Beschuldigingen tegen Assange verjaren. Maar hij blijft opgesloten in ambassade

Interview op 3 augustus 2015 van de Zweedse televisie met Thomas Olsson, de Zweedse advocaat van Julian Assange. (Klik op Ondertiteling Engels). Morgen en komende week verlopen drie van de vier beschuldigingen tegen Assange omdat hij nog steeds niet geïnterviewd is en het nu te laat is. Een voorwaarde voor vervolging.

De Zweedse aanklager Marianny Ny weigerde jarenlang Assange op niet-Zweedse bodem te interviewen en Assange weigerde naar Zweden te komen omdat hij uitlevering naar de VS vreesde. Tegen hem is nooit een aanklacht ingediend en daarom was hij formeel nooit verdachte. De vierde aanklacht wegens verkrachting verjaart in 2020 zodat er niets voor Assange verandert. Hij kan de Ecuadoriaanse ambassade in Londen niet verlaten op het gevaar af uitgeleverd te worden aan Zweden voor het vooronderzoek in de verkrachtingszaak.

Olsson probeert druk op de Zweedse aanklager te zetten door te stellen dat ook in deze vierde beschuldiging een oplossing gevonden dient te worden. Opmerkelijk is dat Assange al sinds juni 2012 in de Ecuadoriaanse ambassade verblijft en de aanklager hem zo goed als genegeerd heeft. Des te opvallender omdat de Zweedse aanklager er geen probleem in ziet andere verdachten wel via Skype of op vreemde bodem te interviewen.

Voor Assange geldt een uitzondering. Velen zien in de starre en vertragende opstelling van de Zweedse aanklager en politiek een een-tweetje tussen Zweden en de VS om Assange in zijn actieradius te belemmeren en hem minder doelmatig te maken in zijn werk voor WikiLeaks. Bij uitlevering naar de VS wacht Assange een geheime jury in Virginia die al in december 2010 een aanklacht wegens spionage tegen hem heeft opgesteld.

4 gedachten over “Beschuldigingen tegen Assange verjaren. Maar hij blijft opgesloten in ambassade

 1. In Zweden wordt hij niet verdacht van spionage maar van aanranding en verkrachting. Het is een beetje kort door de bocht om te denken dat Zweden dit alleen maar in scene heeft gezet om hem uit te kunnen leveren aan de USA om hem daar voor spionage te kunnen veroordelen. Assange is geen heilige die voor zijn werk voor Wilileaks boven elke verdenking verheven is. Verder is Assange niet opgesloten. Het is zijn eigen keuze om onder te duiken. Hij kan zich ook voor de rechter verantwoorden voor wat hij eventueel wel of niet gedaan heeft.

  Like

 2. @Raymond
  Of Assange in Zweden werkelijk wordt verdacht van aanranding en verkrachting -ofwel: seksuele molestatie wat ruimer en minder zwaar is dan penetratie dat de meesten van ons een karakteristiek van verkrachting vinden- is de vraag. In elk geval heeft sinds 2010 de Zweedse aanklager voortdurend kansen laten liggen om het vooronderzoek waar het hier om gaat zaak tot een goed einde te brengen.

  In de VS is tegen Assange door de geheime jury in Virginia al in december 2010 een aanklacht wegens spionage opgesteld. Onder de Espionage Act 1917 die de regering Obama als geen enkele andere Amerikaanse regering tegen klokkenluiders inzet. Zie de behandeling van Chelsea Manning die onder meer voor Edward Snowden een waarschuwing was om vanuit Moskou niet naar de VS terug te keren. Niet alleen vanwege de ongerijmdheid om deze wet te gebruiken die voor heel andere doeleinden is bedoeld en de dreigende lange gevangenisstraf, maar vooral omdat de rechtsgang zich volledig in de geslotenheid zou afspelen en Snowden en Assange en hun advocaten in de publiciteit wettelijk gehouden zouden zijn om te zwijgen.

  Het is volstrekt niet kort door de bocht om te veronderstellen dat de Zweden en Amerikanen dit met elkaar hebben bedisseld. Zweden is na het Verenigd Koninkrijk de meest trouwe Europese bondgenoot van de VS. Er zijn voldoende bewijzen van de hechte politieke en militaire samenwerking van Zweden en de VS. Types als de Republikeinse Karl Rove en conservatieve Zweedse regeringen met de hardliner Carl Bildt kenden ook op partijpolitiek gebied een hechte samenwerking en uitwisseling van personen en ideeën. Het Zweedse establishment is klein zodat de sociaal-democratische partij werd gebruikt om de aanklacht tegen Assange te vertragen en te manipuleren. Kijk maar eens naar oude postings door Assange en Zweden in te vullen bij ‘Zoek in dit blog’.

  Niemand beweert dat Assange een heilige is. Hij en zijn advocaten hebben sinds 2010 meerdere keren aangeboden om zich te verantwoorden op voorwaarde dat de Zweden een eerlijk procesgang garandeerden en verklaarden hem niet aan de VS uit te leveren. Die garanties gaven de Zweden op valse en oneigenlijke gronden niet. Zo verklaarde de Zweedse regering dat het formeel zo’n vrijgeleide niet kon geven omdat het ondergeschikt was aan de rechterlijke autoriteiten. Dit is aantoonbaar onjuist en weerlegd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.