Kabinet neemt onvoldoende regie in asielbeleid. Noodopvang Woerden belaagd

In Woerden heeft een groep van 20 mensen met bivakmutsen vrijdagavond de tijdelijke noodopvang voor asielzoekers (vluchtelingen en migranten) bestormd. Volgens een bericht van Woerden.tv werden hierbij hekken omver geduwd, eieren gegooid en vier vuurwerkbommen tot ontploffing gebracht. De belagers zijn niet binnen geweest. Burgemeester Victor Molkenboer (PvdA) keurt de actie af. Hij noemt het een zieke groep.

Fractievoorzitter Zijlstra pleit in een interview met het AD voor een sobere opvang van vluchtelingen. Dat moet het minder aantrekkelijk maken om in Nederland asiel aan te vragen. Halbe Zijlstra wil daartoe zelfs de Vreemdelingenwet aanpassen ‘om er een einde aan te maken dat asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning dezelfde voorzieningen krijgen als degenen met een permanente.’ Het is onduidelijk of dit voorstel van de VVD een parlementaire meerderheid heeft en het meer is dan symboolpolitiek om electorale redenen. De VVD is in de peilingen door de PVV voorbijgestreefd. De negatieve blik van Zijlstra is opvallend. Compassie met vluchtelingen en nog minder met economische migranten ontbreekt in zijn perspectief.

Nederland laat zich met de aanpak van het asielbeleid van haar slechte kant zien. Burgers en het openbaar bestuur van Oranje werden door het kabinet gepasseerd. En geschoffeerd. Zodat het vertrouwen in de landelijke politiek onnodig beschaamd werd. Relschoppers zien hierin een aanleiding en legitimatie om op te harde manier te protesteren bij een noodopvang. Het kabinet zette zichzelf klem doordat het procedures heeft laten vastlopen en te laat in actie is gekomen. Het heeft afgelopen zomer de urgentie niet onderkend.

Theoretisch is de oplossing simpel. Wie volgens het Vluchtelingenverdrag recht heeft op asiel moet snel een status krijgen, en migranten die geen recht hebben op die status moeten uitgewezen worden zodat de druk op de voorzieningen afneemt. Onduidelijk is welk percentage van de asielzoekers dat Nederland binnenkomt ‘echte vluchteling‘ is. Door de chaos in de registratie en de snelle instroom ontbreken harde cijfers over de asielzoekers. Een indicatie is de schatting voor Duitsland dat 40% van de asielzoekers Syrische vluchteling is.

4 gedachten over “Kabinet neemt onvoldoende regie in asielbeleid. Noodopvang Woerden belaagd

 1. De politie heeft vrijdagavond elf mensen aangehouden die een opvangcentrum voor asielzoekers hebben bestormd in Woerden. Dat bevestigt een woordvoerster van de politie zaterdag tegenover NU.nl. De verdachten zijn tussen 19 en 30 jaar en komen uit Montfoort, Harmelen, Lopik, Schoonhoven, Woerden en Utrecht, zo zegt de politie zaterdag.
  http://www.nu.nl/bootvluchtelingen/4142488/elf-aanhoudingen-bestorming-opvangcentrum-asielzoekers-woerden.html

  Like

 2. Drie dagen na de chaos van Oranje poogde de premier het beeld van onmacht te pareren met een boodschap van eensgezindheid. Vrijdagochtend ontving hij vertegenwoordigers van provincies en gemeenten voor spoedberaad. Met een pakket maatregelen onder de arm kwamen de drie bestuurslagen een uur later naar buiten. ‘We staan schouder aan schouder’, zeiden ze elkaar na.
  http://www.volkskrant.nl/politiek/rutte-neemt-leiding-in-asielzaak~a4160159/

  Like

 3. Schrijnend en beschamend. Als dit in Duitsland zou zijn gebeurd, was de wereld te klein geweest. Niks over te vinden op buitenlandse nieuwssites.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.