Hof oordeelt dat Verschuur beledigde in informele sfeer. Tegen het OM in

De argumenten van advocaat-generaal P. van Zeben namens het Openbaar Ministerie heeft het gerechtshof Den Haag niet gevolgd. Een advocaat-generaal bij een gerechtshof is vergelijkbaar met een Officier van Justitie bij een rechtbank. Het OM pleitte ervoor dat de fractievoorzitter van Beter Alphen Wil Verschuur werd vrijgesproken van belediging van het Boskoopse collega-raadslid Pauline Heijkoop die in november 2014 uit de fractie van D66 werd gezet en nu een eenmansfractie vormt. Advocaat-generaal Van Zeben vindt dat raadsleden politiek onschendbaar zijn tijdens politieke vergaderingen. Maar in een uitspraak oordeelde het hof dat Verschuur geen immuniteit geniet en veroordeelde haar voor ‘eenvoudige belediging’ tot een boete van 150 euro met een strafblad van 5 jaar. In november 2014 veroordeelde de rechtbank Den Haag Verschuur tot dezelfde boete waartegen ze in beroep ging. Ook toen werd zij vrijgesproken van bedreiging. Mogelijk gaan Wil Verschuur en/of OM in cassatie. Het is te hopen, want dit gaat om een principiële kwestie.

De zaak draait om de context waarin de belediging gedaan werd. Gebeurde dat in een politieke of informele sfeer? Verschuur wordt ten laste gelegd dat zij ‘op of omstreeks 16 juli 2014 te Alphen aan den Rijn opzettelijk beledigend [slachtoffer], in diens/dier tegenwoordigheid mondeling heeft toegevoegd de woorden “vuile leugenaar en/of klerewijf en/of tyfuswijf”, althans woorden van gelijke beledigende aard en/of strekking.’ Het hof meent uit de getuigenverklaringen op te kunnen maken dat ‘het overleg van 16 juli 2014 een informeel karakter had’ en dat daarom ‘betreffende vergadering niet aan te merken [valt] als een vergadering van een bestuurscommissie’. Met de gevolgtrekking van de raadsheren L.A.J.M. van Dijk, M.C.R. Derkx en G.J.W. van Oven dat Verschuur tijdens betreffend overleg geen immuniteit had.

Houdt die afweging in cassatie stand? Het ging wel om een besloten vergadering op het stadskantoor met als onderwerp de werkwijze van een commissie, met raadsleden waarbij Heijkoop optrad als voorzitter van de werkgeverscommissie. Is dat echt geen vergadering van een bestuurscommissie volgens artikel 83, lid 1 van de Gemeentewet? Zie hier verdere overwegingen. Volgens sommigen speelt op de achtergrond ook de D66-achtige gezindheid van de rechterlijke macht en het netwerk van Heijkoop dat haar zou beschermen. Zij was van september 2010 tot februari 2015 ambtelijk secretaris van de Tweede Kamerfractie van D66.

Ter aanvulling: Marije van der Laan was in juli 2014 de Officier van Justitie van het Haagse parket die de aangifte van Heijkoop opnam. Zij is kaderlid en fractiemedewerker van D66 in Leidschendam-Voorburg.

4 gedachten over “Hof oordeelt dat Verschuur beledigde in informele sfeer. Tegen het OM in

 1. Ik hen alleen, ” leugenachtig rotwijf ” gezegd. Leugenachtig is een gewoon woord , dan gaat het om het woord “rotwijf” . Dan kunnen ze bijna heel Nederland wel straffen, iedereen zegt wel eens zoiets.

  Like

 2. Krijg hieruit de sterke indruk, dat “Barbertje moet hangen” (net als Geert Wilders)
  Wij weten al lang, dat praktisch alle hoofden van dienst (in de publieke- en semi non-profit sectoren) onder druk en/of uit puur eigenbelang als een “Harlekijn” aan de Haagse politici hangen. Onze wettelijke “Trias Politica” is dagelijks bewezen “verdwenen”! Wie durft onze Rechtstaat nog “onafhankelijkheid” te noemen?
  Deze zaak lijkt meer op toepassen en waarderen van een fossiele (en verboden!) “Lettre de Cachet” door een “vriendin van een D66 Rechter”, die betrokkene ook nog voor haar in het “beklaagdebankje” mag plaatsen en veroordelen!
  Een zoveelste bewijs hoe er in dit land met “Recht en Onrecht” wordt omgesprongen!
  “Recht” volgens Den Haag en (dus!) Justitie alleen voor (ondemocratisch ingevoerde en gesubsidieerde) buitenlanders. Onrecht is de dictatoriale manier waarop de Nederlandse burger door hun (op verkiezingsbeloften gekozen!) “Volksvertegenwoordigers” voor hun ( steeds meer bewezen!) suïcidale beleid laten opdraaien!
  Wat deze z.g. Rechtszaak betreft lijkt mij de juridische positie van zowel het Raadslid Verschuur als collega Heijkoop absoluut gelijkwaardig!
  De onrechtmatige behandeling van Raadslid Wil Verschuur is puur door (hier dus verboden) persoonlijk ingegeven subjectiveringen van een D66 Rechter uitgevoerd! (“vriendjespolitiek”!)
  Het verzoek van gedaagde (die van deze relatie op de hoogte was) om deze Rechter te “wraken” werd hoogmoedig afgewezen! (Zie een zelfde schandelijke situatie voor Geert Wilders ten overstaan van NB drie D66 Rechters, die ook niet “gewraakt” mochten worden!
  Wil Verschuur is door deze schandelijke “rechtsgang” niet alleen gediscrimineerd (zij als Raadslid geen- en collega Heijkoop WEL immuniteit!)
  In afwachting van de aanvraag tot Cassatie heeft Verschuur al duizenden euro’s aan proceskosten betaald.
  Tot nu toe lijkt het er op, dat de Cassatie (wellicht doelbewust en opzettelijk … n.m.m. opnieuw een bewijs van ogenschijnlijk “Rechtelijke willekeur”) nog steeds op zich laat wachten!
  (Vergelijk de rechtsgang en vertraagde uitspraak t.a.v. het tweede politiek showproces versus Geert Wilders … ga er van uit dat iedereen weet waarover deze “gekleurde” aanklacht gaat .. zal Raadslid Wil Verschuur nog “even als een brave onbelangrijke Nederlander, die door Den Haag en hun (verpolitiekt!) “Rechts systeem” is geschoffeerd, moeten afwachten en “haar hoge geldboete al betaald heeft en hierdoor nog steeds formeel een vijf jaar lang “strafblad” is opgeplakt!
  Het is een schande dat dit in onze z.g. “Rechtstaat” gebeurd .. en in toenemende mate wordt toegepast op praktisch alleen “autochtone Nederlanders”, terwijl echte criminelen, fraudeurs en profiteurs “met een belachelijke lichte taakstraf door dit soort (politiek getinte) Rechters wordt bevoordeeld!
  “Discriminatie” geldt voor (D66) Rechters alleen t.a.v. eigen volk!
  Zij demonstreren dit steeds openlijker met het geven van onredelijk en onbegrepen lage straffen voor (ook door D66!) ingevoerde criminelen!

  Like

 3. @Frank de Vries
  Het is lastig om aan de hand van een specifiek geval te komen tot een algemene uitspraak. We zijn het er denk ik over eens dat wat Wil Verschuur is overkomen anders had moeten lopen. Haar is onrecht aangedaan. Maar de conclusie om te beweren dat de rechtsstaat van Nederland zo goed als niet bestaat en een farce is deel ik niet. Ik durf onze rechtsstaat nog onafhankelijk te noemen.

  Alles is relatief, niets is perfect. In Nederland vergeten sommigen van ons die menen namens een meerderheid te spreken wel eens hoe slecht het in andere landen geregeld is. En ook: hoe moeilijk het is om het iedereen naar de zin te maken en een land goed op de rails te zetten. Ze vergeten hoeveel beter het in Nederland gesteld is met de rechtsstaat, de democratie, de mate van corruptie, de persvrijheid of welke indicator ook die in internationale onderzoeken wordt onderzocht. Daarin scoort Nederland altijd in de kopgroep. Met de Scandinavische landen en landen als Nieuw-Zeeland of Canada.

  Laten we daarom oppassen met kritiek. Ook ik stel hier regelmatig misstanden aan de kaak. Of wat ik interpreteer als een misstand. De zaak Wil Verschuur is daar een voorbeeld van. Maar zo’n zaak zegt vooral iets over zo’n zaak. Dat in zo’n zaak een bevriende rechter of een flodderig raadslid opereren wil nog lang niet zeggen dat in Nederland de rechtsstaat niet functioneert. Of feitelijk zelfs niet bestaand is. Als je dat over Nederland zegt, dan zeg je dat over 95% van de landen op de wereld. Dat lijkt me een onhoudbare stelling. Of de omschrijving van de rechtsstaat (‘rule of law’) moet volledig anders gedefinieerd worden.

  Zie ook:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/03/10/nederlandse-rechtsstaat-scoort-hoog-in-world-justice-project/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.