George Knight

Debat tussen links en rechts

Petitie: geen regering met partijpolitici, maar met burgers. Kan dat?

with 7 comments

pet

Initiator van petities.nl Reinder Rustema gooit de knuppel in het hoenderhok. Hij pleit voor een regering van burgers. Geen premier Mark Rutte meer die proestend problemen weglacht. Of de wegduikende minister Ronald Plasterk die als geen ander achter de feiten weet aan te lopen. Rustema wil de politieke partijen niet afschaffen. Partijen blijven het in de Eerste en Tweede Kamer voor het zeggen houden. Hoe de burgerregering dan aansluit bij het parlement en er steun krijgt is het raadsel van deze petitie. Hoe kan een burgerregering functioneren zonder parlementaire meerderheid? Het is even onwerkbaar als deze petitie, maar kunnen de bestaande landelijke politieke partijen dan niet beter gewoon definitief afgeschaft worden? Een verademing, geen VVD, geen PvdA, geen PVV, geen D66, geen christelijke partijen. Een burgerregering is zo gek nog niet.

rr

Foto 1: Schermafbeelding van petitie Burgerregering.

Foto 2: Schermafbeelding van homepage Democratic Challenge met Reinder Rustema. Met aankondiging van Democratic Challenge Festival op 5 oktober in Amersfoort.

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dan zijn we gelijk van al die D66 rechters etc. af. Wat een verademing.

  Wil Verschuur

  14 september 2015 at 19:19

 2. @Wil
  De petitie van Reinder Rustema heeft het niet over de rechterlijke macht.

  George Knight

  14 september 2015 at 19:53

 3. Hem staat blijkbaar een soort technocratie voor ogen. Op zich ben ik ook wel voorstander van een regering van niet-partijgebonden deskundigen, maar die zouden dan nog slechts uitvoerders zijn van het beleid (en niet langer degenen die het beleid uitstippelen). Dus bottom-up ipv top-down – maar van dat soort overwegingen over machtsfactoren e.d. is hier niets terug te vinden. En hoe moet worden bepaald welke kandidaten zullen worden uitverkoren staat er ook al niet bij, maar volgens mij biedt zo’n methode legio mogelijkheden voor corruptie.

  Joke Mizée

  14 september 2015 at 20:54

 4. Rients Hofstra schreef een boek: ‘Revolutie wat als…?’ Zijn Twitteraccount is: @RientsHofstra

  Koos van Woudenberg

  14 september 2015 at 20:58

 5. @Joke
  Ik beschouw de petitie als een aankeiler voor de bijeenkomst in Amersfoort. Ik hoop dat ik dat goed zie. Daarom heb ik de twee met elkaar verbonden. Ik heb me er niet in verdiept wat Rustema precies voor ogen staat. Maar ik ben het met je eens dat het nog uitgewerkt moet worden. Of zo niet werkt. Ja, corruptie.

  @Koos
  Dank voor de tip.

  George Knight

  14 september 2015 at 23:03

 6. Grappig. Dit idee heb ik uitgebreid beschreven in 2 boeken Romke D’13 (2013) en Revolutie: Wat als…? (2015) Grappig omdat de bezwaren in beide boeken volledig zijn getackeld. Het hele staatssysteem moet veranderd (kabinet, TK, EK, provincies EN rechterlijke macht). Ik ga niet uit van zomaar wat burgers, maar van vakinhoudelijke deskundigen. Een persoon met ruime ervaring binnen diverse geledingen van het onderwijs komt op onderwijs, een toppers binnen de zorg op de plekken van Schipper en en Van Rijn enz.
  De Senaat bestaat uit een aantal rechtsdeskundigen (oa. staats-, civiel-, straf-, burger-, en fiscaalrecht) Dit nieuwe systeem is democratischer, eerlijker EN vak/deskundiger. Zie o.a. http://www.rientshofstra.nl

  Rients Hofstra

  14 september 2015 at 23:58

 7. Zonder een grote volksbeweging zal het altijd een schijn democratie zijn,

  Roberto

  Roberto la Verita

  15 september 2015 at 12:34


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: