Tragiek van de ondernemer: Robin Dolstra en toerisme op de Krim

dol

De tragiek van een ondernemer is dat door politieke omstandigheden z’n bedrijf schade wordt aangedaan. Het valt te begrijpen dat het moeite kost om dit te verwerken. Maar dit is nog geen reden om dat wat krom is recht te praten. Robin Dolstra woont op de Krim en is met Kozak Travel werkzaam als tour-operator. Zijn handel is ingestort door de sancties die werden ingesteld nadat de Russische Federatie in maart 2014 de Krim annexeerde. In resolutie 68/262 van de Algemene Vergadering van de VN werd die annexatie alsook het zogenaamde referendum door een meerderheid van 100 VN-lidstaten als onrechtmatig veroordeeld.

Ondernemers hebben hun speciale kijk op de werkelijkheid. Het zijn doorgaans geen intellectuelen, ethici of politici. Maar mensen voor wie hun bedrijf en het verdienen van geld boven alles gaat. Zelfs boven de waarheid zoals bij Robin Dolstra. Als ooggetuige van de Russische bezetting van de Krim verklaarde hij op 3 maart 2014 voor de NOS: ‘Het Westen gooit momenteel olie op het vuur’. Dat is aantoonbaar onjuist, want de tijdelijke regering in Kiev kreeg van de VS juist het advies om de Russen geen aanleiding te geven tot escalatie en de Krim zonder strijd over te leveren. Achteraf wordt dat als een foute tactiek gezien, want het remde de agressie van Putin niet af, maar gaf die juist extra vaart. Deze ondernemer leidt aan bijziendheid.

Merkwaardig is het verhullend taalgebruik van grenzeloze ondernemers. Voor ABN mag Dolstra uitweiden over zijn bedrijfsvoering: ‘Maar sinds de rellen in Kiev eerder dit jaar en de razendsnelle ontwikkelingen die daarop volgden is plotseling alles anders.’ Een revolutie met een vluchtende president die stroman van het Kremlin was en Oekraïne had overgeleverd aan de Russen en meer dan 100 doden op de Maidan in Kiev door scherpschutters wordt gereduceerd tot ‘rellen’. Als een opstootje in de Schilderswijk of een Parijse banlieue.

Toch verdienen de Dolstra’s van de wereld enig begrip. Om hun bedrijf te beschermen is het logisch dat ze de kleur aannemen van hun omgeving en hun moraal aan het bedrijfsbelang ondergeschikt maken. Jammer is alleen dat ze daardoor tot de meest onzinnige uitspraken komen die ze niet kunnen menen en zich in bochten wringen om recht te praten wat krom is. Dat zouden ze niet moeten doen omdat ze daarmee de eigen integriteit geweld aandoen. Ondernemers hoor je niet als ze winst maken, maar wel als het tegenzit. Soms valt tegenslag onder het ondernemersrisico, soms niet. De krompraat van ondernemers als Dolstra, maar ook de ambtelijke bazen van Shell, de Gasunie of het Zuivelbedrijf hoort er nou eenmaal bij en valt niet uit te sluiten.

Foto: Schermafbeelding van bericht op Kozak Travel over de gevolgen voor het toerisme op de Krim van de sancties en een toelichting van Robin Dolstra.

Een gedachte over “Tragiek van de ondernemer: Robin Dolstra en toerisme op de Krim

  1. [Ex-CEO van Shell] Van der Veer begint met een uitleg over het wereldbeeld van Poetin. De president, zegt hij, wil de grootsheid van Rusland herstellen. „Zijn redenering is: de tsaren hebben het Russische volk uitgezogen, de communisten zijn zichzelf gaan verrijken, Gorbatsjov wist niet wat hij wilde en Jeltsin heeft het land weggegeven aan zijn vriendjes, de oligarchen. Hij wil Rusland teruggeven aan het volk. [accentuering GK] En hij voelt zich vernederd door het Westen in de jaren negentig. De snelle uitbreiding van de NAVO naar het oosten heeft hem enorm gestoken.”
    http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/augustus/29/gewoon-wat-harder-je-best-doen-1525435

    Het gebrek aan historisch besef van deze voormalige topbestuurder is zo schrijnend dat woorden tekortschieten om z’n onbegrip te omschrijven. Is Jeroen van der Veer werkelijk zo dom als hij zich hier voordoet? Het lijkt er sterk op. Dit geeft te denken over de intellectuele capaciteiten van Nederlandse bestuurders bij topondernemingen. Is hier geen rol weggelegd voor Nederlandse universiteiten om dit type bestuurders bij te spijkeren tot het basisniveau waarop ze in elk geval kunnen communiceren met politici en bestuurders van andere landen zonder gelijk door de mand te vallen? Van der Veer geeft van een aanzienlijke geestelijke armoede blijk. Ontluisterend. Dom is nog een te positief woord om deze man te plaatsen. En waarom is hem in de afgelopen jaren door zijn omgeving nooit stevig gezegd dat hij wartaal praat?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.