Italiaanse cultuurminister benoemt zeven buitenlanders bij belangrijke musea

De Italiaanse Minister van Cultuur Dario Franceschini heeft zeven buitenlanders benoemd om belangrijke nationale musea te leiden. Ze moeten deze instituten bij de tijd brengen. Zoals gebouwen renoveren, openingsuren uitbreiden en accent leggen op marketing door nieuwe producten aan te bieden. De Italiaanse cultuur moet dus Europa in en daartoe wordt Europa binnengehaald. Dat kunnen Italianen blijkbaar niet zelf.

Het is een moedige, maar niet ongewone stap van Franceschini. Topposities in de museumsector zijn als de transfermarkt in het professionele voetbal. Directeuren worden gescout, aangezocht en met beloften gepaaid. Alleen het allerhoogste niveau blijft vaak gesloten voor buitenlanders. Zoals het Rijksmuseum dat ook een nationale identiteit vertegenwoordigt, zo wordt dan gezegd. Het kopt lekker: ‘een Duitser gaat leiding geven aan het Uffizi in Florence.’ Voor je het weet grijpt de populistische pers 75 jaar terug in de geschiedenis.

Het gaat om 3 Duitsers, 2 Oostenrijkers, 1 Brit en 1 Fransman. Het zijn volgens The Local: de 47-jarige Duitse Eike Schmid naar de Uffizi Galleria in Florence; de 48-jarige Duitse Cecilie Hollberg naar de Accademia Galleria in Florence; de 60-jarige Fransman Sylvain Bellenger gaat naar het Capodimonte Museum in Napels; de 34-jarige Duitser Gabriel Zuchtreigel gaat leiding geven aan de archeologische site bij Paestum; de 59-jarige Brit James Bradburne naar de Pinacoteca di Brera in Milaan; de 40-jarige Oostenrijker Peter Aufreiter neemt leiding over de Galleria Nazionale delle Marche in Urbino en de 61-jarige Oostenrijker Peter Assman over het Palazzo Ducale van Mantua. Op lagere functies zijn Italianen benoemd. Dat dan weer wel.

Een gedachte over “Italiaanse cultuurminister benoemt zeven buitenlanders bij belangrijke musea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.