Tentoonstelling Escher in Citroëngarage afgelast wegens auteursrechten

escher-16-facsimile-prints

Een merkwaardig relletje tussen Den Haag en Amsterdam. Een tentoonstelling over M.C. Escher van Wim van Krimpen is op het laatste moment afgeblazen wegens auteursrechten. De NOS bericht. Van Krimpen krijgt geen toestemming van de Escher Stichting om facsimile’s in Kunsthal Citroën te tonen die afgelopen mei opende met de beurs Amsterdam Art Fair als concurrent van de KunstRAI. Advocaten overleggen maandag.

Deze kwestie roept vele vragen op. Wat is de uitdaging van Van Krimpen om het werk van de ambachtsman Escher te willen tonen? En hoe is het contact tussen het Haags Gemeentemuseum en de Escher Stichting gelopen, en tussen Van Krimpen en de Escher Stichting? Die Stichting is glashelder en beschermt het werk van Escher auteursrechtelijk even geharnast als Mercis het werk van Dick Bruna of grote advocatenkantoren Kuifje of de figuren van Walt Disney. Bij een goede voorbereiding had dat bekend kunnen zijn. Maar is een tentoonstelling van ingepakte facsimile’s van Escher niet veel uitdagender en kunsthistorisch interessanter?

Naamloos

Foto: Schermafbeeldingen van website van de M.C. Escher Stichting, met respectievelijk ‘productaankondiging’ en ‘licenties en copyright’.

Advertentie

3 gedachten over “Tentoonstelling Escher in Citroëngarage afgelast wegens auteursrechten

  1. Toen hij directeur was bij het Gemeentemuseum Den Haag liet hij ook facsimile’s zien in Escher in Het Paleis. Hij lichtte de museumbezoekers echter niet in. Deze bezoekers liet hij in de waan dat zij originele werken van Escher zagen. Hij liet de bezoekers ook de volledige entreeprijs betalen. Hier ligt waarschijnlijk de kiem voor het conflict. En terecht.

    Like

  2. @R. van der Velden
    Het is nu niet anders. Ook nu worden in musea waaronder Escher in het Paleis alleen facsimile’s getoond. Op een enkele bijzondere vitrine na. Ik denk dat het vooral een kwestie van commercieel denken is.

    Like

  3. Pingback: Wilde ideeën en leesvoer (274)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.