Louis Andriessen kritisch op kunstbeleid: we worden geregeerd door rechtse ballen

Componist Louis Andriessen (76) nam geen blad voor de mond in een toespraakje voorafgaand aan het openingsconcert woensdagavond 9 september in TivoliVredenburg van de Gaudeamus Muziekweek. ‘Zoals u weet worden we al een tijd geregeerd door een stelletje rechtse ballen. Die crisis, dat is allemaal lariekoek. De banken hadden zélf even een crisis. Ze hadden 25 miljard nodig. Nou, dat hebben ze natuurlijk meteen gekregen van onze regerende yuppen.’ Kortom, banken lobbyen beter dan de kunsten. Banken zuigen het geld weg bij andere sectoren. De wetmatigheid van de politiek is dat groepen die geen overheidssteun nodig hebben dat toch krijgen, en andersom. Wordt Nederland geregeerd door een stelletje rechtse ballen? Het valt te bezien of dat voor alle bewindslieden geldt, maar dat ze niets met kunst hebben staat als een paal boven water. Typerend voor de kunstsector is dat de kritiek komt van iemand die aan het eind van zijn carrière staat.

Schermafbeelding-2015-09-10-om-14-1.45.51

Schermafbeelding-2015-09-10-om-15.16.11

Foto: Toespraak van Louis Andriessen, uitgesproken op 9 september 2015 in Utrecht.

2 gedachten over “Louis Andriessen kritisch op kunstbeleid: we worden geregeerd door rechtse ballen

 1. Ik geloof niet zo dat we worden geregeerd door een stelletje rechtse ballen. Ook niet dat we worden geregeerd door de politici die we zien, de werkelijke macht ligt bij het ambtenarenkorps. En de overheersende denkrichting binnen die club is volgens mij extreem links.

  Echt rechtse politici of ambtenaren zijn een uitgestorven soort in Nederland volgens mij. We hebben alleen nog gematigd linkse mensen die die extreemlinkse koers twijfelachtig vinden. Die krijgen dan door extreem links het etiket neo-liberaal (= niet links genoeg) opgeplakt. En we hebben die club van mensen die zeggen dat ze rechts zijn want van de VVD en liberaal en zo.

  Wanneer je de koers van de VVD echter niet beoordeeld op wat ze zeggen en beloven maar op wat ze DOEN dan kan de conclusie niet anders luiden dan dat dit ook een gematigd linkse partij is.

  Zelfs als ik het verkiezingsprogramma van de PVV op zijn merites beoordeel kom ik op centrum-democratisch uit. Niks echt rechts.

  Like

 2. @Marcel
  Ik denk dat Louis Andriessen het anders bedoelt. Zijn boventoon is de macht van de straat. Niet van de staat. Zo beredeneerd is de hele Haagse politiek één pot nat. In zijn toespraak komt hij tot die conclusie vanwege de bezuinigingen op de kunst. Die bovenmatig waren en op een botte manier werd doorgevoerd. Dat ziet Andriessen als rechts. Rechtse ballen blinken niet uit door hun gevoel voor kunst en hun compassie.

  Daarbij past nog een ander onderscheid, namelijk dat tussen de oude elites die wellicht nu rechts of conservatief genoemd worden maar altijd opgevoed waren met respect en vanzelfsprekende liefde voor kunst en kunstobjecten. En de nouveau riches, de parvenu’s, de patjepeeërs, de omhooggevallen lagere sociale klassen die het belang van kunst niet in de opvoeding ingebakken is en die sinds de onderwijsvernieuwingen van de jaren ’60 de macht in de maatschappij hebben overgenomen. Wellicht niet de echte macht die in bestuurskamers van multinationals en in Brussel wordt verdeeld, maar wel de culturele hegemonie die in de publieke opinie doorgaat voor macht.

  VVD’er Halbe Zijlstra is al zoon van een politierechercheur uit Friesland een voorbeeld van zo’n omhooggevallen sociale klimmer die in de kern liefde en respect voor kunst mist en dus vanwege zijn achtergrond lastig met kunst uit de voeten kan. In elk geval lastiger dan oudere generaties politici die dat wel van huis uit hadden meegekregen. En in voorkomende gevallen dat ze persoonlijk niets met kunst hadden, toch de welvoeglijkheid hadden om dat anderen te gunnen. Welnu die betamelijkheid mist de generatie Zijlstra.

  Het in 2010 door de VVD -overigens met goedkeuring van alle partijen- opleggen van de bovenmatige bezuinigingen van de kunsten moet dan ook niet zozeer opgevat worden als een strafexpeditie tegen de kunst en de kunstenaars van dat moment, maar als een complex psychologisch proces van een nieuwe generatie politici die hun gram ging halen -en hun definitieve overwinning claimde- op wat het zag als een oude elite die het wel even een lesje leerde. Inclusief de oude elite in hun eigen partij aan wie door het schofferen van de kunst duidelijk gemaakt werd dat de bakens voorgoed verzet waren in deze generatiewisseling. En hoe kon dat beter gesymboliseerd worden door dat symbool dat als niets anders eeuwenlang zo scherp het verschil tussen de sociale klassen had gesymboliseerd: kunst.

  Andriessen komt uit een familie van kunstenaars. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat bovenstaande overwegingen in zijn toespraak een rol speelden. Alleen is het niet politiek correct om dat zo te zeggen. Want dan laat je je immers zo kennen. Daarom komt hij uit bij een wel maatschappelijke geaccepteerde omschrijving voor het allerergste wat hij ziet: rechtse ballen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.