Trailer ‘Onder Gelovigen’ (HUMAN) met Boris van der Ham

Op 2 september 2015 wordt op NPO2 de documentatie Onder Ongelovigen van Dorothée Forma voor HUMAN uitgezonden. ‘Het aantal ongelovigen in de wereld groeit; religieuze agressie tegen hen ook. Blasfemiewetten zijn vaak het middel om atheïsten, humanisten en vrijdenkers aan te pakken. Hen wordt afvalligheid en godslastering verweten. Zij riskeren discriminatie, geweld, gevangenis of zelfs de dood.’ Boris van der Ham gaat als voorzitter van het Humanistisch Verbond op bezoek bij deze groep die vooral in islamitische landen wordt vervolgd. In het Westen zijn het vooral de linkse partijen die deze groep in de steek laten.

De titel Onder Ongelovigen is ongelukkig gekozen omdat het atheïsten, humanisten en vrijdenkers indirect relateert aan geloof en religie. Met de suggestie dat deze groep zich hiertegen afzet. In veel gevallen is dat niet zo. ‘Onder Ongebondenen’ was een betere titel geweest. De titel die symbool staat voor de manier van denken van de humanistische koepel is de reden dat vele vrijdenkers zich hierbij niet aan willen sluiten omdat het opereert als een pseudo-religieuze organisatie. Deze misslag in de beeldvorming is jammer omdat Boris van der Ham en Dorothée Forma in deze documentaire zinnige problemen aansnijden en durven bespreken.

2 gedachten over “Trailer ‘Onder Gelovigen’ (HUMAN) met Boris van der Ham

 1. Wel, Boris van der Ham…, ik vind je behoorlijk hypocriet!
  Waarom kom je nu pas met kritiek op de Oosterse vervolging van de “infidel”?
  al 10 jaar lang maken vele mensen je al duidelijk dat het onmenselijk is wat er gebeurt met christenen en de ongelovigen.
  Waarom weigerde je toen onderzoek te plegen?
  Nu weet je waarom steeds mee mensen zich afkeren van partijen als D66.

  Maar…, Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
  Mvg

  Like

 2. @Jan van Eechoud
  Ik ben geen sympathisant van D66 of verdediger van Boris van der Ham, maar het is onjuist dat hij tijdens zijn kamerlidmaatschap niet krachtig opkwam voor de zogenaamde ‘ongelovigen’ en andersdenkenden. Binnen de bandbreedte van een kleine partij deed hij dat wel. Laat ik het anders zeggen: hij was de minst-slechte van de slechten.

  Met de vervolging van christenen en die zogenaamde ‘ongelovigen’ in het Midden- en Verre-Oosten houden betrekkelijk weinig partijen zich bezig. SGP en CU nog het meest. De agendering van dit onderwerp werd jarenlang geblokkeerd door het multiculturalisme en het slachtofferdenken. Het wijzen van Pim Fortuyn en VVD naar de rechten van moslimvrouwen in Nederland deed linkse partijen als de PvdA in de kramp schieten waar het nooit goed is uitgekomen. Zelfs niet nadat Paul Scheffer in 2000 met zijn ‘Multicultureel Drama’ de kritiek op dat multiculturalisme opende.

  Maar ook het bedrijfsleven reageerde defensief en angstig en was bang om op te komen voor de rechten van moslimvrouwen, christenen of zogenaamde ‘ongelovigen’ vanwege het eigen bedrijfsbelang in het buitenland.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2010/12/14/wilders-volgens-de-vs/#comment-1044

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.