Oekraïne: Hervormen of niet hervormen. Dat is de vraag

Dit verslag van het pro-Oekraïense Ukraine Today wijst op het belang van hervormingen die door de EU aan Oekraïne worden opgelegd. Het is in lijn met de georkestreerde uitspraken van de Amerikaanse vice-president Joe Biden en de Amerikaanse ambassadeur in Kiev Geoffrey Pyatt: ‘All of us here today know that Ukraine can, and must, address the problem of corruption now.’ Oekraïne is volgens Transparency International het meest corrupte land van Europa. Met de Russen er vlak achter. Een erfenis van het communisme die maar langzaam bestreden wordt. Oligarchen trekken politiek nog steeds aan de touwtjes en ‘hebben’ eigen parlementsleden. President Petro Porosjenko die zelf oligarch is met grote zakelijke belangen en weliswaar hervormingen op de rails zet wordt steeds meer als tussenpaus gezien die het probleem van de corruptie niet weet op te lossen.

Hoofd van de EU-missie in Oekraïne (EU Advisory Mission for Civilian Security Sector Reform Ukraine: EUAM Ukraine) is sinds 2014 de Hongaarse econoom Kálmán Mizsei. Hij drong op 13 oktober in een toespraak aan op hervormingen en wees op de grote uitdagingen die Oekraïne wachten: ‘A strategic systematic approach is still missing with the reform process. When it come to the civilian security sector and the Rule of Law a set of priorities should be established.’ De rechtsstaat is de sleutel tot de democratie en moet gevestigd worden voordat de democratie kan gaan functioneren volgens Europese normen. Doordat Oekraïne een associatieverdrag met de EU heeft gesloten kunnen aan dit land politieke en juridische eisen gesteld worden die anderen niet zo dwingend kunnen stellen. Schuldeisers als het IMF redeneren meer vanuit de economie.

Zo kondigt zich in de opstelling jegens Oekraïne een opvallende tweedeling aan met vreemde coalitiegenoten. Er zijn hervormers: de EU-bureaucratie, de Amerikaanse regering, het internationale bedrijfsleven, activisten van de Maidan die zich gepasseerd voelen, een meerderheid van gewone Oekraïners en rechts-nationalisten die zowel van Europa als Putin niets  moeten hebben. En er zijn tegenstanders van hervorming geleid door het Kremlin dat wil verhinderen dat Oekraïne zich aansluit bij EU of NAVO en politiek afstand neemt van Moskou, de oligarchen die door hervormingen hun machtspositie verliezen, de activisten voor een referendum van GeenPeil die Oekraïne buiten de EU willen houden -maar vooral de EU buiten de EU- en allerlei Europese rechts-extremistische partijen die er vooral op uit zijn de EU te verzwakken. En waar blijven de twijfelaars?

11 gedachten over “Oekraïne: Hervormen of niet hervormen. Dat is de vraag

 1. die door de EU aan Oekraïne worden opgelegd.
  ===============================
  Kijk dat is nu wat men met de Oekraine wil, dat is het toppunt van democratisch zelfbeschikkingsrecht.
  Roberto

  Like

 2. het meest corrupte land van Europa. Met de Russen er vlak achter. Een erfenis van het communisme die maar langzaam bestreden wordt.
  ===============================
  En van wie hebben wij de corruptie geërfd George, of hebben wij het uitgevonden?

  Roberto

  Like

 3. @Roberto
  Nou, zoals ik probeerde uit te leggen is dat wat uit eigenbelang een deel van Oekraïne juist niet wil. Stel je voor, de macht delen met burgers. Sommigen die nu de macht hebben en hun schimmige zaakjes het liefst in het donker doen willen er niet aan denken. Voor je het weet is er toezicht.

  Dat zelf willen beschikken over je lot, dat zelf als volk beslissen welke koers je kiest is inderdaad een kwestie van volkssoeverniteit. Zoals Nederland ook ooit koos voor EEG en NAVO. Bij Oekraïne is het niet anders. Uiteraard moet de organisatie waarbij een land zich wil aansluiten instemmen met de kandidaat. Weigeren of extra voorwaarden stellen -denk aan Turkije en de EU- is altijd mogelijk. Liefde komt van twee kanten.

  Ik geloof trouwens niet dat de Oekraïners echte liefde voor de EU voelen. Wat ze vooral willen is weg uit de greep van de Russische Federatie die hun land geen autonomie gunt en onderhorig wil houden.

  De communistische leer leidt niet per definitie tot corruptie. Het is het ontbreken van een machtsbalans en een scheiding der machten die communistische staten bovengemiddeld corrupt maakt.

  Like

 4. George even een vraagje ” wie waren er aan de macht onder Yeltzin ”
  Roberto

  Like

 5. de Oligarchen zijn toch aan de macht gekomen onder Yeltzin?
  En heeft Putin die macht niet ingeperkt?
  ER zijn er toen vele met hun geld naar het westen gekomen,nee volgens mij houd Putin die er nog zijn goed aan de lijn.
  Roberto

  Like

 6. De communistische leer leidt niet per definitie tot corruptie. Het is het ontbreken van een machtsbalans en een scheiding der machten die communistische staten bovengemiddeld corrupt maakt.
  ======================
  Wat noem jij bovengemiddeld?
  Wij hebben hier ( theoretisch ) een scheiding van de macht, maar ook hebben hier de oligargen( laat ik die kapitalisten hier even zo noemen) het ook voor het zeggen, wat heeft geleid tot een fraude van zo’n 18 miljard per jaar, dat is zo’n 3% van ons BNP, breng die cijfers eens terug op de RF,en beoordeel het dan opnieuw.
  Roberto

  Like

 7. Imrussia.org, daar mag het zoontje van Khodorkovsky directeurtje spelen. Ik heb nog geen woord gelezen van die site, maar ik vermoed dat ze daar een klein beetje tegen Putin zijn. Of zit ik er naast?

  Like

 8. @Pjotr
  Ik vermoed zeker dat The Interpreter en het Institute of Modern Russia die met geld van Mikhail Chodorovski in de lucht worden gehouden uiterst kritisch op Putin zijn. Aardig om te weten trouwens dat Putin hem of de huidige juridische eigenaar nog zo’n 50 miljard dollar schuldig is vanwege de onrechtmatige onteigening van Yukos Oil. Die rechtszaak loopt nu in hoger beroep.

  Like

 9. Former U.S. Ambassador to Ukraine John Herbst said on Oct. 24 that while Ukraine is winning one war, the one against Russia’s invasion, it is losing another one, the “non-fight against corruption,” as he put it.

  Herbst, speaking to a gathering of the U.S.-Ukraine Business Council in Kyiv, blasted Ukrainian Pesident Petro Poroshenko for not firing Prosecutor General Viktor Shokin. He noted that not only has Shokin failed to prosecute corrupt lawbreakers since coming to office as a presidential appointee in February, he has actually assisted corruption — along with the judiciary.
  http://www.kyivpost.com/content/ukraine/herbst-keeping-shokin-as-ukraines-prosecutor-general-is-an-absolute-scandal-400586.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.