Pegida en Internationale Socialisten demonstreren in Utrecht. Tegen elkaar?

ut

Zondag 11 oktober zijn er twee demonstraties in Utrecht. van de Internationale Socialisten (13.00 uur) en van Pegida Nederland (14.00 uur). Over het asielbeleid. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) staat volgens DUIC de demonstraties toe, maar verbiedt met een beroep op de openbare orde een mars: ‘Om aan beider recht om te demonstreren tegemoet te komen, ziet de burgemeester, in samenspraak met politie en Openbaar Ministerie, geen andere mogelijkheid dan het fysiek op voldoende afstand scheiden van beide demonstraties én het verbieden van een optocht door de stad.’ De Internationale Socialisten mag demonstreren op het Janskerkhof (rood) en Pegida op het Vredenburg (groen). Een afstand van 630 meter. Met als barrière de Oudegracht.

De van oorsprong trotskistische Internationale Socialisten demonstreert niet zozeer voor het asielbeleid, maar tegen Pegida dat het reduceert tot nazi’s die de daad bij het woord van Wilders voegen: ‘Vluchtelingen en moslims zijn welkom hier en we leggen de schuld van de bezuinigingen neer bij waar die hoort: de multinationals, banken en hun medeplichtigen in de politiek.’ Het zich als ‘anti-fascistisch’ profilerende AFA Nederland roept actief op om de demonstratie van Pegida te verstoren: ‘Wij roepen dan ook nog steeds op je tegen dit racistische propaganda-protest te verzetten. Kom om 14:00 uur naar het Vredenburgplein en overstem de racisten met lawaai, of laat op een andere manier zien dat Pegida niet welkom is in Utrecht.

Pegida is wel welkom in Utrecht. Als inwoner van Utrecht vind ik het ongepast dat een actiegroep namens mij de ander de toegang ontzegt. Zo werkt democratie niet. De intolerantie van de links- en rechts-radicalen die in Utrecht demonstreren is schrijnend en geeft hun geestelijk failliet aan. Hun interpretatie van de democratie is bijzonder. Daar moeten het openbaar bestuur en politie tussendoor laveren. Ik woon op loopafstand van het Janskerkhof en gun iedere groep die binnen de wet opereert een demonstratie om het eigen gedachtengoed te presenteren. Wat ik en andere burgers daar echt van vinden is van geen belang in de pluriforme samenleving met honderden meningen, wereldbeelden, bewegingen en actiegroepen. Negativisme beantwoorden met negativisme zoals AFA Nederland doet is een zwaktebod en geen geloof in de kracht van eigen argumenten.

Foto: Schermafbeelding van de route te voet van het Vredenburg naar het Janskerkhof te Utrecht.

5 gedachten over “Pegida en Internationale Socialisten demonstreren in Utrecht. Tegen elkaar?

 1. Ik heb geen bezwaar tegen een verbod van Pegida. Het is een antidemocratische organisatie, dat hebben zij in Dresden wel bewezen. Hoe was het ook alweer: intolerant tegenover intolerantie?

  Like

 2. @Blewbird
  Waar concludeer je uit dat Pegida Nederland een antidemocratische organisatie is? En als je Pegida verbiedt moet je dan tegelijk ook niet de linkse extremisten verbieden? Maar maak je de democratie niet ongeloofwaardig door verboden?

  Like

 3. Bleef het maar bij demonstraties van clubs zoals AFA en IS. Zij hebben reeds bewezen het niet bij demonstraties te laten maar methoden zoals mediamanipulatie d.m.v. beeldselectie, het uitsnijden van beelden, en weglating niet te schuwen. Verkapte oproepen tot geweld.
  http://teapacks.files.wordpress.com/2012/04/hollandse_haider.jpg?w=210&h=201
  Het opereren in groepen die steeds van samenstelling wisselen is een succesvolle strategie gebleken die voorkomt dat de organisatie in kaart gebracht word. Als er al onderzoek naar gedaan word, bij de terreuraanslag op een vergadering van de CentrumDemocraten van Janmaat in Kedichem was het onderzoek ook een aanfluiting.
  En behalve die ene aanslag zijn er heel wat verdenkingen van gewelddadigheid waar die twee organisaties bij betrokken waren.

  Wat dat betreft is PeGiDa een toonbeeld van democratisch gelegitimeerd en geweldloos verzet.

  Like

 4. Pingback: Ondraaglijke lichtheid van de zwart-wit denkers. Tommy Robinson vs EU | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.