George Knight

Debat tussen links en rechts

Pavlensky sticht symbolisch brand bij Russische geheime dienst. Kunst die telt?

with 3 comments

Kan een vuurtje bij het kantoor van de geheime dienst kunst zijn? De Russische kunstenaar Petr Pavlensky die bekend is om zijn onorthodoxe politieke performance kunst, zoals Meduza hem in een verslag beschrijft, heeft vanochtend vroeg brand gesticht bij het kantoor van de FSB aan het Loebjanka Plein in Moskou. De FSB is de opvolger van de KGB.

Pavlensky en twee aanwezige journalisten werden in bewaring genomen door de politie. De journalisten werden later vrijgelaten nadat ze gehoord waren als getuige. Pavlensky werd aangeklaagd voor wanorderlijk gedrag en vandalisme. Indien hij veroordeeld wordt wacht hem mogelijk drie jaar gevangenis. Pavlensky omschreef zijn daad als protest tegen de eeuwigdurende terreur van de Russische speciale politie vanuit de reflex om voor zijn eigen leven op te komen.

In de periode van Halloween en Guy Fawkes Night geeft Pavlensky het bestrijden van de duisternis en het verdrijven van het kwaad met het licht een politieke betekenis. Het beroep op de kunst geeft hem de ruimte om tot deze actie over te gaan. In een steeds autoritairder en in zichzelf gekeerde Russische samenleving die oude vijandbeelden oppoetst. Pavlensky kan niet zwijgen en schreeuwt met zijn symbolische actie uit dat niet iedereen de staatsmacht accepteert. Hij scherpt aan en hoopt anderen hun werkelijkheid in een ander licht te tonen. Precies dat is kunst. Petr Pavlensky houdt het licht brandend.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Pyotr Pavlensky, a political performance artist, was arrested on Monday after he set fire to the doors of the Russian federal security service, the successor to the KGB, in Moscow.
  http://mashable.com/2015/11/09/artist-sets-fire-to-doors-at-russian-spy-headquarters/#0dS5AtnZLZq7

  Like

  George Knight

  9 november 2015 at 20:15

 2. Artist Pyotr Pavlensky sits on the pavestones of Red Square during a protest action in front of the Kremlin wall in central Moscow, Nov. 10, 2013.
  http://www.themoscowtimes.com/multimedia/photogalleries/top-8-creative-russian-protests/6048.html

  Like

  George Knight

  10 november 2015 at 14:33

 3. In a note alongside a video of the stunt uploaded to his Vimeo page, Pavlensky wrote about the authorities’ use of fear as a tool of control.

  “The threat of inevitable punishment hangs over everyone who can be tracked with devices, have their conversations overheard, or at border passport checks,” the note said. “Fear turns free people into a sticky mass of disconnected bodies.”
  http://www.themoscowtimes.com/news/article/art-madness-or-terrorism-pyotr-pavlensky-and-the-art-of-weakness/548772.html

  Like

  George Knight

  11 november 2015 at 15:50


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: