De naïeve onnozelheid van onze BN’ers over de vluchtelingen

René Cuperus in een opinieartikel in De Volkskrant: ‘Of is de grens bereikt aan de naïeve onnozelheid van onze BN’ers die de grootste geopolitieke en democratische uitdaging van Europa van na de Tweede Wereldoorlog denken te kunnen pareren met teddyberen en gebreide truitjes?’ Waar zijn onze politici die de publieke opinie volgen die op dit moment wordt gevormd door de naïviteit van velen met goede bedoelingen?

Dat is slechte politiek. Wat is nodig voor integratie? Gewoon: gezond verstand, ruimhartige faciliteiten, goede voorlichting, nauwgezet de rechtsstatelijkheid vooropzetten en vooral geen ethiek van goede bedoelingen. Laat men dat bewaren voor de kooravond in eigen kring en daar onze samenleving niet mee belasten.

Advertentie

9 gedachten over “De naïeve onnozelheid van onze BN’ers over de vluchtelingen

 1. De grootste geopolitieke en democratische uitdaging na de Tweede Wereld Oorlog was een verwoest Europa met 27.5 miljoen vluchtelingen weer op de been helpen.

  Like

 2. @King Billy
  Ik vermoed dat Cuperus met ‘groot’ niet op de omvang, maar op de complexiteit duidt. Want is vooral in cultureel en politiek opzicht het ontvangen van migranten of vluchtelingen uit Syrië, Pakistan, Irak, Eritrea of diverse Afrikaanse landen niet lastiger dan het was om de immense stroom repatrianten en verdrevenen van na 1945 een plek te geven?

  Mij baart de instroom van vluchtelingen geen zorgen, maar wel hun begeleiding door de overheid om ze hun juiste plek te geven. Wat zijn de verwachtingen van de inwijkelingen, wat is hun idee van de nationale rechtsstaat inclusief de vrijheid van godsdienst en gelijke rechten van mannen en vrouwen, en hoe worden ze daarover door de overheid voorgelicht voordat sommigen in handen van radicalen vallen?

  Het organiseren van huisvesting, onderwijs en zorg voor 10.000, 30.000 of 70.000 vluchtelingen hoeft met goede planning en vrijmaking van fondsen geen probleem te zijn. Maar de botsing van culturen kan dat wel zijn. Daarvoor moet de overheid snel een programma ontwikkelen van educatie en voorlichting dat uitlegt wat de waarden van Nederland zijn. Beter dan het vanaf 1975 aan de gastarbeiders is uitgelegd.

  En tegelijk kan dan aan sputterende rechts-nationalisten duidelijk gemaakt worden dat compassie en ruimdenkendheid ook bij Nederland hoort. Maar nogmaals: wel strak gestuurd door de overheid.

  Like

 3. Het Rode Kruis, COA en vluchtelingenwerk krijgen veel vragen van mensen die willen weten hoe zij kunnen helpen. Er is op dit moment een overvloed aan knuffels en speelgoed, maar er is voor asielzoekers in Nederland vooral behoefte aan warme winterkleding voor mannen, fietsen en toiletartikelen zoals shampoo. Wie toch graag spullen wil geven, raden wij aan om zich te houden aan specifieke richtlijnen. Alleen op die manier kan ervoor worden gezorgd dat de goederen daadwerkelijk gebruikt gaan worden.
  http://www.rodekruis.nl/actueel/nieuws/het-nederlandse-rode-kruis-opent-welkom-winkels-voor-vluchtelingen

  Like

 4. Het organiseren van huisvesting, onderwijs en zorg voor 10.000, 30.000 of 70.000 vluchtelingen hoeft met goede planning en vrijmaking van fondsen geen probleem te zijn.

  Gelooft u dat nou echt zelf mijnheer Knight ?
  U beweert dus dat het geen enkel probleem is even voor 70.000 man/vrouw&kinderen een komplete stad ter grootte van Deventer erbij te bouwen.
  Jaar in jaar uit.
  Kompleet met ziekenhuis, winkels, scholen…

  Dan moet ik u teleurstellen, het is bouwkundig niet mogelijk, en financiëel al helemaal niet.
  We zijn helemaal niet toegerust op een dergelijke bevolkingsexplosie.

  Helaas word de “politiek van de goede bedoelingen” al zo’n beetje 40 jaar lang in de praktijk uitgelegd als geoorloofd geweld.
  Razende bintjes.
  Dierenbevrijdingsfront.
  Greenpeace.
  Brutaliteiten en aanslagen op politici, hun hus of bezittingen.
  Tot aan de moord op Fortuyn toe.

  Dus wat dat betreft dendert de slechte politiek gewoon door zoals ze dat al 40 jaar doet, en is daar weinig verandering in te verwachten.

  Hier heeft u nog een leuke fotocartoon :

  Like

 5. “Gewoon: gezond verstand, ruimhartige faciliteiten, goede voorlichting, nauwgezet de rechtsstatelijkheid vooropzetten…”

  Sorry, maar hier worden zaken met elkaar in verband gebracht op een subtiele, maar evengoed foute wijze. Alsof gezond verstand gelijk opgaat met ruimhartigheid. Dacht het niet, en zeker niet in dit geval. Wie in dit geval zijn verstand voorop zet, ziet in dat er op langere termijn alleen maar ellende van komt en zal juist NU willen ingrijpen door de faciliteiten zeer sterk te beperken.

  Like

 6. @Marcel
  Ik beweer niet dat het opvangen van vele vluchtelingen een sinecure is, maar wel dat met een goede aanpak oplosbaar is. Ik zie wel een cultureel probleem. Anders gezegd, hardware is oplosbaar, software valt te bezien.

  @pvanlenth
  We verschillen blijkbaar over de zin van de instroom van oorlogsvluchtelingen. Met gezond verstand doelde ik op een sturende, actieve rol van de overheid om een ander tijdig en vol overtuiging in goede banen te leiden. Ik begrijp best dat er verschillend over gedacht wordt. Dat lijkt me uitstekend. Maar beredeneerd vanuit de huidige situatie kom ik tot de afweging.

  Elders heb ik ook beweerd dat de oplossing in Syrië en aan de grenzen van Europa gezocht moet worden. Want structureel kan zo’n hoge instroom gedurende meerdere jaren niet zijn door het beroep op fondsen, voorzieningen en het politieke compromis dat door de maatschappelijke bezwaren eindig is.

  Like

 7. Als men eens diep nadenkt over de oorzaken van deze crisis, dan kan in de toekomst deze problemen voorkomen.

  Maar dat zal wel teveel zijn gevraagd
  Roberto

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.