Victorie in asielbeleid begint bij VVD Alkmaar met achtpunten verklaring

alk

Als het aan coalitiepartij VVD Alkmaar ligt dan dienen ‘vluchtelingen’ een verklaring in het Arabisch of Engels met acht beloftes te tekenen of mogen ze opkrassen. Waarheen is de vraag. Op de achtergrond speelt de eventuele opvang van 300 tot 600 vluchtelingen in het voormalige belastingkantoor in Alkmaar. Wat de VVD betreft worden dat er maximaal 300, zegt fractievoorzitter John van der Rhee tegen RTL Nieuws.

De verklaring bevat weinig bijzonders. Het zou beter zijn om godsdienst niet apart te zetten, maar in de rij met levensovertuiging en nihilisme. Het herhaald noemen van godsdienst suggereert ten onrechte dat alle vluchtelingen godsdienstig zijn. Punt 3 is verwarrend omdat het verwijst naar de sharia. Dat betreft op zich geen godsdienst, maar een rechtssysteem dat van een godsdienst is afgeleid. Punt 6 kan geschrapt omdat het betuttelend is en uit de toon valt bij de andere punten die naar de rechtsstaat of burgerschap verwijzen.

Een tekort van de opstelling van VVD Alkmaar is dat het kabinet van minister-president  Mark Rutte (VVD) dat samen met de EU door eigen falen maar geen grip op de vluchtelingenstroom krijgt nu de rekening eenzijdig presenteert aan de vluchtelingen, asielzoekers, migranten of welke categorie het per geval dan ook precies betreft. In het verhaal van John van de Rhee ontbreekt de verplichting aan de overheid om zich serieus in te spannen. Dat vraagt ook een verklaring met meerdere punten, zoals over voorlichting aan zowel asielzoekers als burgers, infrastructuur, continuïteit en duidelijkheid over het asielbeleid van de komende jaren.

De verklaring van VVD Alkmaar is een begin, maar krijgt pas betekenis als onder initiatief van de landelijke overheid de lokale overheden een verklaring tekenen waarin ze onderschrijven wat van het openbaar bestuur van Nederland in redelijkheid en ruimhartigheid verwacht wordt. Dat kan in het Nederlands en Fries.

Foto: Schermafbeelding van FB-pagina met achtpunten verklaring van VVD Alkmaar.

Advertentie

5 gedachten over “Victorie in asielbeleid begint bij VVD Alkmaar met achtpunten verklaring

 1. Van Rhee haalde gisteravond bakzeil met dit idee in de ingelaste openbare raadsvergadering over opvang in het leegstaande belastingkantoor. Dwz 6 van de 8 punten worden al door het COA verlangt en de 2 toegevoegde punten plus de ondertekening gaan tegen de grondwet in. Hij heeft er dan ook niet eens een motie van gemaakt. Geen van de andere partijen kreeg hij mee en de VVD komt hier niet verder dan 5 van 39 zetels als ze er al allemaal waren.

  Ik heb die vergadering live bekeken (leuk locaal volkstoneel kan zo op TV), maar je kan hem ook terugkijken op het internet. Van Rhee zei het vooral voor de buhne. Hij wilde ook niet meer dan 300 in plaats van 600 in de tijdelijke opvang. Maar toen de OPA (de grootste partij met 10 zetels) dit als motie bracht gaf de VVD geen thuis. Opvallend was dat juist deze 2 collegepartijen zo moeilijk deden over het voorgenomen besluit van hun college.

  Hoogtepunt was de inspraak van Ad Jansen, die inmiddels zo’n 90 jaar is. Dieptepunten waren Hoekzema (OPA die niet luisteren kan en niets begrijpt), Van Rhee (VVD populist), Verbruggen (PvdA onhandige irriatatieveroorzaker). De groenlinksleider kwam een stuk zinniger over en het CDA zat weer overal tussenin. Al met al was het zeker vermakelijk en ging het er gemoedelijk toe.

  Like

 2. Het belastingkantoor wordt door COA geschikt gemaakt als tijdelijke opvang (3 jaar) met maximaal 600 plaatsen. Daartoe wordt het complex eerst verbouwd en ingericht tot een veilig en leefbaar opvangcentrum. Het complex kan naar verwachting rond de jaarwisseling in gebruik worden genomen. COA en de gemeente sluiten over de opvang een overeenkomst met daarin afspraken over onder meer veiligheid, onderwijs, gezondheidszorg, openbare ruimte en dagbesteding.
  http://www.alkmaar.nl/asielzoekers

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.