George Knight

Debat tussen links en rechts

Utrecht: demonstratie Pegida gaat over in demonstratie van politie

with 7 comments

foto 1

Vanmiddag kwam ik op een wandeling door de Utrechtse wijken Wittevrouwen, Zeeheldenbuurt en Wilhelminapark ineens in een soort oorlogssituatie terecht. Er was een demonstratie van Pegida Nederland in het buiten het stadscentrum aan de Biltstraat gelegen Hooglandsepark zo vertelde ons desgevraagd een agent. Uit de vergunning bleek het te gaan om een demonstratie ‘tegen asiel, islam en onvrede van het volk’. Tegen onvrede van het volk? Het is allemaal bekend. Wat verbaasde was de massaal uitgerukte politiemacht.

De schattingen gaan ervan uit dat er zo’n 150 betogers waren. Het aantal agenten in het bekende zwart-gele uniform en de stillen met sportschoenen, spijkerbroek, vrijetijdsjackje, kortgeknipt haar en schichtige blik overtrof het aantal betogers enkele malen. Tot in aangrenzende straten blokkeerden nog eens grote aantallen agenten en handhavers het verkeer richting Hooglandsepark. ME-busjes, een peloton te paard, een grote witte bus in een zijstraat (Ramstraat) voor de justitiële afhandeling maakten van de demonstratie een filmset voor een film die inzet op exposure. Dus waar voor geld door te imponeren met set en het grote aantal figuranten.

Intimideren is het signaal dat het openbaar bestuur van Utrecht hier duidelijk probeerde af te geven. Aan wie het gericht was blijft de vraag. Aan de inwoners van Utrecht, aan de landelijke overheid, aan de media, aan de betogers van Pediga of aan de tegendemonstranten? De massaal aanwezige politie oogde absurd.

Een demonstratie met overmacht aan politie houdt op een demonstratie te zijn van de initiatiefnemers en gaat over in een demonstratie van de politie namens het openbaar bestuur. Demonstranten worden opgesloten in een cordon van veiligheidstroepen dat niets meer heeft te maken met het idee van een vrije demonstratie van burgers die hun mening geven. Toen we na afloop de demonstranten afgevoerd zagen worden in drie gele stadsbussen omdat ze van burgemeester Jan van Zanen niet door de stad mochten lopen wisten we zeker dat dit geen vrije demonstratie was waar het openbaar bestuur faciliteert. Door de intimidatie die volgde uit de overmacht wil het openbaar bestuur ook de regie over de inhoud voeren. Dat is niet alleen ongewenst volgens de Grondwet, maar ook onnodig omdat Pegida weinig overtuiging en inhoud bood. Nu kan Pegida Nederland met het eigen gebrek aan inhoud terecht verschuilen achter de onnodig massaal uitgerukte politiemacht.

foto 2

Foto’s: Demonstratie van Pegida Nederland in het Hooglandsepark te Utrecht, 8 november 2015. (Eigen foto’s).

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. De politie heeft zondagmiddag in Utrecht ruim twintig arrestaties verricht rond de demonstratie van de anti-islambeweging Pegida.
  http://www.nu.nl/binnenland/4160780/ruim-twintig-arrestaties-bij-pegida-demonstratie-in-utrecht.html

  Like

  George Knight

  8 november 2015 at 18:38

 2. Jammer dat er politie was. Dan hadden ze elkaar toch lekker ongestoord af kunnen drogen.

  Like

  reinejragolo

  8 november 2015 at 22:47

 3. Een petitie tegen een demonstratie van Pegida in Dresden op de voormalige Adolf Hitler Platz op 9 november, de datum van de Kristallnacht. Ondetekening niet gelimiteerd tot inwoners van Duitsland.

  https://www.change.org/p/verbot-f%C3%BCr-pegida-demo-auf-dem-dresdner-theaterplatz-am-9-november-2015-nopegida

  Like

  King Billy

  9 november 2015 at 00:59

 4. Worden wat je bestrijdt.

  Like

  John

  9 november 2015 at 06:05

 5. Er waren ongeveer 150 Pegida-demonstranten aanwezig, die voornamelijk gekomen waren om te luisteren naar de speeches van onder anderen Raffie Chohan. De aanwezigheid van een paar tegendemonstranten zorgde ervoor dat de grimmige sfeer soms omsloeg naar opstootjes. Maar er was ontzettend veel politie op de been, waardoor de situatie op geen moment echt uit de klauwen liep. Volgens persberichten zijn er in totaal 32 mensen opgepakt. Aan het eind van de dag werd iedereen weer in dezelfde bussen onder politiebegeleiding naar het station gebracht.
  http://www.vice.com/nl/read/fotos-van-de-tweede-pegida-demo-908

  Like

  George Knight

  9 november 2015 at 23:28

 6. De politie nam ook een bord in beslag met daarop de bekende tekening van Kurt Westergaard in combinatie met de tekst: “Islam, ga terug”. Het bord is in beslag genomen op verdenking van ‘aanzetten tot discriminatie of gewelddadig optreden’. Voor deze verdenking zijn geen personen aangehouden. Het OM besluit nu dat dit bord toch wel kan en dus niet strafbaar is.
  http://www.duic.nl/nieuws/acht-personen-tijdens-demonstratie-pegida-onterecht-aangehouden/

  Like

  George Knight

  9 november 2015 at 23:32

 7. Dutch political scientist Ruud Koopmans promulgated the theory in the 1990s. On the basis of a detailed study across several countries, he concluded: “Contrary to common wisdom…the level of violence tends to be low where extreme right and racist parties are strong and vice versa.”
  http://www.politico.eu/article/germanys-afd-fills-a-far-right-void-refugee-crisis-anti-immigrant-voters/

  Like

  George Knight

  10 november 2015 at 13:32


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: