Interview van WijBlijvenHier! met Mehmet Refii Kileci over islam en kunst

6IN1Ktnt_AXqlAhLZhgYNFayyUSq21-Hnz1bpYZPm9M-560x560

Wij BlijvenHier! interviewt de Turks-Nederlandse islamoloog en kalligrafie- en Ebrukunstenaar Mehmet Refii Kileci over kunst en de islam. Kileci heeft in 2008 het Roumi Kunst Instituut in Rotterdam opgericht. ‘Een generatie die de rijkdom van haar eigen cultuur, beschaving en filosofie niet kent, ontsnapt niet aan een identiteitscrisis en complexen’ is een van zijn uitspraken die hem karakteriseert. Net als Taraq Ramadan of  Fethullah Gülen wil hij eerder de modernisering naar de islam brengen, dan de islam naar de modernisering.

Hieronder volgt een passage uit het interview waarin opvalt dat Mehmet Refii Kileci de stad op een wat hooghartige wijze afzet tegen het platteland. Hij grijpt terug naar de rijke culturele traditie van de islam die wordt aangevallen door radicale islamitische bewegingen waar de traditionele islam geen antwoord op heeft.

Vraag: In sommige islamitische landen, voornamelijk landen waarin IS en hun gelijken actief zijn, worden beelden en andere kunstwerken vernield. Hoe denkt u hier over?

Antwoord: Dit zijn onwetende jongeren. De vele problemen die de islamitische wereld kent hebben hieraan bijgedragen. We weten niet door wie ze worden geprovoceerd of wie ze ertoe stimuleert. Wij weten ook niet welke verborgen, kwade krachten er schuilen achter de schermen. Maar over het algemeen zijn dit wel onze jongeren, die onwetend en geradicaliseerd zijn. Hetgeen zij doen, zijn grote fouten. In de naam van de islam worden er moorden gepleegd, terwijl wij geloven dat kennis, kunst, cultuur en bepaalde normen universeel gedeelde waarden zijn. Kunst is een accumulatie van duizenden jaren aan cultuur en dient beschermd en benut te worden. De schade die zij berokkenen, is schade aan het gedeelde erfgoed van de mensen. Sommige radicale islamitische bewegingen interpreteren de islam verkeerd en maken bijgevolg grove fouten. Wat ze gemeen hebben, is dat ze geen ‘alim’ (geleerde) zijn, dus onwetend zijn en niet de tools hebben om islamitische bronnen te begrijpen in zijn geheel. Vaak zijn ze bedoeïen. Het is niet juist om te verwachten dat een bedoeïen uit de woestijn begrip en inzicht in kunst zal hebben. We kunnen stellen dat zij een nomadeninterpretatie van de islam willen hanteren, terwijl ze geen geleerden zijn. De nomaden hebben een beperkte leefwereld en kunnen bepaalde dingen niet vatten op kunstgebied. De islam is een geciviliseerde religie die in Mekka en Medina is geopenbaard. Medina betekent stad en ‘medeniyat’ (civilisatie) is daarvan afgeleid. Het betekent stedelijk. Islam heeft een stedenbeschaving aangezien het voortkwam uit de destijds één van de meest ontwikkelde steden, namelijk Mekka. Maar als deze geciviliseerde religie in handen komt van nomaden, die ook zijn bevlekt met bepaalde politieke ideologieën, met haat en onwetendheid, en ook vaak wrede dingen hebben meegemaakt, dan kunnen zulke verkeerde gedragingen ontstaan. Als je goed kijkt, zie je dat de meeste van zulke jongeren nauwelijks een juiste islamitische leefstijl en ethiek hebben. Het zijn mensen die niet voorbij de uiterlijkheden kunnen kijken en de liefdevolle, inhoudelijke boodschap kunnen begrijpen. Ook zijn ze beïnvloed door de decennialange politieke onderdrukkingen. Zo heeft de ene fout tot een andere fout geleid. Het Westen, en voornamelijk de politici, hebben dus ook fouten gemaakt die een rol hebben gespeeld in deze radicalisering. Deze jongeren waren vaak in hun land van herkomst ook als problematisch beschouwd. In combinatie met woede en haat domineerden de negatieve gevoelens de overige aspecten zoals controle, verstand en wil.

Zie hier voor het eerste deel van het interview van WijBlijvenHier! met Mehmet Refii Kileci

BY5x_ZYtvKHlJzxzdkGwPdD86XcNB6US817OGy6wNYM-560x560

Foto 1: De Turks-Nederlandse islamoloog en kunstenaar Mehmet Refii Kileci.

Foto 2: Ebru-kunst

4 gedachten over “Interview van WijBlijvenHier! met Mehmet Refii Kileci over islam en kunst

 1. Beste George,

  Mooi interview en mooi artikel van je! Ik had alleen een paar opmerkingen als je het niet erg vind. Ik heb het artikel nu meerdere keren gelezen, maar kon me niet vinden in twee van jouw punten.

  – Ik zie nergens staan dat hij zegt dat de traditionele islam geen antwoord heeft op de radicale bewegingen.
  – En ik vond het persoonlijk niet hooghartig wat hij over bedoeinen zij. Hij had het niet over het platteland an sich, maar over nomaden die vanuit hun beperkte leefwereld, sommige kunstzinnige dingen niet begrijpen.

  Like

 2. @Abdullah
  Ik lees in bovenstaand citaat dat begint met ‘Dit zijn onwetende jongens’ dat Mehmet Refii Kileci erkent dat de radicale islam teveel ruimte heeft gekregen die de traditionele islam niet heeft weten te voorkomen. De tegenstelling tussen traditie en radicalisme komt naar mijn idee het beste tot uiting in de volgende zin: ‘In de naam van de islam worden er moorden gepleegd, terwijl wij geloven dat kennis, kunst, cultuur en bepaalde normen universeel gedeelde waarden zijn.’ Anders gezegd, kennis, kunst, cultuur en bepaalde normen hebben het moorden niet de pas af kunnen snijden. In elk geval niet voor het hier en nu.

  De nomaden hebben een beperkte leefwereld en kunnen bepaalde dingen niet vatten op kunstgebied’ is in mijn ogen nogal een harde uitspraak. Ik begrijp dat Kileci de kunst en cultuur vooropzet en juich dat toe, maar het buitensluiten van degenen die dat niet volgen zie ik als de schaduwzijde van zijn uitspraak.

  Like

 3. Kunnen kennis, kunst, cultuur en bepaalde normen ooit mensen met moorddadige plannen de pas afsnijden? Dat is in de dertiger jaren de bevolking in Duitsland en Italië ook niet gelukt. Landen waar aan kennis, kunst, cultuur en normen zeker geen gebrek was. Maar toch, het zijn de enige instrumenten die de kans op escalatie tot een minimum beperken.

  “Net als Taraq Ramadan of Fethullah Gülen wil hij eerder de modernisering naar de islam brengen, dan de islam naar de modernisering”, merkt je op. Mooie uitspraak, die je inderdaad in in ander blog ook al gebruikte. Het lijkt van alles te suggereren, maar eerlijk gezegd zie ik op zijn best een piepklein verschil.

  Ben het niet geheel oneens met de uitspraak van Kileci over de tegenstelling tussen stad en platteland (in Nederland wordt trouwens grosso modo hetzelfde geredeneerd hoor, zeg ik vanuit mijn dorp in het oosten van het land), maar je hebt gelijk, de verschillen worden door Kileci wel erg elitair benaderd.

  Like

 4. @Muis
  Die opmerking over de moderniteit gaat over een groot verschil. Uiteindelijk een kwestie van segregatie. Ik probeer er ontwikkelingen mee te onderscheiden. Voor verder lezen onder meer het artikel ‘Three theological attempts to relate Islam to modernity’ van Landman en Van Bruinessen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.