Gevraagd: overheidsbijdrage van € 30 miljoen in museumkaart. Cultuurparticipatie!

sTJEYmbAlNTrWPzj.png

Een volwassenticket voor het Stedelijk Museum kost € 15, voor het Rijksmuseum € 17,50, voor Boijmans € 17,50, voor het Van Gogh Museum € 17, voor het Nederlands Openluchtmuseum  € 16, voor het Anne Frank Huis € 9 en voor het Haags Gemeentemuseum € 13,50. Vooral incidentele bezoekers als toeristen of minder trouwe museumbezoekers betalen de volle prijs. Met een museumkaart (€ 54,95 exclusief eenmalige € 4,95 inschrijvingskosten per jaar), een Rembrandtpas (€ 65 per jaar) of lokale passen is gratis toegang mogelijk, hoewel musea voor bijzondere tentoonstellingen steeds vaker een kleine toeslag van € 2,50 of € 5 vragen.

De Zweedse regering Löfven (sociaal-democraten en Milieupartij) heeft volgens The Local een plan de toegang tot de rijksmusea gratis te maken. Zoals het Moderna Museet (toegang nu: € 12,85), het Nationalmuseum (nu: € 10,70), het Marinmuseum (nu: € 13,95) of het  Världskulturmuseet i Göteborg (nu: € 4,30 per jaar). The Local constateert dat de Zweedse musea ‘momenteel relatief prijzig’ zijn volgens Europese standaard. Uit de vergelijking blijkt dat Nederlandse musea tegen niet-gereduceerd tarief nog iets prijziger zijn dan de Zweedse musea. Cultuurminister Alice Bah Kuhnke (Milieupartij) zegt: ‘We moeten de boel opengooien en onze gezamenlijke schatten laten zien om andere groepen te bereiken dan degenen die meestal naar musea gaan.’

Ter compensatie van de weggevallen inkomsten heeft Bah Kuhnke aangeven dat ze € 8,6 miljoen beschikbaar stelt aan de rijksmusea. Dat bedrag kan opgehoogd worden als dit zoals wordt vermoed te weinig is. Kan het Nederlandse kabinet hier iets van leren? Dat ligt eraan of het serieus werk wil maken van cultuurparticipatie en mensen naar het museum wil trekken die er doorgaans niet komen. Ook een museumkaart is met € 54,95 (jongeren t/m 18 jaar: €27,50) voor bepaalde sociale groepen te duur. De brede Nederlandse museumsector is minder gecentraliseerd dan de Zweedse en meer afhankelijk van lokale overheden. De museumkaart heeft een omzet van zo’n € 50 miljoen. Met een relatief kleine jaarlijkse bijdrage van € 30 miljoen kan het kabinet ervoor zorgen dat de museumkaart met zo’n € 25 per jaar betaalbaar blijft voor allen. Wat pleit hier tegen?

Foto: J.W.M. Turner, The Fifth Plague of Egypt, bruikleen van het Indianapolis Museum of Art te zien t/m 3 januari 2016 op de tentoonstelling ‘Gevaar & Schoonheid – Turner en de traditie van het sublieme’ in Rijksmuseum Twenthe.

3 gedachten over “Gevraagd: overheidsbijdrage van € 30 miljoen in museumkaart. Cultuurparticipatie!

 1. OTTERLO – Zo’n 75 politici en vertegenwoordigers uit de toerisme- en recreatiesector komen donderdag 24 september naar het Kröller Müller Museum in Otterlo. De bijeenkomst is een initiatief van Gastvrij Nederland, de nationale raad voor toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd. De commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, Clemens Cornielje, verricht de opening. Hoofdspreker is Bernard Wientjes, oud-voorzitter van VNO/NCW. De deelnemers kunnen daarnaast een kijkje nemen bij van Van Gogh tentoonstelling.
  http://www.gelderlander.nl/gemeenten/gastvrij-nederland-bezoekt-kröller-müller-museum-otterlo-1.5245060

  Like

 2. MJK is zeer discriminerend voor buitenlanders. Nederlandse museums zijn de duurste ter wereld.

  Like

 3. @Blewbird
  Ik heb de toegangsprijzen wereldwijd niet vergeleken. Daartoe zou ik de Duitse standaardgids van De Gruyter moeten kopen voor € 609. Op de site van de ICOM kan ik geen vergelijkingen vinden.
  http://www.degruyter.com/view/product/448539?rskey=GnMMvp&result=3

  Uit journalistieke vergelijkingen blijkt wel dat Nederlandse musea wellicht niet de allerhoogste toegangsprijzen hebben, Canada, de VS en Zwitserland lijken duurder, maar wel in de top zitten, zie bijvoorbeeld:

  ‘AMSTERDAM, Holland – No question. The Museum Buehrle in Zurich, Switzerland is probably the most expensive museum ticket in the world right now at $29 a pop for adults. Perhaps one or two Canadian museums could be close contenders. And sure, the Museum of Modern Art in New York City entrance fee is $25, but Manhattan museum-goers may pay less since the price is suggested, yet not required. However, the newly-reopened Rijksmuseum in Amsterdam is also a pretty pricey day trip to see masterpieces by such brilliant artists as Rembrandt, Vermeer, Van Gogh and Mondrian. ( Museum ticket: $19.50)’
  http://www.babble.com/travel/one-of-the-most-expensive-museum-tickets-in-the-world-is/

  En de wat gedateerde vergelijking uit 2011 van de 15 duurste musea, met drie Nederlandse musea: Hermitage, Van Gogh en Rijksmuseum.
  http://www.priceoftravel.com/1511/the-15-most-expensive-museums-in-the-world/

  Je hebt dus gedeeltelijk gelijk dat de Nederlandse musea de duurste ter wereld zijn. Niet de absolute top, maar net daaronder. Het komt op mij merkwaardig over dat daar in de Nederlandse politiek nooit een inhoudelijk debat over is gevoerd. Zoals je zegt, voor toeristen is de museumkaart discriminerend.

  De 75 politici en vertegenwoordigers uit de toerisme- en recreatiesector die op donderdag 24 september naar het Kröller Müller Museum in Otterlo komen (zie eerste reactie hierboven) moeten het tussen de bitterballen door maar eens over de toegangsprijs van de Nederlandse musea hebben. En een balletje opgooien hoe de prijselasticiteit van de Nederlandse museumtickets exact is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.