De Gucht vindt religieuze gevoelens van moslims overgewaardeerd

muslim-women-swimming.n

De hedendaagse interpretatie en daaruit voortvloeiende praktijk van de Islam gaat veelal uit van de ongelijkheid van man en vrouw. Onze westerse beschaving gaat uit van de fundamentele gelijkheid van man en vrouw.’ Aldus de Belgische liberaal Karel De Gucht in zijn column voor Het Laatste Nieuws.

De Gucht trekt het breder: ‘Als dit zo verder gaat, mogen de westerse vrouwen straks in bikini het zwembad niet meer in omdat zij de religieuze gevoelens van de moslims kwetsen.’ Hij richt zijn kritiek niet zozeer op de islam of de moslims, maar op de ruimte die de islam en de moslims in de samenleving gegeven wordt door degenen die verantwoordelijk zijn voor grondrechten en pluriformiteit zoals de rechtsstaat die garandeert.

Hij herhaalt wat Frits Bolkestein ooit zei: ‘Ik aarzel niet om onze beschaving gestoeld op universele waarden en daarin centraal het gelijkheidsprincipe op dit punt superieur te noemen aan het samenlevingsbeeld van een interpretatie van de Islam die de gelijkheid van man en vrouw negeert.’ Dat is echter niet de hoofdzaak en is onnodig voor zijn betoog. Het maakt niets uit of de islam of de westerse beschaving superieur is. Moslims zullen hun beschaving superieur achten en niet-islamitische westerlingen de hunne. De perspectieven van beter te zijn dan de ander kunnen prima naast elkaar bestaan. Het hoeft niet beslist te worden.

Het probleem dat De Gucht aansnijdt gaat over wat anders, namelijk de identificatie en projectie van westere politici en burgers over de islam. Ze verliezen hierbij soms de grondrechten van alle burgers uit het oog. Dan komt er in een officiële sfeer geen wijn of bier op tafel, is het zwemmen in bikini in een openbaar zwembad geen vanzelfsprekendheid meer of eisen moslims dat hun echtgenotes in ziekenhuizen apart behandeld worden. Daar gaat het fout. De islam is welkom in Nederland of België, maar heeft geen enkel recht om voor de eigen achterban een bijzondere positie te claimen. Of dat nou ten koste gaat van niet-moslims of niet.

muslim-woman-swimming

Foto 1: Vrouw in bikini en een vrouw met een hand voor de ogen.

Foto 2: Gesluierde vrouw en man met baard in het water.

4 gedachten over “De Gucht vindt religieuze gevoelens van moslims overgewaardeerd

 1. Onze westerse beschaving is superieur aan alle beschavingen die ooit hebben bestaan. Dat is inclusief onze beschaving zoals die bestond voor we westers werden en onze principes zoals vrijheid en gelijkheid serieus gingen nemen. Voor die tijd waren het slechts woorden en woorden doen er niet toe. We noemden ons land vrij en we hadden slavernij en koloniën en onderdrukten iedereen die niet WASP was met vanzelfsprekendheid.

  Like

 2. @ Raymond Horstman

  Je schrijven is toch wel sarcastisch bedoeld hoop ik.
  Roberto

  Like

 3. Ik heb geen idee welke beschaving superieur is. Wel staat bij mij vast dat een gast zich aan de huisregels houdt, zelfs als hij een kamerhuurder wordt. Maar het probleem is algemeen. Waarom zouden wij andere landen achter hun vodden zitten om onze waarden over te nemen en zouden hun onderdanen dat dan niet bij ons mogen doen. Daar gaat het fout. Overigens, “onze beschaving, gestoeld op universele waarden” maakt de fout dat die universeel zouden zijn. Dat zijn ze niet, zoals meermaals blijkt.

  Like

 4. @Blutch1
  Ik beschouw het debat over de superioriteit van beschaving als een non-discussie. Ik begrijp niet wat het oplevert.

  Het is een misverstand om te denken dat de zogenaamde universele waarden westers zouden zijn. Dat zijn ze niet. Het zijn universele waarden die voor burgers in alle landen ter wereld gelden. Dat autoritaire leiders van verre landen zeggen dat de universele waarden niet voor hun eigen land gelden doen ze niet uit bekommernis over hun eigen burgers, maar om zelfbehoud van hun machtspositie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.