Noorderzon krijgt kritiek vanwege afsluiten kunstwerk Harma Heikens

Update 25 augustus: Galerie Sign trekt vandaag alle beelden terug uit het theaterfestival Noorderzon 2015, zo zegt het in een persbericht (zie ook bij reacties). Noorderzon geeft Sign laten weten dat het werk van Harma Heikens ‘op geen enkele manier welkom is op het festival’. Sign voelt zich gedwongen de beelden terug te trekken. Sign is van mening dat Noorderzon de primaire taken van onbelemmerde presentatie en beveiliging van de kunstwerken en de voorlichting erover verwaarloost. De opstelling van de leiding van Noorderzon roept de vraag op wat het precies verstaat onder de integratie van beeldende kunst in het festival, en of het voldoende begrijpt van de dynamiek van hedendaagse kunst. En vooral: of het beseft welke verplichtingen tegenover de kunstenaars dat met zich meebrengt. Nu beschadigt Noorderzon vooral de eigen goede naam. 

Festival Noorderzon in Groningen heeft na bedreigingen door twee mannen de container waarin het kunstwerk ‘Toys in the Attic’ van Harma Heikens te zien was op slot gedaan. Noorderzon noemt het een ‘klein incident’, maar dat is het niet volgens Eric Noorderkoorn, de cultuurverslaggever voor Dagblad van het Noorden: ‘Een zwaar dreigement met als gevolg de onttrekking van een kunstwerk aan de openbaarheid, daar is niets kleins aan. Toegeven aan dreigementen als het om kunst gaat, of die nu komen van dronken studentenvolk, van boze ouders of van mensen met fundamentalistisch religieuze motieven, kan een precedentwerking zonder weerga hebben. Bevalt de aard van een kunstwerk niet? Trek ten strijde, dan halen ze het wel weg!’

Wat Noorderzon doet is de omgekeerde wereld. Een cultuurfestival onwaardig. Het zorgt er niet voor dat de twee mannen die kunstwerk en festivalmedewerkers bedreigen achter slot en grendel verdwijnen, maar zet het kunstwerk achter slot en grendel. Het gaat er niet om of ‘Toys in the Attic’ wellicht ongepaste kunst is, maar of een directie achter kunst en kunstenaars staat. Galerie Sign brengt op Noorderzon de sculpturale interventies van hedendaagse kunst. Door de ingreep laat Noorderzon Harma Heikens en galerie Sign vallen.

In een interview met Hi-Fructose dat in september 2014 werd geplaatst vraagt Nastia Voysnovskaya naar het verontrustende en onheilspellende ‘Toys in the Attic’. Harma Heikens antwoordt dat het werk gaat over kindermisbruik binnen gezinnen. Ze praat dat niet goed, maar klaagt dit aan. Precies hetzelfde wat de twee mannen die het werk bedreigden zeiden te doen. Als de directie van Noorderslag zich eerst in de intenties van de kunstenaar verdiept had voordat het de container sloot, had het dat in een persbericht kunnen uitleggen.

Advertentie

6 gedachten over “Noorderzon krijgt kritiek vanwege afsluiten kunstwerk Harma Heikens

 1. PERSBERICHT

  SIGN staakt medewerking aan Noorderzon 2015

  Stichting SIGN trekt morgen (dinsdag 25-8-2015) alle beelden terug uit het theaterfestival Noorderzon 2015. Dit naar aanleiding van de controverse die is ontstaan rond het werk van kunstenaar Harma Heikens. Dit werk was onderdeel van serieuze bedreigingen door twee bezoekers van het festival. SIGN vindt dat Noorderzon onvoldoende de veiligheid van de kunstwerken kan garanderen en dat Noorderzon zich teveel laat leiden door externe factoren. Daarmee toont Noorderzon te weinig respect en verantwoordelijkheid voor de beeldende kunst.

  Noorderzon heeft vandaag aan SIGN laten weten dat het werk van Harma Heikens op geen enkele manier welkom is op het festival. SIGN vindt dat Noorderzon de kunststichting daarmee in een onmogelijke situatie dwingt.

  De oorzaak ligt volgens SIGN bij de bedreigingen die afgelopen vrijdag plaatsvonden door twee festivalbezoekers. Deze dreigden een beeld van Heikens te vernielen, de container waarin het werk gepresenteerd werd in brand te steken en festivalmedewerkers fysiek te belagen.

  Volgens SIGN heeft Noorderzon verzuimd adequate maatregelen te nemen de werken te beveiligen. Dit is ook het geval met een kunstwerk van Philippe Wolthuis dat al vier dagen achter elkaar is vernield. Ook hierbij heeft Noorderzon nagelaten haar afkeuring publiek te uiten.

  SIGN betreurt het dat het na ampele overwegingen dit besluit heeft moeten nemen. Het is jammer dat de organisatie van Noorderzon niet samen met SIGN voor het onbelemmerd presenteren van kunst heeft gekozen, desnoods met een verscherpt toezicht. SIGN wijkt niet voor afkeurende opinies of bedreigingen. Het debat over kunst dient ten allen tijde gevoerd te kunnen worden. Daarvoor moet kunst echter wel zichtbaar zijn. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin SIGN zich onvoldoende gesteund voelt door de organisatie van Noorderzon.

  Like

 2. Pingback: Collectief Noord ageert tegen cultuurbezuinigingen. Lukt dat een beetje? | George Knight

 3. Pingback: Harma Heikens stopt als kunstenaar wegens vertrutting van de kunstsector | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.