vanwege de overduidelijke satire is evenmin verstandig omdat het de kamerleden tot figuranten in een ernstige schertsvertoning maakt. Daarom moeten ze wel afstand houden. Daarbij komt dat er nauwelijks nog republikeinen in de Tweede Kamer zitten of partijen zijn die de monarchie ter discussie willen stellen.

be5305ec4ca179cf63c3b2f628926cbc_full

Foto: Toespraak van Arjen Lubach bij het aanbieden van het burgerinitiatief in de Tweede Kamer, 10 november 2015. ,

3 gedachten over “Burgerinitiatief ‘Farao der Nederlanden’ van Arjen Lubach in Tweede Kamer

 1. Toen Lubach hier een jaartje terug mee begon vond ik het een meesterlijke zet om aan te geven hoe krom ons Koningshuis in elkaar steekt. (Ik ben zelf principieel tegen erfopvolging.) Waarschijnlijk was Lubach verrast over de bijval en heeft deze ‘grap’ doorgezet t/m de aanvraag van de petitie. En wees eerlijk als Jan Roos dat mag, dan mag Arjen L dat helemaal. Alleen zit hier een leuke adder onder het gras en dat is idd dat de 2e kamerleden geen idee hebben hoe dit verder gaat qua gevolgen. Aanvankelijk vond ik Lubach wel een aardige jongen en bij vlagen grappig, maar hier vermaak ik me echt mee en ben benieuwd hoe het verder gaat.

  Like

 2. @Ximaar
  Ik denk niet dat Lubach verrast was over de bijval. Het is georkestreerd. En onderdeel van de programmering. Een burgerinitiatief is wat anders dan het referendum van GeenPeil. Een betere vergelijking is het burgerinitiatief over geldschepping van Ons Geld en George van Houts.

  Like

 3. Het probleem is natuurlik dat Nederland maar in beperkte mate een democratie is, af-geleid door van zichzelf vervulde acteurs.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.