Kosovaren vluchten naar West-Europa. Over de open grenzen

Vluchtelingen, migranten, gelukzoekers, volksverhuizers, terroristen, asielzoekers, expats, buitenlanders, de termen lopen door elkaar heen. Valt nog uit te maken wie wat is? Het is niet te volgen. Alleen het gebruik al van de term ‘vluchteling’ of ‘migrant’  leidt tot verhitte discussies en fikse verdachtmakingen voordat de eigenlijke discussie kan beginnen. De middenweg tussen de naïviteit van de vluchtelingenknuffelaars en het egoïsme van degenen die zeggen hun gezond verstand te gebruiken is groot. Op de middenweg moeten de knuffelaars wat van hun emotie inleveren en de ‘gezond verstanders’ van hun ratio. Intussen vergroten Iran en Rusland hun militaire steun aan het regime van Assad en wordt de chaos nog groter. Europa, de VS en landen als Australië en Canada moeten zowel IS als Assad uit Syrië verdrijven. Anders blijft de toestroom richting Europa in stand. Van vluchtelingen en van degenen die gebruik maken van de openstaande grenzen om de EU binnen te komen. De bewaking van de buitengrenzen van de EU, het lijkt werkelijk nergens op. Zucht. 

Advertentie

10 gedachten over “Kosovaren vluchten naar West-Europa. Over de open grenzen

 1. Intussen vergroten Iran en Rusland hun militaire steun aan het regime van Assad en wordt de chaos nog groter.
  =========================
  Wat had je anders verwacht George, dat het westen hun invloed ongebreideld kunnen blijven uitbreiden?
  Is deze handels wijze van vooral het westen niet de oorzaak van de ellende die NU op de wereld heerst?
  Roberto

  Like

 2. @Roberto
  Absoluut, de Midden-Oosten politiek van George W Bush is rampzalig geweest voor de regio, de wereldvrede en nu ook voor Europa. Maar jammer is dat de Russen geen haar beter zijn. Wie begonnen is lijkt me niet zo belangrijk. De Sovjets hebben door hun oorlog in Afghanistan veel overhoop gehaald dat achteraf in dat land niet meer gelijmd kon worden. En dat herhalen de Russen in de Kaukasus waar traditionele verbanden worden verpulverd met een tegenreactie die voor de toekomst ingebakken is. De Amerikanen deden hetzelfde in Irak. Allemaal heel dom van die zogenaamde grootmachten.

  Like

 3. Wie begonnen is lijkt me niet zo belangrijk
  ====================================

  Misschien is dat zo, maar het gezegde is ” op actie volgt reactie ” daaruit kan je ook halen Wie er begonnen is.
  En als je wat details van de geschiedenis weet kom je vanzelf tot de juiste conclusie.
  Roberto

  Like

 4. @Roberto
  Laat ik het anders zeggen: hoever moeten we teruggaan? Naar 2001, naar 1991, naar 1667 of naar de Batavieren? Terugkijken en leren van het verleden is goed, maar welk ijkpunt neem je. En omdat dat dan weer snel een debat op zichzelf wordt verstoutte ik me de opmerking dat wie begonnen is niet zo belangrijk is.

  Zoals je terecht opmerkt is de geschiedenis wel zeker van belang. Maar ik wilde zeggen: zoek de oplossing in het heden en verschuil je niet achter die geschiedenis. Want dat laatste gebeurt ook om oplossingen te blokkeren. Vooral in het Midden-Oosten dat zo’n rijke en lange geschiedenis kent.

  Like

 5. Terugkijken en leren van het verleden is goed, maar welk ijkpunt neem je.
  ==============================================
  Wel George, 1 ding weet ik wel , en dat is dat de mensheid niets geleerd heeft van het verleden,
  en dat ze het (na)denken vaak aan anderen overlaten, en mijn ijkpunten zijn meestal WO I en WO 2,
  omdat dit de punten zijn waarin de belangrijkste veranderingen zijn gekomen.
  en ook omdat na die oorlogen de basis is gelegd aan de huidige crisissen.
  Roberto

  Like

 6. @Robert
  Ok, maar laat de Serviërs het niet horen die als referentie voor hun handelen in de praktische politiek teruggrijpen naar de Slag op het Merelveld van 1389. Of de Vlamingen met hun Guldensporenslag uit 1302. Zo weeft de geschiedenis in elk land draden die ver teruglopen.

  Like

 7. Het regime van Assad verwijderen helpt aansich niet veel. Kijk naar Lybie of kijk naar Irak. Er is meer nodig; In de eerste plaats een regime die de orde weet te handhaven, die de milities ontwapend en die het openbaar leven weer op gang brengt. Pas dan kun je beginnen met de wederopbouw en dan pas zullen veel vluchtelingen een keer overwegen om terug te keren. Alleen maar onwelgevallige regimes ten val brengen lost niets op.

  Like

 8. @Raymond
  Gelijk heb je, makkelijk is het niet. Eerder schreef ik:
  ‘Hoe moet die politiek er dan uitzien? De analyse is simpel, maar de uitvoering gecompliceerd. Breng rust in Syrië, verdrijf en versla zowel IS als het bewind van Assad en vestig met de gerespecteerde politici zonder bloed aan hun handen zoals Faruq al- Sharaa een regering die alle facties vertegenwoordigt. Syrië-kenner Marcel Kurpershoek heeft dat uitgewerkt in een opinieartikel. Maar geven Iran en de Russische Federatie hun posities en steun aan Assad op en staat Turkije autonomie van de Koerden vlak over de eigen grenzen toe?

  Sommige realpolitiker brengen het onderscheid aan dat eerst IS verslagen moet worden en we daarna wel zien om Assad aan te pakken. Tja, van dat laatste zal het dan niet meer komen. Hoe pak je in hemelsnaam communicerende vaten aan door een vat lek te stoten? Kortom, over de aanpak van het grote kwaad (Assad) en het gemene kwaad (IS) is niet eens een begin van overeenstemming.

  Like

 9. Alleen maar onwelgevallige regimes ten val brengen lost niets op.
  =========================
  Het tegendeel is eerder waar, het heeft de onveiligheid in de wereld alleen maar vergroot.
  Maar zolang je alleen maar geld moet hebben om de macht te kunnen vertegenwoordigen in een land wat graag als de politieagent van de wereld zit, en verstand niet noodzakelijk is, zal men dit soort blunders altijd houden.
  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.