Mislukte aankoop Rembrandts roept vragen op over daadkracht kabinet

Net als Rudi Wester in Nieuwsuur is kunsthandelaar Willem Baars voor Van Liempt Live (RTL Z) negatief over de opstelling van het Nederlandse kabinet inzake de aankoop van twee schilderijen van Rembrandt in Frankrijk.

De ‘oplossing’ is dat Nederland de twee Rembrandts van de familie Rothschild samen met Frankrijk koopt. Elk land betaalt 80 miljoen euro en de schilderijen worden afwisselend samen gepresenteerd. Baars en Wester constateren dat minister Jet Bussemaker zich heeft laten intimideren door de Fransen en te voorzichtig, te omslachtig en te weinig zelfbewust heeft geopereerd. Nederland had door moeten pakken en de Fransen die eerst helemaal ging belangstelling voor de twee Rembrandts hadden voor voldongen feiten moeten plaatsen.

Kritiek op de mislukte afhandeling van de twee Rembrandts door het Nederlandse kabinet gaat niet over het cultuurbeleid, de schilderijen van Rembrandt, directeur Wim Pijbes en het Rijksmuseum of over de relatie tussen Nederland en Frankrijk, maar over de slechte coördinatie en het gebrek aan durf en zelfvertrouwen van het kabinet. De mislukte aankoop baart zorgen omdat het een diepgaand gebrek aan daadkracht openbaart.

4 gedachten over “Mislukte aankoop Rembrandts roept vragen op over daadkracht kabinet

 1. Waarom zou hier sprake van een mislukking moeten zijn. Uiteindelijk diende de Franse regering wel toestemming te geven om de beide Rembrandts te kunnen exporteren. Nu is de koop geregeld. De Rotsschilds blij, ze hebben hun geld, Louvre en Rijksmuseum blij, ze kunnen de beide schilderijen tentoonstellen, kunstkenners blij, de Rembrandts blijven bij elkaar en zijn nu te bezichtigen. En beide regeringen blij. Alles naar tevredenheid opgelost.

  Like

 2. @Raymond
  Uit reconstructies blijkt dat het Louvre of de Franse regering eerst helemaal geen belangstelling hadden voor de Rembrandts. Die ontstond pas toen de Nederlanders die wel bleken te hebben. Dus vanuit een defensief gevoel bij de Fransen. Het is jammer dat dat uiteindelijk de deal bepaalde.

  Like

 3. Waarom kon een parlement dat onder het vorige kabinet fatale bezuinigingen op de cultuursector goedkeurde ineens in een vlaag van nationalistische hysterie 80 miljoen vrijmaken? Waarom kon de minister van Financiën een fiscale ruling maken voor rijken die 10 miljoen wilden bijdragen en daarmee 2 miljoen erfbelasting konden besparen, terwijl de ‘crowd’ is afgescheept met een ‘geefwetje’ dat een belastingvoordeel van maximaal 5000 Euro kan opleveren?
  http://www.egbertdommering.nl/?p=786

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.