Petitie Amnesty vraagt vrijlating Iraanse kunstenares Atena Farghadani

ai

Soms klinken hier reacties die de kritiek op autoritaire regimes zoals China, de Russische Federatie, Noord-Korea of Iran beantwoorden met de opmerking dat het in Nederland even erg is. Zoals bovenstaand voorbeeld duidelijk maakt is dat onzin. In Iran wordt een kunstenares in de gevangenis gegooid omdat ze met haar kunst kritiek levert op de overheid. Daar is geen plaats voor Lucky TV die Nederlandse politici straffeloos beschimpt en belachelijk maakt. Atena Farghadani is overgeleverd aan de willekeur van een autoritair regime dat haar burgers geen recht op recht biedt. Amnesty International is een petitie begonnen die voor haar vrijlating pleit. Tegelijk geeft wat Atena Farghadani overkomt aan wat de kracht van kunst is. Kunst kan aan de orde stellen, kunst kan kritiseren, kunst kan tot nadenken stemmen, kunst kan aanklagen. Tekenen kan hier.

Foto: Schermafbeelding van petitie ‘Iraanse kunstenares in de gevangenis’ van Amnesty International.

Advertentie

7 gedachten over “Petitie Amnesty vraagt vrijlating Iraanse kunstenares Atena Farghadani

 1. Atena Farghadani is overgeleverd aan de willekeur van een autoritair regime dat haar burgers geen recht op recht biedt.
  ================================
  George,
  Bij hoeveel overtredingen van een overheid gaat men spreken van een autoritair regime?
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Goede vraag. Welk land een autoritair regime heeft of een democratisch rechtsstaat is is afhankelijk van de definitie ervan. Een neutrale benadering geven rapporten van supranationale organisaties die landen op bepaalde criteria vergelijken. Ik houd ze bij mijn beoordeling in mijn achterhoofd.

  Zoals het World Justice Report dat de stand van de rechtsstaat meet met de World Justice Project (WJP) Rule of Law Index:
  http://worldjusticeproject.org/rule-of-law-index

  Of de World Press Freedom Index van Reporters Without Borders dat de persvrijheid meet:
  http://index.rsf.org/#!/

  Of de Good Country Index dat het algemeen welzijn van een land meet dat transparantie, persvrijheid en rechtsstaat samenbundelt:
  http://www.goodcountry.org/overall

  Waar leg je dan uitgaande van de burgerrechten, het welzijn en het functioneren van democratische instituties de grens tussen een democratische rechtsstaat en een autoritair regime? Dat is persoonlijk. Benoem je alleen de gitzwarte landen als dictatuur of een stapje minder ernstig als autoritair? En waar leg je de grens bij de landen waarin ernstig de burgerrechten worden geschonden?

  Als autoritaire regimes zou ik de volgende willen noemen: Afghanistan, Pakistan, Libië, Kameroen, Zimbabwe, Cambodja, Eritrea, Noord-Korea, Turkmenistan, Syrië, China, Vietnam, Irak, Iran, Azerbeidzjan, Angola, Indonesië, Benin, Jemen, Venezuela, Filippijnen, Algerije, Qatar, Mongolië, Rwanda, Soedan, Laos, Nigeria, Congo, Somalië, Djibouti, Cuba, Equatoriaal Guinea, Saoedie-Arabië, Oekraïne, Russische Federatie, Dominicaanse Republiek, Togo, Madagascar, Oman, Honduras, Koeweit, Oezbekistan, Bahrein, Kazachstan, Egypte, Wit-Rusland, Swaziland, Singapore, Gambia, Bangladesh, Senegal, Bolivia. Ik vermoed niet dat de lijst al compleet is. Voor het idee.

  Like

 3. En waar leg je de grens bij de landen waarin ernstig de burgerrechten worden geschonden?
  ===========================
  Mag een beetje schenden van burgerrechten wel?

  Roberto

  Like

 4. Wel George, in dat geval kan je de meeste landen wel bij dat lijstje zetten.
  Kijk, op papier is alles hier wel redelijk geregeld, maar in de praktijk worden ook onze rechten geschonden.
  Het zijn ook meestal de uitvoerders van de wet die de regels vertrappen , en probeer dan je recht maar eens te halen en. te krijgen.
  Roberto

  Like

 5. @Robert
  Kijk als je niet wil onderscheiden en wil vergelijken en alles al één pot nat beschouwt, dan kom je tot de conclusie dat de burgerrechten in Noord-Korea en in Noorwegen geschonden worden. Daarmee wordt echter niets meer verklaard.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.