Waarom laat EU zich chanteren door Turkije? EU is zo lek als een mandje

Chantage loont. Dat bewijst de opstelling van de Turkse regering. Het staat in eigen land mensensmokkel toe en slaat vier vliegen in één klap. Het exporteert vluchtelingen en migranten naar Griekenland, heeft een lucratieve handel van mensensmokkel opgezet met winsten die worden doorgesluisd naar overheidsdienaren, zet de EU onder druk en kiest een harde opstelling in de buitenlandse politiek. De EU zit met het handen in het haar over de vluchtelingenstroom en laat zich chanteren door de Turkse regering. Die steeds autoritairder en anti-democratischer wordt. En dus criminaliteit gedoogt. Daarvoor wordt de Turkse regering nu beloond.

Kan het dwazer? Zover is het nu gekomen met de EU. Het staat niet meer voor de eigen waarden waarvoor het zegt te staan. De EU holt zichzelf uit en heeft daar geen agressieve buren voor nodig. Voor Europeanen is Turkije een ver van m’n bed show op een ander continent. Maar voor de eigen EU kunnen Europeanen niet vol schaamte weglopen omdat ze dat zelf zijn. Het  opereren van een EU dat zich laat chanteren door Turkije roept diepe schaamte op. Verandert de EU langzaam in een politieke unie van zelfkwelling en vernedering?

7 gedachten over “Waarom laat EU zich chanteren door Turkije? EU is zo lek als een mandje

 1. Turkije is toch ook onbetrouwbaar! Ze pakken die drie miljard aan, zorgen dat hun verplichte visum voor de doorreis naar Nederland wordt afgeschaft en lachen daarna de hele EU uit!
  Zaken doen met Erdogan, is net zo dom als, Willem Holleder je bankpas met pincode laten bewaren, haha!
  Onze loge’s blijven gewoon komen, Alphen aan den Rijn heeft goedkeuring gegeven voor 1140 personen.
  De hele Raad stemde VOOR, ALLEEN IK HEB MIJN RUG RECHT GEHOUDEN en in mijn eentje TEGEN GESTEMD. Ik ben echt Voor alles en nog wat uitgescholden . Links heeft altijd commentaar op Rechts, ze zijn volgens mij veel erger!
  En hoe wil Turkije dan die grens bewaken, die is duizenden kilometers lang. Ze kunnen hooguit de bootjes tegenhouden. Het is gewoon een zooitje momenteel!

  Like

 2. Simpel feit: nog afgezien van de interne Turkse problemen, krijgen de EU-landen de vluchtelingenproblematiek niet onder controle zonder Turkije als permanent opvangbekken. Alle mooie Brusselse plannen ten spijt, is om tal van redenen de onderlinge sfeer en met Turkije daarmate vergiftigd, dat de gezamenlijk in Brusselse bedachte oplossing die het sceptische Turkije grotendeels moet uitvoeren, als onvoldoende kan worden beschouwd. Poetin, die de EU wil ontmantelen, weet dit ook en gooit tegen relatief geringe kosten vanuit zijn defensiebudget dynamiet op het vuur, dat zich kan uitbreiden naar Turkije. Voorzover dit al niet is gebeurd op een andere manier.

  De vluchtelingencrisis is vanwege de oorzaak gevaarlijker en bedreigender dan de eurocrisis en het Griekenlanddrama bij elkaar omdat op termijn de EU de toestroom en de oorzaak niet zelf kan oplossen. Nog afgezien van de integratieproblemen op lange termijn. Laat staan dat Duitsland alleen deze gordiaanse knoop uit elkaar kan halen, dat met haar bijdragen aan de beheersing van de eerdere twee crises nog erger wist te voorkomen. Mede gezien tegen het licht van de moeizame economische ontwikkelingen in de EU, de hoge (jeugd)werkloosheid en de zorgelijke berichten over Europa’s grootste handelspartners in het Verre Oosten.

  Europa heeft nu doortastende leiders nodig die niet alleen met woorden, maar ook met daden, waar van iedereen onvermijdelijk concessies, ook politieke, worden gevraagd, klip en klaar duidelijk maken waar het werkelijk op staat en om gaat teneinde erger te voorkomen.

  Like

 3. @King Billy
  Daarnaast heeft kanselier Angela ‘Wir schaffen das’ Merkel Turkije harder nodig dan wie ook. Dat brengt opnieuw het gevaar met zich mee dat ze zonder overleg over het hoofd van andere EU-lidstaten besluiten neemt vanuit het Duitse perspectief. Vol moralisme en goede bedoelingen, maar wel gedacht vanuit de Duitse positie. En die gelegenheidsargumenten zullen andere lidstaten weer opnieuw gaan irriteren. Zo draait de besluitvorming in een cirkel rond.

  Like

 4. Tja, en Steinmeier in Teheran? Maar wie moet het dan doen? Mogherini is geen alternatief. Noem één Europese leider, die de patstelling kan doorbreken getien alle geopolitieke aspecten. Moet er even niet aan denken dat er met Kerstmis geen Merkel meer in de ‘witte Waschmaschine’ in Berlijn zit en nieuwe verkiezingen in Duitsland komen. Dan is de verwarde EU nog verder van huis.
  Bovendien, Merkel kan alleen met de Duitse geldbuidel zwaaien, maar heeft ook dan de toestemming van het parlement nodig. Elke andere oplossing in Europees verband, ook als Merkel die aandraagt, heeft veel tijd nodig en zoals gebruikelijk in de EU, mondt uit in comprommissen.

  Like

 5. @King Billy
  Ik kan geen geloofwaardige EU-leider noemen. Ik heb geen bezwaar dat Merkel het initiatief neemt, maar wel dat ze dat onvoldoende overlegt met ander EU-lidstaten. De EU moet zich niet onder druk laten zetten door Turkije en zich niet overhaast en in paniek handelen. Ook vele Nederlandse kamerleden zijn ontevreden over de koppeling van de afspraken tussen Europa en Turkije over vluchtelingen en het Turkse EU-lidmaatschap. MEP Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA) is zeer kritisch en zet de verslechterde mensenrechtensituatie in Turkije centraal. Dus een simpele deal zoals Timmermans of Merkel die voor ogen hebben wordt het sowieso niet. En de Turken zijn slimme onderhandelaars die het onderste uit de kan willen halen. Ook dat roept weerstand op.
  http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2063839-duitsland-wil-turkije-helpen-bij-toelatingsproces-eu.html?title=duitsland-wil-turkije-helpen-bij-toelatingsproces-eu

  Like

 6. @George Knight. Moeilijk voorstelbaar dat Merkel en Steinmeier e.e.a. niet afgestemd hebben met de EU-centrale. Dan nog, politiek vertrouwen in leiders die naar wegen zoeken om moeilijke problemen op te lossen behoort tot de expliciete soevereiniteit van een land, waarover uiteindelijk parlementen en kiezers over het resultaat van dit mandaat oordelen.

  De EU kan slechts in verschillende vormen assistentie verlenen om deze taak te verlichten, te volbrengen of hiervan afzien, bekritiseren en al of niet sanctiemiddelen inzetten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.