Femke Halsema antwoordde Federica Mogherini over religie en politiek

%22Freedom_go_to_hell%22

Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) beantwoordde op 18 augustus mede namens minister Koenders kamervragen van de PVV over het bericht ‘EU: Wij willen meer politieke islam in Europa. Hiermee verwezen De Graaf, Beertema en Wilders naar de toespraak ‘Call to Europe V: Islam in Europe’ van de Italiaanse EU-commissaris voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini op 25 juni 2015.

Mogherini’s toespraak heeft aandacht getrokken door de uitspraak dat de politieke islam deel van Europa uitmaakt: ‘For this reason I am not afraid to say that political islam should be part of the picture. Religion plays a role in politics -not always for good, not always for bad. Religion can be part of the process.’ Kritiek op Mogherini betrof niet de algemeen aanvaarde opvatting dat religie of de islam deel is van de politiek, maar dat de politieke islam dat doet. De politieke islam of het islamisme is immers een radicale opvatting van de islam die haaks staat op de democratie, de rechtsstaat, de diversiteit en de open samenleving waarvoor de EU en Mogherini pleiten te staan. Hoe is het mogelijk dat een EU-commissaris zo’n ideologie omarmt?

De vragen van Geert Wilders en z’n partijgenoten zochten niet de nuancering en de scherpte die het Lodewijk Asscher moeilijk kon maken. Vragen die het hem wel moeilijk hadden kunnen maken en het pleidooi van Federica Mogherini voor de politieke islam onderuit had kunnen halen zijn te vinden in de Ab Harrewijn lezing over religie en politiek van voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema uit 2008.

Halsema bewandelt in de rol die ze religie toemeet een middenweg. Die religie volop de ruimte geeft, maar de ‘ethische superioriteit’ ervan afwijst omdat het een debat blokkeert: ‘Ethische superioriteit, het geloof van het weten, draagt ook de kiem van geloofs- of gewetensdwang in zich. Omdat eenvoudig niet voorstelbaar is of invoelbaar is dat mensen tot andere ethische afwegingen zouden kunnen komen, nemen ethische keuzes ook de vorm aan van een gebod of een verbod.’ Het geloof van het weten karakteriseert de politieke islam die niet een open debat met anderen zoekt, maar uitroept: ‘Islam is de oplossing!‘. Halsema gaf ooit het perfecte antwoord aan Mogherini die niet eens beseft voor welke waarden Europa staat dat ze mag vertegenwoordigen.

Foto: ‘An Islamist protestor in London protesting over anti-Muslim cartoons, 6 February 2006’.

2 gedachten over “Femke Halsema antwoordde Federica Mogherini over religie en politiek

  1. Zo lang partijen als de SGP, danwel het CDA en hun (geloofs)genoten volop ruimte krijgen in Nederlandse en andere Europese parlamenten, lijkt me niet meer dan logisch dat elke religieuze stroming die zich als partij wil vestigen een vergelijkbare mogelijkheid krijgt, wil men (traditioneel christelijke) scheefgroei voorkomen. Uiteraard vereist dit het loslaten van menige, xenofoob getinte onderbuikgevoelens, gevoed uit pakweg 1000 jaar nogal gewelddadige ver-christelijking, waarmee hordes van vooral Germaanse, Slavische, en overige stammen alsnog een cultureel imperium werden ingelijfd, danwel, eenmaal met het zwaard bekeerd, monter meededen, en op hun beurt de blijde boodschap uit gingen dragen, hetgeen tot op heden heel lucratief uitpakt. Decoloniseren? doen we samen … Vriendelijke groet!

    Like

  2. @Thomas
    Religie en politiek is op zich geen probleem. Het gaat om de manier waarop. In hun praktische politiek staan de SGP en CDA open voor het debat en wat Halsema noemt het samen op weg gaan. Dat ligt bij de islamisten of de politieke islam anders omdat ze alleen op weg willen gaan. Daarom horen ze niet in de Europese politiek thuis. Dat geldt uiteraard niet voor democratische islamitische partijen die net als de SGP en het CDA de nationale rechtsstaat en de open samenleving onderschrijven. Ze horen wel thuis in Europa.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.