Europees Hof fluit EU terug inzake schending privacy door VS

bof

Het Hof verklaart de beschikking van de Commissie dat de Verenigde Staten een passend niveau van bescherming van doorgegeven persoonsgegevens waarborgen, ongeldig’ zo begint de persverklaring van het Hof van Justitie van de EU. Het beschermt ook de privacy van de Nederlandse burger. Zoals Ton Siedsma in bovenstaand commentaar voor Bits of Freedom terecht concludeert heeft de Amerikaanse overheid dit volledig aan zichzelf te wijten. De uitspraak is mede de verdienste van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden die de massaspionage en schending van de privacy van de burger door de Amerikaanse overheid vanaf juni 2013 in de openbaarheid bracht. In Europa zette de Oostenrijkse jurist en internetactivist Max Schrems dit onderwerp op de politieke en juridische agenda. Hij reageert verheugd op de uitspraak in een eerste reactie:

ms

Foto 1: Schermafbeelding van deel commentaar van Ton Siedsma voor Bits of Freedom.

Foto 2: Schermafbeelding van deel eerste reactie van Max Schrems op uitspraak van het Hof.

6 gedachten over “Europees Hof fluit EU terug inzake schending privacy door VS

 1. De verliezer is het internet, dat als platform dient voor vrije uitwisseling van data. Het oordeel treft niet alleen Facebook, maar ook tienduizenden bedrijven, waaronder de grootste online platforms in de wereld, die de data van Europese gebruikers op Amerikaanse servers opslaan. WordPress bijvoorbeeld…

  Like

 2. @ George Knight, meer dan ‘ai’.’ “Auw”.
  De Amerikaanse regering maakte het overduidelijk dat ze hun privacywetgeving niet door de EU laten dicteren. De trans-Atlantische betrekkingen komen dan ter sprake en besmetten onvermijdelijk de onderhandelingen over het TTIP verdrag.
  De Europese Commissie dacht dit probleem omzeild te hebben door Amerika als ‘safe-harbour’ te verklaren. Regeringen en de Europese Commissie zitten nu klem tussen de vraag of privacybescherming van Europese burgers moet prevaleren ten koste van verwachte economische groei.

  Evengoed wist de Europese Commissie dat na de Snowden onthullingen Amerika geen safe-harbour is. En weet eveneens dat Microsoft nog steeds strijdt tegen een oordeel van een Amerikaanse rechtbank dat de Amerikanen ook in Europa data van Microsoft in Europa mogen besnuffelen.

  Maar zoals het goede politici betaamt, crises kan men benutten om nieuwe kansen te creëren, Er komen ongetwijfeld verdiepte initiatieven voor ‘veilige’ data opslag, hoewel dit het vrije grensverkeer van data belemmert. Daarom is het internet de grote verliezer omdat regeringen, deels uitbesteed aan de Europese Commissie, het niet eens kunnen worden over internationale verdragen die vrij dataverkeer faciliteren. Nederland, met een toenemende rol als ‘internet rotonde’ voor West-Europa en trouwe trans-Atlantische partner, heeft een nieuwe uitdaging omdat de burgers in haar achterland veel meer gespitst zijn op privacybescherming dan de Nederlandse politiek.

  Like

 3. @King Billy
  Er is sinds die safe harbor afspraak uit 2000 natuurlijk wel het een en ander veranderd. Vooral op het gebied van de bewustwording. Ook een rechter is een burger.

  Ik zie ook kansen voor Europese bedrijven die in Europa data opslaan. Of voor waterdichte Chinese muren tussen de Europese en Amerikaanse vestigingen van de Amerikaanse internetbedrijven als Apple, Google, Facebook, Twitter etc. Na de onthullingen van Snowden in 2013 kondigde zich al een erosie van deze bedrijven aan die toch toch niet doorzette.

  In 2 jaar hebben ze zich op de ontstane situatie voor kunnen bereiden. Materieel, bedrijfsmatig en mentaal. De uitspraak zorgt voor schaalverkleining en mogelijke kostenverhoging voor de consument op korte termijn. Het is belangrijk dat de EC nu de poot stijf houdt en Europese databedrijven faciliteert om druk te zetten als de Amerikaanse bedrijven de uitspraak willen ondermijnen. De taal van het geld begrijpen deze bedrijven het best.

  Like

 4. Wel eens over nagedacht wie het meeste profijt heef van die wet?
  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.