Trouw: verwoesten oudheden Palmyra heeft niets te maken met religie

tr

Is het logisch dat een krant met een groot protestants verleden als Trouw zich distantieert van religieuze uitingen die schade aanrichten? Het laat zich dit buitenkansje niet ontnemen. Het is menselijk om verdiensten te claimen en geen verantwoordelijkheid te nemen voor negatieve ontwikkelingen. Het gaat om Islamitische Staat IS die zich op de islam baseert en in Syrië archeologische kunstschatten vernielt. Of verpatst.

In een artikel laat Trouw archeoloog en aasistent-hoogleraar in Leiden dr. Olivier Nieuwenhuijse aan het woord. Hij zegt: ‘Oudheden worden gestolen en verpatst op de zwarte markt. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor de terreurbeweging. Met religie heeft dat niets te maken.’ Assistent-hoogleraar Olivier Nieuwenhuijse meent dus dat het vernielen van oudheden door IS niets met religie te maken heeft. Trouw maakt daar in de kop van dat het verwoesten van Palmyra door IS niets met religie te maken heeft.

Trouw geeft hoop door deze kop die de rol van religie ontkent. Mogelijk de start van verdere emancipatie van het geloof. In de toekomst kunnen we in Trouw de volgende koppen verwachten: ‘Uitspraken paus hebben niets te maken met religie’, ‘Onderzoek toont: Jezus Christus neemt afstand van religie’ of ‘Religie heeft niets te maken met religie’. Waarmee de emancipatie van geloof en gelovigen voltooid is en religie bijgeschreven kan worden als iets dat voorgoed voorbij is. Inclusief de traditie van kranten met een protestant verleden.

Foto: Schermafbeelding van kop artikel ‘Palmyra verwoesten heeft niets te maken met religie’ in Trouw, 31 augustus 2015.

Advertentie

7 gedachten over “Trouw: verwoesten oudheden Palmyra heeft niets te maken met religie

 1. Ik denk dat je de uitspraak verkeerd interpreteert. Vergelijk het met de beeldenstorm, die wij uit het verleden kennen. Deze ‘storm’ was daadwerkelijk religieus geïnspireerd. Het vernietigen van Palmyra heeft geen religieuze achtergrond, aldus deze professor. Hier gaat het om ‘aandacht vragen’ of geld genereren voor de ‘goede’ zaak. Echter niet omdat IS het oneens zou zijn met de religieuze achtergrond die deze culturele herbergen. In die zin heeft de verwoesting dan ook niets te maken met religie.

  Like

 2. Zie dat zelfs de beeldenstorm niet langer als ‘religieus’ wordt bestempeld. Daar lag eerder onvrede over de sociale situatie ten grondslag. Iemand anders voorbeelden die wel religieus geïnspireerd zijn? 😉

  Like

 3. @nielshagen
  Het vernietigen van de oudheden van Palmyra heeft wel degelijk een religieuze achtergrond. Vergelijkbaar met het opblazen van de Boeddhabeelden in Bamyan door de Taliban of islamitisch erfgoed in Mali door moslimextremisten. De puriteins-salafistische logica van IS is het uitwissen van een pre-islamitisch verleden of een islamitische verleden dat niet past bij de eigen leer. Uiteraard kunnen in conflicten culturele, sociale, politieke en zelfs economische -verkoop van kunstschatten- aspecten samensmelten met een religieuze invalshoek. Maar religie is en blijft de motor daarvoor. Hoe authentiek of gezocht dat verder ook is, IS profileert zich als een islamitische beweging die volgens de lijnen van die religie handelt. Ook hier. Dat kunnen buitenstaanders als Trouw of deze assistent-hoogleraar dan wel willen ontkennen, maar dat verandert de claim van IS op de islam niet.

  Like

 4. De vernietiging van de Inca cultuur. Grotendeels gedreven door winstbejag, uitgevoerd onder het mom van de verspreiding van het katholicisme, dat geen andere religies duldde. De Kruistochten en Karel de Grote met Rome in tandem.

  Like

 5. Vanaf de achtste eeuw was Palmyra onder Islamitisch bewind.
  Het is dus niet zo dat het de Islam is die die vernietiging nu veroorzaakt.
  Ik zie de oorzaak in de westerse onderdrukking en poging tot beheersing van het Midden Oosten, wat het extremisme oplevert wat nu elke niet Islamitische cultuuruitdrukking wil vernietigen.

  Like

 6. @Richard
  Er bestaat inter-religieuze strijd, dus strijd binnen een bepaalde religie. De geschiedenis kent daar talloze voorbeelden van. Dat is hier ook aan de orde. IS beroept zich op de islam en bedient zich van islamitische retoriek. In de islam wordt iemand die zich moslim noemt geaccepteerd als moslim.

  Moslimextremisten beperken zich overigens niet tot het vernielen van niet-islamitische cultuuruitingen, ze vernielen ook islamitische cultuuruitingen die niet binnen hun opvatting van de islam vallen.

  Like

 7. Pingback: Ruud Koopmans: Westen moet zich weerbaarder opstellen tegenover intolerante islam. Kansen voor de sociaal-democratie? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.