Olaf van Boetzelaer toont zich redelijk van inhoud, maar onbezonnen van vorm over de vluchtelingencrisis

nurn

In een opinieartikel voor het Katholiek Nieuwsblad trekt Olaf baron van Boetzelaer fel van leer over wat hij ziet als blunderende Europese staatslieden in het aanpakken van de vluchtelingencrisis. Volgens hem is de EU voor de test gezakt. Hij is oprichter van het Civilistisch Appèl dat zegt te opteren voor meer civilisme en stelt zich voor als ‘lid van de Commissie Buitenland van het CDA Zuid-Holland’. De commissie staat open voor iedereen.

Wat Van Boetzelaer concludeert over wat moet gebeuren om de vluchtelingencrisis in goede banen te leiden wijkt weinig af van wat leiders van de middenpartijen zeggen: ‘beperking instroom, terugkeerbeleid en steun aan opvang in de regio’, dus regulering en regie nemen door de EU-lidstaten. Maar de manier waarop hij het zegt is opmerkelijk en liegt er niet om. Het verraadt zijn visie op de waarden van het Avondland (Europa).

Enkele citaten: ‘Want we weten dat bepaalde minderheidsgroepen: Marokkanen, Antillianen, Somaliërs, Eritreeërs, zelfs tot in de derde generatie alle ongunstige statistieken aanvoeren: criminaliteit, werkloosheid, medische overconsumptie, leerachterstanden.’ En: ‘De overgrote meerderheid behoort tot de soennitische islam en brengt de daarbij behorende geestelijke bagage mee. Nu weten we (..) dat die intolerant is tegenover andersgelovigen, vrouwen gelijke rechten ontzegt en ook geweld niet schuwt om zijn dominantie te bevestigen. Daarom is het volstrekt normaal de islamisering van het oudsher christelijke Avondland met grote zorg te observeren en deze niet in de hand te werken.

Er zijn nog weinigen die de aanpak van de EU-leiders van de vluchtelingencrisis in 2015 en de voorbereiding erop in voorafgaande jaren waarderen. Europese leiders als Jean-Claude Juncker geven toe dat ze er een puinzooi van gemaakt hebben. Kanselier Merkel keert terug op haar schreden om geen grenzen te stellen aan de instroom. Nu ze in eigen land politieke tegenwind heeft probeert ze de last weer te herverdelen. Maar er zijn vele soorten kritiek mogelijk. Islamisering van Europa is ongewenst, maar kerstening eveneens. Iemand als Olaf van Boetzelaer positioneert de door hem gemunte derde weg van het civilismetussen  liberaal individualisme en het communitarisme– dan wel handig als een stroming die voor velen met uiteenlopende achtergronden aanvaardbaar is, maar zijn uitingen wijzen op een wereldbeeld dat daar akelig haaks op staat.

Foto: Krantenlezers verdiepen zich in het proces van Nürnberg, oktober 1945.

3 gedachten over “Olaf van Boetzelaer toont zich redelijk van inhoud, maar onbezonnen van vorm over de vluchtelingencrisis

 1. http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/een-kapitale-blunder-van-europese-staatslieden.

  Tja, ogenschijnlijk redelijk, fouten zijn reeds in het verleden gemaakt, maar gelet op het suggestieve woordgebruik, redeneertrant en versimpeling van de complexe problemen betreedt Prof. mr. Olaf van Boetzelaer met dit kommentaar op niet eens zo’n subtiele wijze het voorportaal van rechtspopulisme dat de christelijke samenleving als slachtoffer ziet en op zoek gaat naar schuldigen. Ook in eigen gelederen.
  De bekende teneur van “zij zijn begonnen en wij hebben nu het recht om onszelf in bescherming te nemen” en niet terugschrikken om dit de samenleving op niet mis te verstane wijze duidelijk te maken, sijpelt tussen de zinnen door.

  Twee voorbeelden: “De Europese Unie is voor deze test finaal gezakt nog met speciale dank aan mevrouw Merkel. En ook commissievoorzitter Junker toont geen enkel begrip voor de terechte zorgen van ons ‘gewone’ Europeanen, integendeel.”

  Bedoelt uiteraard “Juncker”. ´

  Het was Erdogan die de sluizen open zette richting Balkan en naar het failliete Griekenland, terwijl Poetin eskaders jachtvliegtuigen invloog. Wat zou op de non-EU Balkan en in het failliete Griekenland zijn gebeurd als de aanpalende EU- lidstaten wél met gesloten gesloten grenzen hadden gereageerd? Dat laat zich eenvoudig raden.

  Vluchtelingen worden als ‘lieden’ bestempeld in het artikel.

  Met betrekking tot “adequate maatregelen” beperkt de auteur zich in een zin tot een paar beperkte adviesjes, welke niets toevoegen aan hetgeen reeds op de politieke agenda staat. Qua invulling en uitvoering echter gecompliceerd zijn.
  Want ook de door Dhr. Van Boetzelaer gewenste leiders die niet schuwen knopen door te hakken, moeten afwegingen maken hoe nationale belangen van een klein dichtbevolkt landje met naar verhouding enorme internationale financiele- en handelsbelangen en internationale geo-politiek in elkaar zijn te schuiven. En de kunst verstaan om dat niet alleen aan de Tweede Kamer duidelijk te maken.

  Wat dit aspect betreft, had voor alle duidelijkheid beter gevraagd kunnen worden hoeveel het Bruto Binnenlands Produkt grosso modo moet groeien om zonder extra staatsschulden -of extra belastingen, dan wel bezuinigingen- het vluchtelingenprobleem te kunnen accomoderen. Zover dit niet reeds is doorgerekend. Al of niet in opdracht van de Europese Commissie o.l.v. van Dhr. Juncker.

  Like

 2. @King Billy
  De vijand van de redelijkheid is de onredelijkheid, prima verwoord door Van Boetzelaer. Dat hij zich redelijk toont wil uiteraard niet zeggen dat hij redelijk is. Integendeel.

  Like

 3. Olaf van Boetzelaer’s halfzus Isabel van B. heeft een boek geschreven over hun beider complexe familiegeschiedenis en heeft daar in de media over gesproken.
  Het zijn kinderen van een vrijwillig SS’er.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/20/ik-was-bang-dat-ze-erachter-kwamen-wie-mijn-vader-was-7422629-a1550973

  Hij moet zich zeer bewust zijn van die persoonlijke achtergrond, althans dat zou anno 2017 het geval moeten zijn en blijkt op zijn wiki pagina ook genoteerd. Mogelijk wist hij er in 2015 nog te weinig van, maar dat zou nader te onderzoeken zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.