Bestuurlijk veel mis bij Museum Kranenburgh. Wie grijpt er echt in?

deel001alsi01ill23

Het Noordhollands Dagblad plaatste op 24 oktober een interview met directeur Kees Wieringa van Museum Kranenburgh in Bergen onder de titel ‘Kranenburgh is geen buurthuis meer’ met opzienbarende uitspraken. Wieringa benadrukt dat hij een ‘puinhoopsituatie‘ aantrof toen hij drie jaar geleden aantrad en dat hij daar een sterke organisatie van gemaakt heeft: ‘Een sfeer van achterklap heerste: de toenmalige raad van toezicht, gemeente en directie waren in conflict.’ Hij meent de juiste man te zijn: ‘Ik ben ondernemend, eigengereid en eigenwijs, dat moet je ook zijn. Het museum moet niet door een saaie zakelijke manager geleid worden.’

Wieringa heeft bestuurlijk een bijzondere kijk en vond dat hij de situatie juist inschatte en de RvT niet: ‘Het zijn mensen die weten waar ze het over hebben in de cultuurwereld, maar niet wat Kranenburgh betreft.’ En: ‘Het is zelfs zo dat ik verantwoordelijk ben als de boel instort en niet de raad van toezicht’. Met als klap op de vuurpijl de RvT die niet tegen het ‘krachtenveld’ op kon: ‘Ik snap dat het bizar is dat de werkgever moet opstappen, maar Kranenburgh heeft geen traditionele constructie. Je moet bouwen op die sponsoren’.

Henkoo geeft in een column in de wekelijkse Flessenpost uit Bergen zijn visie op de zaak: ‘Een raad van toezicht ontslaat een directeur. Die directeur verzet zich daartegen en vervolgens ontslaat die raad van toezicht zichzelf waarna een machtsvacuüm ontstaat. Een moment waarop de gemeente, statutair, had kunnen ingrijpen. Maar nee, de directeur zette zijn netwerken in om zijn positie te kunnen behouden.’ En: ‘De directeur gaat onverdroten door op de ingeslagen weg. Niks museum, dat moet, in zijn visie, een culturele onderneming worden. En wie kan dat beter doen dan hij? Hij heeft immers de wijsheid in pacht! Zonder hem dondert heel Kranenburgh in elkaar. En, pas op, kom niet aan hem want dan mobiliseert hij zijn stakeholder.’

Henkoo verwijst in z’n column naar een betoog van PvdA’er Haye van der Werf die breed kijkt naar de juiste aanpak voor Bergen als kunstenaarsgemeente: ‘Kranenburgh dreigt ten onder te gaan aan amateuristisch bestuur, ego’s, beperkte middelen en bemoeizucht van de gemeente.’ Het gaat ook om het prestige van het gemeentebestuur: ‘Maar er moet wel een oplossing komen voor “Kranenburg”. Want de gemeente heeft er 5 miljoen in gestoken plus nog eens 500.000 per jaar en we dreigen de risee van cultureel Nederland te worden.’ Haye van der Werf pleit voor een integraal cultuurbeleid: ‘Dat doe je ook niet door een als ‘museumdirecteur’ het alleenrecht op te eisen. Daar zijn andere kwaliteiten voor nodig: cultureel, financieel maar vooral menselijk en qua communicatie. Dat moet je regelen door facilitering, afstemming en creativiteit. Niet door rigide regie, vooropgezette ideeën en een gesloten front ten opzichte van opposanten.

Uit het interview en beide uitingen van Henkoo en Haye van der Werf rijst een beeld op van de verkeerde man op de verkeerde plaats. Het functioneren van directeur Kees Wieringa kan samengevat worden met de steekwoorden: zelfoverschatting, destructief, dominant, manipulatief en lak aan bestuurlijke verhoudingen. Gevoegd bij een gemeentebestuur dat geïnvesteerd heeft in Kranenburgh en bevreesd is om in de ogen van anderen af te gaan ontstaat een situatie waarin de directeur te veel ruimte kan nemen, de bestuurlijke verhoudingen op hun kop worden gezet en informele relaties en netwerken de directeur in het zadel houden.

Zie voor eerdere ontwikkelingen: ‘College Bergen loog over rol Kranenburgh. RvT gepasseerd en opgestapt’.

Foto: Lucebert, Tekening. Uit: Raster 30, 1984.

Advertentie

2 gedachten over “Bestuurlijk veel mis bij Museum Kranenburgh. Wie grijpt er echt in?

 1. VVD vraagt nog eens om openheid rondom Kranenburg
  Door Cees Roem op 22 oktober 2015
  http://bergen.vvd.nl/nieuws/8391/vvd-vraagt-nog-eens-om-openheid-rondom-kranenburg

  De VVD Bergen nh heeft naar aanleiding van de berichtgeving in het NHD over de rol van het College van Bergen in dossier Kranenburgh nog steeds een onbevredigend gevoel. Het voorgenomen ontslag van Kranenburgh’s directeur Kees Wieringa door de oude Raad van Toezicht en het vervolgens opstappen van diezelfde Raad van Toezicht, roept vraagtekens op. Vraagtekens of er nu wél of niet is geïntervenieerd door het College in de arbeidsverhouding tussen oude Raad van Toezicht en de heer Wieringa. Uit de feiten die het NHD naar boven haalt, blijkt uit de notulen van de oude Raad van Toezicht dat er wel degelijk vanuit de gemeente Bergen is gelobbyd voor het behoud van Kees Wieringa als directeur. En dat terwijl wethouder Odile Rasch het tegendeel beweert. Ook het proces van de benoeming van de nieuwe Raad van Toezicht lijkt juridisch mistig. Er bestaan verschillende interpretaties over wat statutair het juiste traject is.

  Al met al krijgt dit dossier het karakter van een welles-nietes spel. Dat vinden wij als VVD schadelijk voor het functioneren van het openbaar bestuur en in het bijzonder van het College. Dat is dan ook de reden dat wij een uitnodiging hebben doen uitgaan naar alle fractievoorzitters van de politieke partijen in de gemeenteraad om a.s. maandag 23 oktober bij elkaar te komen. Doel is elkaars visie te vernemen op het gebeuren. Er kunnen dan al dan niet collectief vervolgafspraken worden gemaakt om dit bijvoorbeeld in commissie verband verder te bespreken of anderszins.

  Wij hopen dat alle fractievoorzitters in deze hun politieke kleur opzij zetten en het belang van duidelijkheid in dit dossier laten prevaleren. Het gaat tenslotte ook om de perceptie van onze inwoners op het functioneren van het openbaar bestuur.

  Like

 2. Pingback: George Knight – Bestuurlijk veel mis bij Museum Kranenburgh. Wie grijpt er echt in? | Rob Scholte Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.