Een merkwaardig relletje tussen Den Haag en Amsterdam. Een tentoonstelling over M.C. Escher van Wim van Krimpen is op het laatste moment afgeblazen wegens auteursrechten. De NOS bericht. Van Krimpen krijgt geen toestemming van de Escher Stichting om facsimile’s in Kunsthal Citroën te tonen die afgelopen mei opende met de beurs Amsterdam Art Fair als concurrent van de KunstRAI. Advocaten overleggen maandag.
Deze kwestie roept vele vragen op. Wat is de uitdaging van Van Krimpen om het werk van de ambachtsman Escher te willen tonen? En hoe is het contact tussen het Haags Gemeentemuseum en de Escher Stichting gelopen, en tussen Van Krimpen en de Escher Stichting? Die Stichting is glashelder en beschermt het werk van Escher auteursrechtelijk even geharnast als Mercis het werk van Dick Bruna of grote advocatenkantoren Kuifje of de figuren van Walt Disney. Bij een goede voorbereiding had dat bekend kunnen zijn. Maar is een tentoonstelling van ingepakte facsimile’s van Escher niet veel uitdagender en kunsthistorisch interessanter?
Foto: Schermafbeeldingen van website van de M.C. Escher Stichting, met respectievelijk ‘productaankondiging’ en ‘licenties en copyright’.
Toen hij directeur was bij het Gemeentemuseum Den Haag liet hij ook facsimile’s zien in Escher in Het Paleis. Hij lichtte de museumbezoekers echter niet in. Deze bezoekers liet hij in de waan dat zij originele werken van Escher zagen. Hij liet de bezoekers ook de volledige entreeprijs betalen. Hier ligt waarschijnlijk de kiem voor het conflict. En terecht.
LikeLike
@R. van der Velden
Het is nu niet anders. Ook nu worden in musea waaronder Escher in het Paleis alleen facsimile’s getoond. Op een enkele bijzondere vitrine na. Ik denk dat het vooral een kwestie van commercieel denken is.
LikeLike
Pingback: Wilde ideeën en leesvoer (274)