George Knight

Debat tussen links en rechts

Paul De Grauwe ziet evenwicht in relatie tussen markt en overheid

with one comment

De Vlaamse econoom Paul De Grauwe schetst de grenzen aan de markt. Zijn pleidooi voor evenwicht tussen markt en overheid zit zo logisch en sluitend in elkaar dat het een wonder is waarom het niet opgevolgd wordt. De Grauwe beweert dat een markt die alle vrijheid krijgt zichzelf kapot maakt. Markt en overheid zijn geen concurrenten van elkaar. Ze hebben elkaar nodig. Markt zonder regulerende overheid kan niet functioneren.

Welke consequentie heeft de opvatting van Paul De Grauwe voor de praktische partijpolitiek? Welke type partijen kan het best dat evenwicht tussen markt en overheid realiseren? Dat antwoord is nog niet eens zo makkelijk te geven. Echte ondernemerspartijen als VVD en CDA lijken af te vallen omdat ze te marktgericht zijn. De PvdA hoort daar tegenwoordig ook bij. Aan de andere kant lijken de SP en GroenLinks weer af te vallen omdat ze teveel staatsgericht te zijn. Is er in Nederland wel een partij die in theorie het pleidooi van De Grauwe nu al programmatisch zou kunnen uitvoren? Het lijkt er niet op. Hoe is het mogelijk dat dat niet kan?

Advertenties

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. denk ook dat dit komt doordat er zoveel belangen zijn om die markt meer ruimte te geven (winstmaximalisatie en monopolisme), dat zo’n beleid ook een daadkrachtige regering vergt die zelf ook over kennis en kunde beschikt. Of in ieder geval een kritische mindset. En zo’n regering hebben we al lang niet meer gezien zover ik weet. Een bedrijf redeneert meestal vanuit zichzelf en zijn financiële cijfers, en laat daar vaak het algehele beeld van de markt buiten beschouwing. Dat probleem heeft denk ik meer te maken met het mechanisme wat bedrijven en hun mate van succes drijft en bepaalt dan met de mentaliteit van de mensen.

    robske

    11 november 2015 at 18:40


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: