Stedelijk Museum als oefenstof voor McKinsey. De ultieme mislukking?

Stedelijk-Museum-Amsterdam-Business-Course-19487

Het is u wellicht ontgaan, maar het Stedelijk Museum staat voor een complex vraagstuk dat om een creatieve oplossing vraagt. Dus geen gewone oplossing voor een gewoon vraagstuk, nee, een creatieve oplossing voor een complex vraagstuk. Alsof een vraagstuk niet altijd complex en een oplossing niet altijd creatief is. In de voodoo-taal van de consultancy worden situaties tot problemen, en problemen tot complexe problemen  gemaakt om de urgentie van de consultant te benadrukken. Die de oplossing achteloos in de achterzak heeft zitten. In theorie. Juist omdat deze urgentie in werkelijkheid niet bestaat moet de noodzaak voor ingrijpen in taal gecreëerd worden. Vooral met adjectieven, dat scalpel van de moderne bedrijfsstrateeg dat feitelijk een bot mes is. De toelichting is een voorschot op een niet bestaand probleem dat in de toekomst voor veel geld verkocht kan worden. In een cyclus van overtolligheid en rondpompen van pseudo waarheden.

Van 7 t/m 9 oktober 2015 organiseert strategy consultancybureau McKinsey & Company een uitdagende Business Course voor topstudenten. Tijdens de business course zullen de deelnemers meedenken over de strategie van het Stedelijk Museum in Amsterdam.’ aldus de aankondiging. Het geeft te denken als een organisatie als het Stedelijk Museum onderwerp van een business course wordt. Het is een teken dat het er niet optimaal loopt. Op welk gemis in de directie van het Stedelijk wijst dit? Wat heeft het museum erbij te winnen behalve het verstevigen van de relatie met McKinsey? De strategie van het Stedelijk als oefenstof voor studenten. Arm Stedelijk Museum. Waarom kan het in eigen huis die strategie niet gewoon zelf ontwikkelen?

Foto: Aankondiging van Business Course ‘Studenten denken mee over strategie Stedelijk Museum’.

Advertentie

2 gedachten over “Stedelijk Museum als oefenstof voor McKinsey. De ultieme mislukking?

 1. Ontsla de Raad van Toezicht en de door hen aangestelde directrices.
  Ga terug naar de tijd van voor de privatisering.
  Liever een klein museum met belangstellende dan een groot met veel toeristen

  Like

 2. @rob
  Er zijn ook geprivatiseerde musea zoals Boijmans waar de directie wel het laatste woord heeft. Dus privatisering hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Hat gaat om de manier waarop. Ik ben het met je eens, en ook met Christiaan Braun, dat bij het Stedelijk nu de verkeerde mensen aan de touwtjes trekken. Met de schijn van belangenverstrengeling tegen door de te korte afstand tot de kunsthandel. Die miljonairs en miljardairs in de Raad van Toezicht komen op mij wereldvreemd over. Daar in de Republiek Amsterdam waar het ooit bruiste en kolkte.

  Wat bij het Stedelijk gebeurt is exact wat theatermaker Dries Verhoeven in een kritisch stuk over de Nederlandse cultuursector verwoordt: ‘de ziekte van het vriendelijk comfort’.
  http://www.nieuws030.nl/columns/lieve-adviescommissie-tegen-de-ziekte-van-het-vriendelijk-comfort/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.