Russische vliegtuigen bestoken in Syrië geen doelen van IS. Kan een confrontatie met de VS uitblijven?

Een confrontatie tussen de Russische Federatie en de VS in Syrië ligt op de loer. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn in bovenstaande video die het op internet heeft gezet Russische vliegtuigen te zien die op 30 september doelen van IS bestookten. Dat wordt weersproken door bloggers die door analyse van het terrein en verdere omstandigheden op de grond zeggen te hebben aangetoond dat de Russische vliegtuigen geen doelen van IS maar van de door de VS gesteunde rebellen hebben aangevallen. The New York Times zet de bewijzen op een rijtje. Ook Amerikaanse regeringsfunctionarissen zoals minister van Defensie Ashton Carter verklaren dat de Russen geen doelen van IS hebben aangevallen, maar van de ‘Vrije Rebellen’.

8 gedachten over “Russische vliegtuigen bestoken in Syrië geen doelen van IS. Kan een confrontatie met de VS uitblijven?

 1. Tsja, Russen die door de CIA getrainde rebellen bestoken is natuurlijk veel erger dan Turkije dat Koerden bombardeert. Trainees hebben intussen hun door de VS geschonken voertuigen en wapens overgedragen aan Al-Nusra. Ten eerste gaat de bewapening van rebellen door de CIA tegen elk verdrag in. Nu doen de Saoudiërs niets anders, die schijnen dan ook een betrouwbare bondgenoot te zijn. De geschiedenis laat zien dat het omver werpen van een tiran tegelijk met de vernietiging van het hele staatsbestel niet al te vrolijke gevolgen heeft en dat de bevolking daar in elk geval niets mee opschiet. Poetin zal het Westen wel dankbaar zijn dat zij hem de waarschijnlijk enige werkbare oplossing voor de toekomst laten hebben bedenken en uitvoeren.
  Overigens, sinds Colin Powell kunnen de uitspraken van Amerikaanse ministers ook met een korrel zout genomen worden.

  Like

 2. @blutch1
  Oorlog is een vieze zaak en iedereen bedriegt iedereen. Probleem is dat Syrië niet verder kan met Assad die zo meedogenloos op zijn eigen bevolking inhakt, maar ook niet zonder hem vanwege IS. Is het Syrische glas halfvol of halfleeg?

  De politieke onmacht en het tactisch onvermogen van Obama is immens, het geeft inderdaad Putin de gelegenheid om zich terug naar de onderhandelingstafel te bluffen. Totdat onvermijdelijk strategisch de bodem onder zijn opereren uitvalt. Tot die tijd is het afwachten, en turven van nieuwe slachtoffers. En vluchtelingen naar Europa.

  Like

 3. Probleem is dat Syrië niet verder kan met Assad die zo meedogenloos op zijn eigen bevolking inhakt,
  =================================
  Nu kan ik me niet herinneren dat Assad deze oorlog begonnen is, tenslotte is Assad de enige vertegenwoordiger van Syrie op het internationale speelveld , hoe men ook over die kerel denkt.
  Wij kunnen en mogen niet verder gaan ( als een staatshoofd ons niet bevalt )dan een boycot in te stellen,
  en verder geen bemoeienis te hebben met de strijd, dit is een interne aangelegenheid.
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Het gaat erom van welk evenwicht je uit wenst te gaan. Om de vraag wie nou precies wat verstoort of begint. Anders gezegd, als een groepering onrecht wil herstellen is die groepering dan verantwoordelijk voor de gevolgen van een opstand of is de macht verantwoordelijk die dat onrecht in stand houdt?

  De geschiedenis geeft antwoorden. De Franse revolutie van 1789 tegen het Ancien Régime, de Russische revolutie van 1917 tegen de Romanov-dynastie, de Maidan-opstand van 2014 tegen een crypto-Russische Oekraïense president als zetbaas of de Syrische oorlog die in 2011 begon.

  Je hebt gelijk dat landen zich niet moeten mengen in de interne aangelegendheden van andere landen. Maar er zijn door de internationale wereldgemeenschap geaccepteerde uitzonderingen om dat wel te doen, zoals een humanitaire noodsituatie. En dat is in Syrië duidelijk aan de orde. Het regime Assad heeft het meeste bloed aan de handen.

  Alleen is het de vraag of de Russische en Westerse interventies in Syrië tot gevolg hebben dat de humanitaire situatie verbetert en of ze zijn bedoeld om de oorlog te beëindigen of juist in stand te houden. Eerder lijkt het laatste het geval.

  Like

 5. Het gaat erom van welk evenwicht je uit wenst te gaan
  =============================
  George,
  Juist door onze bemoeienis is de zaak uit balans geraakt, dat de RF partij kiest voor Assad heeft natuurlijk ook te maken met de betrekkingen tussen beide landen, en wat voor de een een terrorist is, is voor een ander een vrijheidsstrijder, en wij maken niet uit wie wat is, dus dat de RF partij kiest voor Assad dat had men allang kunnen zien aankomen.
  De IS is een door het westen gecreerd monster, wat nog voor veel ellende kan zorgen, ook hier in het westen.
  En dat monster is ontstaan, omdat wij voor anderen willen bepalen wie hun staatshoofd moet zijn.
  ——————————-

  of ze zijn bedoeld om de oorlog te beëindigen of juist in stand te houden. Eerder lijkt het laatste het geval.
  ==================================
  Of om de oorlog te beëindigen en Assad een uitweg te bieden.
  Roberto

  Like

 6. @Roberto
  We verschillen van mening over de Russische intenties in Syrië. Zoals zo vaak is Putin een tactisch genie, maar een strategische ramp. Hoe dacht je dat Saoedi-Arabië reageert met het opendraaien van de oliekraan als de Russen ‘hun’ rebellen in Syrië bombarderen? Putin brengt een volledige islamistische opstand in de Zuid-Kaukasus door deze interventie dichterbij. Alle partijen zijn het erover eens dat Assad niet gehandhaafd kan blijven. Vraag is alleen wanneer precies zijn regime het veld moet ruimen.

  Like

 7. De VS heeft wel precisie-guided weapons, die raken inderdaad waarop ze schieten. Helaas is het doel niet altijd even duidelijk zoals het AzG ziekenhuis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.