Op weg naar een Nederlands kunstelftal. Met herman de vries op doel

8

Voor voetballiefhebbers is het slecht presteren van het Nederlandse elftal voor het EK 2016 in Frankrijk een bittere pil. Tot nu toe moest Oranje in groep A vier nederlagen slikken. Afgelopen dagen verloor het van zowel IJsland als Turkije. Er is nog een kansje dat Nederland de derde plaats in de groep haalt die nu ingenomen wordt door Turkije. Dan moet Oranje winnen van Kazachstan en Tsjechië, en moet Turkije of van Tsjechië of van IJsland verliezen. Dan wachten er vier tickets voor de acht ploegen die niet de beste nummers drie in hun poule werden. Omdat IJsland en Tsjechië al geplaatst zijn voor de eindronde staat er voor deze ploegen niet zoveel meer op het spel. Behalve de eer en het vasthouden van de flow. Kortom, speculaties genoeg.

Leedvermaak gaat samen met de slechte prestaties van Oranje. Neemt in de samenleving het professioneel voetbal niet een te dominante plaats in, trekt het te veel fondsen weg dat niet naar zinvolle bestemmingen, maar naar de slecht presterende voetbalmiljonairs gaat die doorgaans niet eens verstandig op hun eigen prestaties kunnen reflecteren, en is het professionele voetbal niet overgewaardeerd als maatschappelijk fenomeen dat kwaliteiten wordt toegemeten dat het niet heeft? Zoals binding en identiteitsvorming.

Er zijn landen en tijden waar kunst de betekenis kreeg die nu voor sport gereserveerd is. Met machthebbers die hun macht bevestigden aan het succes van schilders en beeldhouwers. Sport als de nieuwe kunst. Waarom zou deze ontwikkeling niet omgebogen kunnen worden, zodat kunst de nieuwe sport wordt? Om het niet bij deze constatering te laten, maar deze af te dwingen door het in te vullen hier een voorzet voor een -om te beginnen virtueel- Nederlands kunstelftal: Doel: herman de vries; Verdediging: Aernout Mik, Jeroen Bosch, Niels Post, Ab van Hanegem; Middenveld: Michel Huisman, Theo Jansen, Stijn Peeters; Aanval: Joost Conijn, Jans Muskee, Joep van Lieshout. Vaste reserves: John Körmeling, Peter Klashorst, Paul Blanca. Hoofdtrainer: Rob Scholte en veldtrainer: Jos van Houwelingen. Maak uw eigen elftal en dwing het belang van kunst af.

Foto: Bart van der Leck, Voetballers en scheidsrechter, 1913, particulier bezit.

5 gedachten over “Op weg naar een Nederlands kunstelftal. Met herman de vries op doel

 1. Degenen die het een gemis vinden dat vrouwen niet vertegenwoordigd zijn in het virtuele kunstelftal hebben een punt. Maar zo werken de wetten van het voetbal: apartheid van sexe. Trouwens een extra nadeel van sport. Op een regionale sport als korfbal na, naar het schijnt.

  De uitnodiging staat: stel uw eigen vrouwenkunstelftal vast. Dat wordt Marlene Dumas in de spits en Anne Wenzel in het centrum? Of worden ze gekaapt door respectievelijk Zuid-Afrika en Duitsland? Met voetbal weet je het maar nooit.

  Like

 2. Mijn elftal zou er zo uit zien:

  Jonas Staal (doelman)

  Niels Post (rechtsback) – Bas de Wit – Rob Birza – Theo Jansen (linksback)

  David Bade (verdedigende middenvelder) – Gregor Wintgens (dynamische middenvelder)

  Joep van Lieshout (rechtsbuiten) – Vincent van Gerven Oei (nummer 10) – Eric van Lieshout (linksbuiten)

  Marc Bijl (spits)

  Reserves: Colin van der Sluijs, Mark Manders, Daan van Roosegaarde

  Coach: Jan Dibbets, assistenten: Rob Scholte en Anton Corbijn

  Veel jong straatkunst-talent en uitstapjes naar andere disciplines, dus ik verwacht een frivool geheel met veel technische hoogstandjes, durf, pressie en experimenteerdrift.

  Like

 3. @Theo
  Verrassend maar slim om Jonas Staal in het doel te zetten. Ik vermoed dat hij zijn doel hermetisch dichtmetselt met brochures, naslagwerken, vlaggen van vreemde landen en tekstborden en gegarandeerd de nul houdt. David Bade als verdedigende middenvelder staat hopelijk als graniet en niet als pur. Eric van Lieshout als linksbuiten is een vondst, mits hij langs de lijn blijft optrekken. Zwalken moeten we niet hebben. Jan Dibbets als coach is goed voor het strategisch concept, maar zou een dubbelfunctie met Rudi Fuchs het elftal niet meer contrast geven? Of juist teveel contrast? Theo, het lijkt me een zeer kansrijk elftal. Met de drang naar voren.

  Like

 4. Pingback: George Knight – Op weg naar een Nederlands kunstelftal. Met herman de vries op doel | Rob Scholte Museum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.